miercuri, 22 iulie 2009

Factori de risc pentru esecul terapeutic la copii: ritonavir si infectia avansata, prezicatori puternici

Ritonavir, folosit ca al treilea medicament, reprezinta un prezicator important al esecului terapeutic la copii care primesc tratament antiretroviral, conform unei analize de date care apartin IeDEA (International Epidemiological Databases to Evaluate AIDS – Baza de Date Epidemiologica Internationala pentru Evaluarea SIDA), colectate de la cohortele pediatrice antiretrovirale din Sudul Africii, prezentata de Mary Ann Davies la A Cincia Conferinta IAS despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV, din Cape Town.

Imunosuprimarea avansata a reprezentat de asemenea un prezicator al esecului terapeutic.

Cinci zeci la suta dintre copii cu esec virologic nu au fost trecuti pe terapie antiretrovirala (TARV) de linia a doua, iar la aceia care au primit un tratament de linia a doua, s-a produs o intarziere de aproape cinci luni intre esec si schimbarea tratamentului.

Pe masura ce mai multi copii beneficiaza de tratament antiretroviral, va aparea o crestere asemanatoare a numarului de esecuri terapeutice, necesitand tratamentul de linia a doua.

Absenta unei definitii a esecului virologic la copii, combinata cu lipsa de studii in tarile slab dezvoltate despre esecul terapeutic si rezultatele tratamentului de linia a doua, dezavantajaza sever administrarea eficienta a HIV la copii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda folosirea de rutina a monitorizarii incarcaturii virale pentru luarea unei decizii cu privire la esecul terapeutic. Monitorizarea incarcaturii virale este recomandata in momentul in care numarul de CD4 si criteriile clinice sunt divergente. OMS sugereaza ca incarcatura virala trebuie sa fie peste 10.000 copii pentru a reprezenta un indicator al esecului terapeutic la adulti. Pragurile pentru copii nu au fost inca definite.

Cu toate acestea, nivelurile ARNului HIV de peste 100.000 de copii la copii sunt asociate cu o rata mare de mortalitate si sugereaza ca tratamentul trebuie schimbat.

Pentru a intelege probabilitatile esecului virologic in paralel cu rezultatele terapiei de linia a doua, a fost facuta o analiza a copiilor cu varsta sub saisprezece ani care au inceput terapia combinata la centrele IeDEA din Sudul Africii si care au beneficiat de monitorizare virala de rutina la fiecare sase luni.

Esecul a fost definit ca doua incarcaturi virale consecutive peste 10.000 copii/ml la peste cinci luni distanta de la inceperea tratamentului antiretroviral.

Perioada medie de evaluare, in randul celor 5484 copii, a fost de 16 luni (intre 6 si 29 luni). 310 copii au avut esec virologic si 146 au trecut la tratamentul de linia a doua; la trei ani, probabilitatile cumulative au fost 11,4% (95% II: 10,1 la 12,8) si respectiv 6,0% (95% II: 5,0 la 7,2). Perioada de timp medie intre esec si schimbare a fost de 4,8 luni (intre 1,5 si 9,4 luni).

Caracteristicile copiilor la momentul inceperii terapiei antiretrovirala si asocierea corespunzatoare cu esecul virologic (au fost semnificative) au inclus:

• varsta sub 12 luni (21%)
• incarcatura virala in exces de peste un milion de copii/ml (21%)
• imunosuprimarea severa, asa cum a fost definita de OMS (82% - AHR 2,01 [1,20 la 3,36])
• stadiul 3 sau 4 in clasificarea OMS (75%)
• ritonavir folosit singur ca al treilea medicament (in comparatie cu lopinavir/ritonavir sau un inhibitor non nucleosidic de revers transcriptaza) (7% - AHR 2,69 [1,72 la 4,20]).

Rata de supravietuire si spitalizare a copiilor, la un an de la schimbarea la terapia de linia a doua, a fost de 97,1% (95% II: 91,9 la 99,1) si respectiv 88,7% (95% II: 81,7 la 93,5). Cinci zeci si cinci la suta au avut incarcatura virala suprimata la un an de la schimbarea la terapia de linia a doua.

Autorii au relatat ca descoperirile de la aceasta populatie ar putea sa nu fie aplicabile tuturor cohortelor din Sudul Africii, din moment ce clinicile si centrele incluse in studiu sunt bine finantate. Nu au fost disponibile informatii folositoare despre aderenta sau coinfectie.

Ritonavir sub forma lichida, folosit mai rar in tarile dezvoltate, este folosit din cauza numarului limitat de formule antiretrovirale potrivite pentru copii tineri. Autorii studiului au declarat ca au fost incapabili sa determine daca gustul neplacut al ritonavir lichid a afectat aderenta si daca acest lucru a condus la aparitia ratelor mari de esec virologic observat la copii tratati cu ritonavir.

Cinci zeci la suta dintre copiii carora le-a esuat tratamentul de prima linie nu au schimbat la tratamentul de linia a doua, iar ceilalti cinci zeci la suta care au schimbat au avut o intarziere considerabila intre diagnosticarea esecului terapeutic si schimbarea spre terapia de linia a doua.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu