joi, 30 iulie 2009

A cincea conferinţă IAS ”Patogeneza, tratamenul şi prevenirea HIV”, miercuri 29 iulie 2009

Cuprins:

* »Ştiri de la Conferinţa Societăţii Internaţionale pentru SIDA 2009 furnizate de NAM
* »Testarea adecvării pentru tratamentul CCR5 şi maraviroc mai bun decât s-a crezut
* »Tratamentul hepatitei B şi vaccinarea în zonele cu resurse limitate
* »Încercările de a avea copii conduc la creşterea ratei de transmitere a infecţiei în cadrul grupurilor sero-discordante
* »Tratamentul HIV reduce cazurile de malarie
* »Vârsta avansată poate fi un factor de reducere a eficienţei tratamentului HIV în zonele cu resurse limitate
* »Nevirapine versus atazanavir
* »Discuţii online
* »Expertiză online din partea Clinical Care Options

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte

Ştiri de la Conferinţa Societăţii Internaţionale pentru SIDA 2009 furnizate de NAM

Acesta este ultimul buletin de informatii pe care NAM îl trimite cu ştiri de la conferinţa IAS din 2009. Dorim să mulţumim tuturor persoanelor şi organizaţiilor care s-au implicat în traducerea acestor buletine informative pentru a oferi acces mai uşor unui public cât mai larg.

Testarea adecvării pentru tratamentul CCR5 şi maraviroc mai bun decât s-a crezut

Testele de genotipare au aceeaşi acurateţe ca şi testele de tropism efectuate pentru a identifica persoanele pentru care este potrivit tratamentul cu inhibitori CCR5.

Mai mult decât atât, o reanalizare a rezultatelor unui studiu clinic care utiliza un test de tropism cu sensibilitate mai mare a arătat că maraviroc este la fel de bun ca efavirenz, şi prezintă chiar nişte avantaje în plus faţă de standardele curente de îngrijire.

Inhibitorii CCR5 pot fi o opţiune importantă pentru pacienţii care au mai făcut tratament. Cu toate acestea, inhibitorii funcţionează numai dacă la acel pacient HIV foloseşte co-receptorul CCR5 pentru a pătrunde în celulele CD4. Maraviroc (Celsentri) este singurul inhibitor CCR5 autorizat în prezent, dar mai sunt şi alţii în curs de dezvoltare.

Cercetătorii canadieni au folosit probe de sânge stocate de la 1.216 de pacienţi care au participat la studiile din cadrul dezvoltării maraviroc. Aceştia au descoperit că testarea genotipică şi a tropismului după 8 şi 24 de săptămâni de tratament, au avut aceeaşi acurateţe de predicţie privitoare la pacienţii care vor răspunde la tratamentul cu acest medicament.

Un mare avantaj al testării genotipice este că are costuri mult mai mici decât testarea tropismului.

O altă lucrare prezentată la conferinţă a arătat că terapia antiretrovirală pe bază de maraviroc este la fel de eficientă ca tratamentul pe bază de efavirenz (Stocrin) în a suprima încărcătura virală la nivele nedetectabile. În plus, pacienţii trataţi cu maraviroc au înregistrat creşteri mai mari ale numărului de celule CD4 şi creşteri mai mici ale colesterolului.

Pfizer, care produce maraviroc, a efectuat o nouă analiză a datelor din cele 96 de săptămâni ale studiului MERIT folosind un test de tropism cu o sensibilitate mai mare. Acest test a indicat cu acurateţe cine va beneficia de terapia cu maraviroc. Utilizând rezultatele acestul test îmbunătăţit, cercetătorii au descoperit că proporţii egale de pacienţi trataţi cu maraviroc şi efavirenz aveau încărcătura virală nedetectabilă după 96 de săptămâni.

Această nouă analiză este posibil să ofere un fundament suficient pentru autorizarea maraviroc la pacienţii care iniţiază tratamentul HIV.

Tratamentul hepatitei B şi vaccinarea în zonele cu resurse limitate

S-au înregistrat progrese în extinderea vaccinării pentru hepatita B în zonele cu resurse limitate. La sfârsitul anului 2007, aproximativ 88% din tările membre OMS aveau programe de vaccinare iar două treimi puteau oferi acces universal la triplu-rapel pentru nou-născuti.

Cu toate acestea, OMS a estimat că 44 de milioane de copii rămân în continuare nevaccinaţi iar 24 de milioane dintre aceştia sunt în India.

Integrarea vaccinării pentru hepatita B în cadrul programelor de sănătate poate fi o modalitate de ‘recuperare’ a vaccinărilor.

La conferinţă s-a mai comunicat că în cadrul mai multor programe de tratament HIV în zonele cu resurse limitate, pacienţii nu erau testaţi şi pentru hepatita B. Aceasta poate însemna o utilizare sub-optimală a medicaţiei eficiente împotriva ambelor virusuri, HIV şi virusul hepatitei B, precum 3TC şi tenofovir. Acest fapt poate conduce la rezistenţa virusului hepatitei B la aceste medicamente.

Încercările de a avea copii conduc la creşterea ratei de transmitere a infecţiei în cadrul grupurilor sero-discordante

Un studiu efectuat în Kenya a relevat că în cadrul cuplurilor sero-discordante - unde un partener este HIV pozitiv iar celălalt HIV negativ - încercarea de a concepe copii poate creşte riscul de transmitere a HIV cu 80%.

Studiul a implicat 532 de cupluri. Pe durata studiului, 8% dintre partenerii care erau iniţial HIV-negativi au contractat virusul.

S-au înregistrat 373 de sarcini, iar o analiză a arătat că rata infectării cu HIV a fost de 11% în cadrul cuplurilor care au conceput copii în comparaţie cu 6% dintre cei care nu au conceput.

Descoperirile studiului au implicaţii în prevenirea HIV pentru cuplurile care încearcă să conceapă copii. Unii cercetători au comunicat la conferinţă că a le spune pur şi simplu acestor cupluri să “evite sexul neprotejat” nu are şanse să fie o strategie eficientă.

Tratamentul HIV reduce cazurile de malarie

Tratamentul HIV este asociat cu o scădere cu 75% a incidenţei malariei, arată rezultatele studiului DART.

Persoanele cu HIV sunt în mod special vulnerabile la malarie dacă au un număr de celule CD4 scăzut. Cercetătorii au descoperit că s-a înregistrat o scădere semnificativă a incidenţei malariei în primul an de după iniţierea terapiei HIV. La patru ani după iniţierea terapiei, incidenţa infecţiei scăzuse cu 75%.

Tratamentul profilactic cu cotrimoxazol a fost asociat cu reducerea semnificativă a riscului de malarie.

Persoanele cu număr scăzut de celule CD4 (sub 10 celule/mm3) sunt cel mai expuse riscului de infecţie.

Vârsta avansată poate fi un factor de reducere a eficienţei tratamentului HIV în zonele cu resurse limitate

Pacienţii de peste 50 de ani care iau terapie antiretrovirală prezintă risc crescut de deces faţă de pacienţii mai tineri, conform unui studiu efectuat în Africa de vest.

Aproape 17.000 de pacienţi au fost înrolaţi în studiu între anii 1997 şi 2008. Pacienţii cu vârste peste 50 de ani prezentau un risc de deces cu 42% mai mare faţă de persoanele mai tinere. Un posibil motiv a fost că pacienţii peste 45 de ani înregistrează creşteri mai mici ale numărului de celule CD4 după începerea terapiei antiretrovirale.

Nevirapina versus atazanavir

Tratamentul HIV pe bază de nevirapina (Viramune) este tot atât de eficient în suprimarea încărcăturii virale ca şi terapia pe bază de atazanavir (Reyataz) potenţat cu ritonavir, au arătat rezultatele unui studiu.

Pacienţii au luat aceste medicamente în combinaţie cu FTC şi tenofovir (Truvada).

După un an, proporţii egale de pacienţi care luau nevirapina şi atazanavir/ritonavir aveau încărcătura virală nedetectabilă.

Pacienţii cu o încărcătură virală peste 100.000 copii/ml la începutul studiului aveau şanse usor mai crescute de a atinge nivele nedetectabile ale încărcăturii virale dacă luau nevirapina.

Rata înregistrată a efectelor secundare semnificative a fost similară pentru cele două medicamente. Totuşi, 14% dintre cei care făceau tratamentul cu nevirapina au sistat terapia în special din cauza alergiei. Această cifră poate fi comparată cu o rată de sistare a tratamentului de 4% înregistrată la persoanele tratate cu atazanavir/ritonavir.

Discuţii online

Acum, că s-a încheiat conferinţa, este momentul să aplicăm rezultatele cercetării în practică. Pentru a încuraja discutarea implicaţiilor pe care le au descoperirile comunicate la conferinţă, aidsmap.com găzduieşte o serie de forumuri.

Care sunt descoperirile cele mai importante, de luat acasă, comunicate la conferinţă, şi cum vă vor afecta acestea practica?

Cum să participaţi
Pentru a participa, vă rugăm să vă înregistraţi şi să vă alăturaţi discuţiilor aici. Vă puteţi abona ca să primiţi informări prin email şi veţi putea de asemenea să trimiteţi răspunsuri la discuţiile online prin email, fară a fi nevoie să vizitaţi site-ul web.
Vă rugăm să ţienţi cont de faptul că discuţiile se desfăşoară numai în limba engleză.

Vor avea loc discuţii moderate pe o serie de subiecte, printre care:

Care sunt implicaţiile practice ale tratamentului timpuriu? Cum putem îmbunătăţi rata de diagnosticare şi cum putem menţine continuitatea accesării serviciilor de îngrijire?

Ce modele de succes cunoaşteţi de tratament pe scară largă, folosind, de exemplu, delegarea de sarcini (task-shifting)?

Cum putem îmbunătăţi tratamentul şi îngrijirile pentru copii?
Accesul la tratament pentru copii este cu mult în urma tratamentului pentru adulţi în multe zone. Cum pot serviciile de tratament să răspundă mai bine nevoilor copiilor? Ce modele de bună practică aţi văzut?

Cum putem îmbunătăţi integrarea serviciilor pentru TB şi HIV sau sănătatea reproducerii şi HIV?
Cum putem să facem mai uşor accesul pacienţilor la îngrijiri adecvate în acest mod? Cum se pot acorda îngrijiri pentru HIV la nivelul asistenţei primare?

Cum putem face ca „prevenirea combinată” să devină realitate?
Ce aţi aflat despre cum să facem ca "prevenirea combinată" să devină realitate? Cum se încadrează "tratamentul ca prevenire" în măsurile de prevenire?

Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, oferă patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitaţi-le site-ul pentru rezumate capsulă, transmisii audio, expertize şi prezentări Powerpoint pe care le puteţi descărca.

Ofertă specială - Anuarul tratamentelor HIV

Vă oferim o reducere de 20 GBP (lire sterline) faţă de preţul obişnuit al Anuarului tratamentelor HIV (o lucrare foarte populară, aflată acum la cea de-a 27-a ediţie).

Acest volum de 550 de pagini este un ghid de referinţă complet pentru tratamentul HIV, incluzând capitole despre sistemul imunitar, HIV şi genetică, rezistenţa la medicamente, un ghid de la A la Z al antiretroviralelor şi tratamentul HIV în timpul sarcinii.

Preţul obişnuit este de 64.95 GBP (lire sterline) - pentru a primi reducerea de 20 GBP (lire sterline), vizitaţi această pagină web şi introduceţi codul T51 când vi se cere.

Toate fondurile obţinute din vânzarea publicaţiilor noastre către specialişti sunt direct reinvestite în munca noastră de a furniza resurse de informare persoanelor direct afectate de HIV.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

* să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
* să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
* să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM

tel: +44 (0)20 7840 0050
fax: +44 (0)20 7735 5351
email: info@nam.org.uk
web: www.aidsmap.com

Acest buletin informativ tradus de Grantwriting.ro a fost publicat pe SENS POZITIV cu acordul Organizatiei NAM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu