joi, 9 iulie 2009

Dozarea treptata reduce incidenta si severitatea efectelor secundare date de efavirenz

Cresterea treptata a dozelor de efavirenz in timpul primelor doua saptamani de terapie medicamentoasa reduce incidenta si severitatea efectelor secundare neuropsihiatrice si a celor legate de somn fara a se compromite eficienta medicamentului, investigatori spanioli raporteaza in editia din 4 august a Annals of Internal Medicine.

Efavirenz (Stocrin sau Sustiva, de asemenea si in pastila combinata Atripla) este un medicament anti-HIV des folosit, recomandat pentru terapia antiretrovirala de prima linie.

Cu toate ca medicamentul are un efect anti-HIV puternic si este usor de luat, el poate cauza efecte secundare neuropsihiatrice si tulburari de somn, incluzand ameteli, depresie, cosmaruri si insomnie. Peste 50% dintre pacientii care au inceput terapia cu efavirenz au raportat aceste efecte secundare. Desi ele sunt adesea doar usoare si de obicei dispar dupa cateva saptamani, ele sunt mai severe la un numar mic de pacienti si in unele cazuri au fost legate de ganduri suicidale.

S-a sugerat ca aceste efecte secundare au legatura cu nivelul de efavirenz din sange. Insa, nu exista in prezent date care sa sprijine aceasta ipoteza. Cu toate acestea, un studiu de ajustare a dozelor, realizat in perioada de dezvoltare a medicamentului, a aratat ca incidenta efectelor secundare neuropsihiatrice a fost mai scazuta in randul pacientilor care luau doza de 200mg sau 400mg decat la cei care luau doza de medicament aprobata acum, de 600mg o data pe zi.

Prin urmare, investigatorii au dorit sa determine daca, cresterea treptata a dozei de efavirenz in timpul primelor doua saptamani de tratament medicamentos va reduce incidenta si severitatea efectelor secundare neuropsihiatrice.

In timpul primelor cateva saptamani de tratament cu majoritatea medicamentelor antiretrovirale, nivelul de medicamente va fi anormal de ridicat pana in momentul in care organismul se obisnuieste cu metabolizarea medicamentului, o stare descrisa ca ‚starea stabila’. Nivelul ridicat de medicament care apare in timpul primelor saptamani de tratament este responsabil pentru majoritatea efectelor secundare timpurii, trecatoare. Folosirea unei doze initiale mai mica pentru a reduce efectele secundare a fost folosita in practica, cu nevirapina (Viramune).

Pentru a evalua influenta dozei de inceput de efavirenz asupra efectelor secundare, grupul de cercetatori spanioli a conceput un studiu prospectiv, dublu necontrolat, randomizat care a inclus pacienti care au inceput tratamentul HIV pentru prima oara in Andalusia intre 2006 si 2008.

Un total de 114 indivizi au fost recrutati pentru studiu. Dintre acestia, 60 au fost randomizati sa ia doze treptate de efavirenz. Acest lucru a implicat luarea unei doze de 200mg intre zilele unu si sase incluziv, unei doze de 400 mg intre zilele sapte si 14 inclusiv, urmata apoi de luarea dozei zilnice standard de 600 mg de la ziua 14 incolo. Cei 54 pacienti ramasi au luat de la inceput intreaga doza de 600mg. Ambele grupuri de pacienti de asemenea au luat si doi inhibitori nucleozidici de revers transcriptaza (INRT).

Siguranta si eficienta acestor doua startegii de tratament au fost evaluate de-a lungul unei perioade de sase luni. Mai mult, la intrarea in studiu si apoi la zilele sapte, 14 si 30 pacientilor le-a fost cerut sa completeze doua chestionare pentru a se determina incidenta si severitatea efectelor secundare legate de somn si a celor neuropsihiatrice.

Eficienta virologica a tratamentelor standard si treptat a fost de asemenea evaluata, nivelul sanguin de efavirenz fiind monitorizat la o submultime de pacienti.

Per total, 55% dintre pacienti au dezvoltat tulburari de somn sau neuropsihiatrice in timpul primei saptamani de terapie cu efavirenz. Insa, un procent mai mare dintre pacientii care au luat doza de 600mg de medicament de la inceput au experimentat asemenea efecte secundare, decat au facut-o indivizii care au luat doze treptate de tratament (66% vs 47%, p=0,04).

Mai mult, in prima saptamana de tratament cu efavirenz, indivizii care au luat tratament treptat erau mai putin predispusi, decat pacientii care au luat intreaga doza de medicament, sa raporteze ameteala (33% vs 66%, p=0,001), stari de betie sau mahmureala (21% vs 46%, p=0,008), probleme de concentrare (9% vs 23%, p=0,038) si halucinatii (0% vs 6%, p=0,056).

In timpul celei de-a doua saptamani, procente similare de pacienti din grupurile cu doza intreaga sau treptata au experimentat probleme de somn sau neuropsihiatrice (58% vs 49%), insa acestea au tins sa fie mai putin severe la pacientii care luau doze treptate de tratament.

Dupa patru saptamani de la inceperea tratamentului cu efavirenz, 52% dintre pacienti inca raportau unele tulburari de somn si neuropsihiatrice, iar, per total, 7% dintre pacienti au intrerupt tratmentul din cauza acestor efecte secundare.

Procente asemanatoare de pacienti care luau doza treptata sau intreaga de efavirenz au avut o incarcatura virala nedetectabila in toate momentele studiului. Acest lucru s-a intamplat si in momentul in care investigatorii si-au restrictionat analiza la pacientii cu o incarcatura virala de baza de peste 100.000 copii/ml.

Doi pacienti care luau tratament treptat si patru care luau terapie cu doza intreaga au experimentat un recul sustinut al incarcaturii lor virale. A fost gasita o asociere semnificativa intre non-aderenta si esecul virologic (p=0,001).

Cresterile numarului de celule CD4 au fost comparabile intre cele doua grupuri din studiu.

Partea din studiu care a examinat nivelul sanguin de efavirenz a gasit ca, asa cum era de asteptat, acesta era mai scazut in timpul primelor doua saptamani in randul pacientilor care luau terapie treptata decat in randul acelora care luau tratament cu doza intreaga (p=0,047). Nu au fost gasite diferente intre nivelurile sanguine de efavirenz la 30 zile de la inceperea tratamentului. Pacientii care aveau concentratii mai mari de medicament in timpul primei saptamani de tratament au fost mai predispusi in a raporta ameteala, insa aceste descoperiri nu au atins semnificatie statistica.

”Din cunostintele noastre, acesta este primul trial clinic randomizat care a comparat direct incidenta reactiilor adverse neuropsihiatrice legate de efavirenz date de tratamentul cu efavirenz administrat in doze treptate cu aceea a tratamentului cu efavirenz administrat in doza intreaga inca din prima zi”, au relatat investigatorii.

Ei au concluzionat: „administrarea efavirenz in doza treptata de-a lungul primelor 2 saptamani a scazut semnificativ incidenta si severitatea reactiilor adverse neuropsihiatrice, mentinand aparent in acelasi timp aceeasi eficienta ca administrarea standard”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu