joi, 23 iulie 2009

A Cincea Conferință IAS ”Patogeneza, tratamenul și prevenirea HIV” - Miercuri 22 Iulie 2009 Iulie
cuprins

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro -
Surse de Finantare Proiecte

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Tulpinile cauzatoare de veruci genitale cresc şi riscul de infectare cu HIV

Infecţia cu una sau mai multe dintre tulpinile de human papilloma virus (HPV) asociate cu cancerul anal şi cervical, este un factor ce creşte riscul de infectare cu HIV.

Cercetătorii din studiul circumciziei "Ferma Portocalie" au colectat date despre statusul de infecţie cu HPV la 1.683 de bărbaţi.

Aceştia au descoperit că bărbaţii infectaţi cu tulpini HPV cu risc crescut, prezintă o probabilitate de 4,5 ori mai mare de a contracta HIV decât cei ne-infectaţi cu HPV.

Infectarea cu tulpini HPV cu risc scăzut nu a fost însă asociată cu un risc crescut pentru infectarea cu HIV.


Kaletra în priză unică zilnică este sigură şi eficientă la pacienţii care au mai făcut tratament

Pacienţii care au făcut tratament şi anterior pot obţine bune rezultate cu doza zilnică lopinavir/ritonavir (Kaletra) şi îşi pot creşte aderenţa.

Kaletra este aprobat pentru doza unică zilnică în combinaţie cu alte antiretrovirale la persoanele care începtratamentul HIV pentru prima dată.

Cercetătorii au dorit să afle rezultatele acestei strategii de tratament la pacienţii care au mai făcut terapie antiretrovirală anterior.

Studiul a fost efectuat pe 600 de persoane care fac tratament HIV în prezent, dar care au o încărcătură virală peste 1.000 de copii/ml. Aceştia au fost randomizaţi în două grupe egale, una din grupe luând Kaletra (lopinavir/ritonavir 400/100mg) în doza administrată de două ori pe zi, cealaltă grupă luând doza zilnică unică (lopinavir/ritonavir 800/200mg).

După 48 de săptămâni, proporţii egale de pacienţi din cele două braţe ale studiului (52% faţă de 55%) aveauîncărcătura virală nedetectabilă (sub 50 copii/ml), ţinta terapiei antiretrovirale. Creşterile valorilor pentru numărul celulelor CD4 au fost de asemenea comparabile între cele două grupe.

Un avantaj al dozei în priză unică zilnică a fost o mai bună a aderenţă a pacienţilor la tratament.

legături recomandate


Noul inhibitor de integrază dă rezultate bune în primele studii clinice

Inhibitorul de integrază experimental de a doua generaţie al companiei Glaxo SmithKline, GSK-572, a dat rezultate bune în primele studii clinice.

Într-un studiu de fază 2a, de zece zile, 35 persoane cu infecţie HIV, naive la tratament, au fost randomizate pentru a primi fie monoterapie cu acest medicament, fie placebo.

S-au consemnat scăderi semnificative ale încărcăturii virale la pacienţii care au luat toate dozele din acest medicament.

Rezultate remarcabile au fost obţinute la persoanele care au luat doza de 50mg, cu 70% dintre ei înregistrând o încărcătură virală sub 50 copii/ml la sfârşitul studiului, iar 90% o încărcătură virală sub 400 copii/ml.

Efectele secundare cel mai frecvent raportate au fost diareea, oboseala şi cefaleea. Cu excepţia cefaleei, aceste efecte secundare au fost mai frecvente în braţul căruia i s-a administrat placebo.

Doza de 50mg va fi studiată într-un studiu de fază 2b care va începe la sfârşitul acestei luni.


Costul lopinavir/ritonavir s-a dovedit eficient la femeile care au luat anterior nevirapine în doză unică

Terapia antiretrovirală de primă linie bazată pe inhibitorul de protează lopinavir/ritonavir are un cost mai eficient decât terapia cu nevirapine la femeile cărora li s-a administrat nevirapine pentru prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil.

Studiile pentru terapia optimă combinată după expunerea la Nevirapine (OCTANE) au implicat 745 de femei din zece locaţii din Africa.

Aceste studii au relevat că terapia de primă linie cu lopinavir/ritonavir conduce la rezultate mai bune decât terapia pe bază de nevirapine şi în plus, este şi mai eficientă din punctul de vedere al costurilor.

legături recomandate


Numărul cazurilor de TB, diaree şi malnutriţie a crescut după colapsul economic din Zimbabwe

Criza economică din Zimbabwe a fost factorul care a condus la creşterea rapidă a cazurilor de TB, boli diareice şi malnutriţie.

Cercetătorii au examinat incidenţa acestor afecţiuni între 1995 şi martie 2009.

Ei au descoperit că între 2003 şi 2007 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului cazurilor de TB. Această creştere a fost corelată cu momentul declanşării hiper-inflaţiei. Incidenţa TB a înregistrat o creştere marcată în 2008, când a revenit hiper-inflaţia.

S-a remarcat un model sezonier în diagnosticarea TB. În perioada recoltelor când cantitatea de alimente era îndestulătoare, au fost diagnosticate mai puţine cazuri, în timp ce în perioada când alimentele erau insuficiente, s-a remarcat o creştere a numărului de cazuri.

Malnutriţia şi diareea au fost de asemenea asociate cu colapsul economic al ţării.

legături recomandate


HIV şi tuberculoza rezistentă la medicamente

În suburbia Khayelitsha de lângă Cape Town se înregistrează o prevalenţă foarte ridicată a tuberculozei rezistente la medicamente, dar acest fapt nu este asociat cu HIV, s-a descoperit în cadrul unui studiu.

Studiul a inclus 544 de pacienţi cu suspiciune de TB. Mai bine de jumătate erau HIV-pozitivi.

La 11% dintre pacienţi care au luat tratament anti-TB s-a descoperit rezistenţă la principalul medicament anti-TB,rifampicin iar dintre cei care au fost diagnosticaţi pentru prima dată cu această infecţie, rezistenţa la rifampicin a fost descoperită la 5%.

Tratamentul TB anterior şi sexul feminin au fost factorii asociaţi înalt semnificativi pentru rezistenţa la rifampicin.

S-a consemnat o prevalenţă mai crescută a rezistenţei la rifampicin în rândul pacienţilor HIV-pozitivi, (9% faţă de 6%), dar acest fapt nu a fost considerat semnificativ.


Abacavirul şi atacul de cord: dezbaterea continuă

Două noi studii au raportat că nu au găsit nici o legătură între tratamentul cu abacavir (Ziagen, şi pastilele combinate Kivexa şi Trizivir) şi riscul crescut de atac de cord.

Primul studiu a fost efectuat pe un număr de peste 19.000 de veterani din Statele Unite, fiecare cu un istoric divers de tratament HIV. Primul set de rezultate a arătat că abacavir a fost asociat cu un modest procent de 17% de creştere a riscului de atac de cord. Dar când cercetătorii au verificat şi alţi factori de risc, această asociere s-a diminuat.

De remarcat, investigatorii au descoperit că pacienţii cu afecţiuni renale, care pot creşte riscul bolilor cardiovasculare, este mult mai posibil să fi făcut tratament cu abacavir. Investigatorii consideră că aceasta ar putea fi o explicaţie a asocierii dintre tratamentul cu acest medicament şi atacul de cord.

Un al doilea studiu mai mic a fost efectuat în Spania. A implicat 300 de pacienţi şi a demonstrat că tratamentul cu abacavir nu a afectat nivelul bio-markerilor predictivi pentru riscul crescut de atac de cord.


Ştirile IAS 2009 furnizate de NAM

Vizitaţi paginile web de pe site-ul NAM dedicate IAS 2009pentru mai multe ştiri de la conferinţă. În plus faţă de ştirile şi a buletinele informative pe care le puteţi citi, puteţi de asemenea participa la discuţiile online, puteţi descărca resurse gratuite şi puteti citi despre oamenii pe care i-am cunoscut la standul nostru expoziţional. Dacă vă aflaţi la conferinţă, de ce să nu treceţi să ne cunoaşteţi la standul 301.


Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, oferă patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitaţi-le site-ul pentru rezumate capsulă, transmisii audio, expertize şi prezentări Powerpoint pe care le puteţi descărca.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM
Newsletter-ul NAM tradus in limba romana de Grantwriting.ro a fost preluat de SENS POZITIV cu acordul NAM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu