joi, 23 iulie 2009

A Cincea Conferință IAS ”Patogeneza, tratamenul și prevenirea HIV” - Joi 23 Iulie 2009 Iulie

cuprins:

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro -
Surse de Finantare Proiecte

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Monoterapia cu darunavir/ritonavir dă rezultate

Două studii distincte au arătat că monoterapia cudarunavir (Prezista) potenţat cu ritonavir poate fi opţiune viabilă la persoanele cărora li s-a suprimat încărcătura virală până la nivele nedectabile cu ajutorul triplei terapii HIV convenţionale.

Primul dintre studii, (MONET), a implicat 256 de pacienţi din Europa.

Toţi participanţii la studiu aveau încărcătura virală suprimată la valori sub 50 de copii/ml, pentru o perioadă de cel puţin 6 luni în urma terapiei cu o combinaţie de trei medicamente care includeau darunavir/ritonavir.

Jumătate dintre pacienţi au fost randomizaţi pentru continuarea triplei terapii, în timp ce tratamentul pentru ceilalţi a constat numai în darunavir/ritonavir.

După un an, proporţii egale de pacienţi (aproximativ 85%) îşi menţineau încărcătura virală la nivele nedetectabile.

Cel de-al doilea studiu, (MONOI), a fost efectuat în Franţa şi a implicat 225 de pacienţi. Acesta a demonstrat de asemenea faptul că rezultatele obţinute în urma monoterapiei darunavir/ritonavir nu sunt inferioare în raport cu cele obţinute prin tripla terapie standard.

legături recomandate

Atazanavirul potenţat şi nepotenţat - două variante eficiente

Un studiu cu durata de doi ani a arătat că atazanavir(Reyataz), indiferent dacă este sau nu potenţat cu ritonavir, este eficient în suprimarea încărcăturii virale la nivele nedetectabile când este utilizat ca parte din triplaterapie antiretrovirală.

După 48 de săptămâni de supraveghere, 86% dintre cei la care s-a administrat atazanavir nepotenţat aveau o încărcătură virală sub 50 de copii/ml, în comparaţie cu 81% dintre cei care au fost trataţi cu versiunea potenţată a medicamentului.

Creşterile numărului de celule CD4 au fost comparabile, dar cercetările au arătat că persoanele care au luat atazanavir nepotenţat prezentau o probabilitate mai mică de a dezvolta efectul secundar de hiperbilirubinemie faţă de cei care au luat atazanavir/ritonavir (4% faţă de 10%). Mai mult, valorile colesterolului au scăzut la cei care au luat medicamentul nepotenţat şi au crescut la cei trataţi şi cu potenţatorul ritonavir.

Tratamentul HIV este adesea început târziu în Africa

Numai 42% dintre pacienţii din Africa de Sud care aunumărul celulelor CD4 sub 200 celule/mm3 în momentul diagnosticării, încep terapia antiretrovirală în interval de un an. Ghidurile de tratament HIV din Africa de Sud spun că terapia HIV trebuie iniţiată dacă persoana face o boală din cauza virusului HIV sau dacă numărul celulelor CD4 este egal sau mai mic cu 200 de celule/mm3 .

Un studiu PEPFAR efectuat în 8 ţări din Africa sub-Sahariană pentru perioada 2005 - 2008, a arătat că valoarea medie pentru numărul celulelor CD4 în momentul în care pacienţii au iniţiat terapia HIV s-a situat între 115 şi 140 de celule/mm3. Printre factorii asociaţi cu iniţierea întârziată a tratamentului HIV au fost consemnaţi rezidenţa în zone rurale şi nerespectarea întâlnirilor programate cu medicul.

Ambele studii arată că prioritatea în zonele cu resurse limitate este ca cei afectaţi să intre în tratament, mai degrabă decât iniţierea terapiei la valori mai mari ale numărului de celule CD4.

Accesibilizarea tratamentului HIV reduce TB

Accesul crescut la tratamentul HIV a generat o scădere cu 60% a numărului de cazuri noi de tuberculoză (TB) diagnosticate într-o suburbie sud-africană.

Studiul a monitorizat numărul de pacienţi care iau terapie antiretrovirală şi numărul de diagnosticări cu TB între 2005 şi 2008.

În anul 2008, 90% dintre persoanele eligibile pentru terapie HIV (conform ghidurilor de tratament sud-africane), beneficiau de terapie.

Pe măsură ce s-a extins accesul la tratamentul HIV, prevalenţa TB a scăzut de la 9% la 4%.

legături recomandate

Aciclovir reduce riscul de deces şi progresie a bolii în infecţia HIV

Tratamentul de două ori pe zi cu medicamentul anti-herpes, aciclovir, reduce semnificativ rata de deces şi de progresie a bolii în infecţia cu HIV, a arătat un studiu.

Studiul s-a efectual pe 3.408 de pacienţi HIV pozitivi. Aceştia au fost randomizaţi sa ia aciclovir (400mg) de două ori pe zi sau placebo.

Pacienţii care au luat medicamentul anti-herpes au prezentat o probabilitate cu 19% mai mică de a necesita iniţierea tratamentului HIV, o descoperire de semnificaţie discutabilă.

În plus, aceşti pacienţi prezentau o probabilitate mai mică de a înregistra scăderi ale numărului de celule CD4sub valori de 200 celule/mm3.

Deşi tratamentul cu acest medicament reduce riscul de transmitere HIV la un partener sero-negativ cu 17%, această descoperire nu a fost considerată semnificativă.

Tratamentul eficient pentru hepatita C reduce afectarea hepatică la pacienţii cu co-infecţie

Persoanele cu co-infecţie HIV - hepatită C care au avut un bun răspuns la tratamentul hepatitei C cu interferonpegilat şi ribavirină prezintă ameliorări ale fibrozei hepatice şi în anumite cazuri, chiar ale cirozei, conform noilor cercetări.

Studiul a implicat 294 de pacienţi. Tuturor li s-a efectuat biopsie hepatică şi au fost evaluaţi la 44 de luni după încheierea terapiei pentru hepatita C cu FibroScan.

S-a remarcat o ameliorare a fibrozei la 36% dintre pacienţii care au avut un răspuns susţinut la tratament. S-au consemnat chiar şi cazuri de ameliorare a cirozei.

Analizele statistice au arătat că tratamentul eficient pentru hepatita C a fost singurul factor semnificativ asociat cu ameliorarea fibrozei.

Cancerul anal

Cercetătorii din Statele Unite au arătat că numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer anal la bărbaţii HIV pozitivi este în creştere.

Rata cancerului anal a crescut de la 11 la 100.000 de persoane, cât era înainte ca tratamentul HIV să devină disponibil în 1996, la 55 la 100.000 de persoane între 1996 şi 2008.

Diagnosticul SIDA şi un număr minim absolut al celulelor CD4 au fost factorii cu semnificaţie pentru asocierea cu riscul de a dezvolta această malignitate.

Un al doilea studiu a arătat că 53% dintre bărbaţii HIV pozitivi cu infecţie anală cu human papilloma virus nu erau infectaţi cu tulpinile virale cel mai asociate cu riscul de cancer anal.

Această descoperire sugerează că multe persoane HIV pozitive ar putea beneficia de noile vaccinuri care oferă un înalt nivel de protecţie împotriva tulpinilor de HPV asociate cu cancerul genital.

Ştirile IAS 2009 furnizate de NAM

Vizitaţi paginile web de pe site-ul NAM dedicate IAS 2009 pentru mai multe ştiri de la conferinţă. În plus faţă de ştirile şi a buletinele informative pe care le puteţi citi, puteţi de asemenea participa la discuţiile online, puteţi descărca resurse gratuite şi puteti citi despre oamenii pe care i-am cunoscut la standul nostru expoziţional.

Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, oferă patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitaţi-le site-ul pentru rezumate capsulă, transmisii audio, expertize şi prezentări Powerpoint pe care le puteţi descărca.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM
Newsletter-ul NAM tradus in limba romana de Grantwriting.ro a fost preluat de SENS POZITIV cu acordul NAM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu