marți, 21 iulie 2009

A Cincea Conferință IAS ”Patogeneza, tratamenul și prevenirea HIV” - Marti 2 Iulie 2009

cuprins:

NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.
Traducere oferită de: Grantwriting.ro -
Surse de Finantare Proiecte

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

Studiul DART- tratamentul HIV poate avea succes fără monitorizare de laborator.

Un mare studiu a demonstrat că tratamentul HIV poate avea succes în zonele cu resurse limitate, fără monitorizare de laborator .

Studiul DART a implicat peste 3.300 de adulţi din Uganda şi Zimbabwe. Toţi luau tratament HIV pentru prima dată.

Jumătate din pacienţi au fost randomizaţi pentru a trece pe terapie antiretrovirală de linia a doua dacă valoareaîncărcăturii CD4 scădea, ceilalţi urmând să facă schimbarea dacă apărea o afecţiune serioasă legată de HIV.

După cinci ani, erau în viaţă procente asemănătoare de pacienţi din braţul de monitorizare clinică (87%) şi din braţul de monitorizare de laborator (90%).

Nu s-au înregistrat diferenţe de toxicitate între cele două braţe ale studiului.

În plus, costul tratamentului de primă linie a fost similar pentru ambele grupe de pacienţi. Monitorizarea celulelor CD4 a costat 175 dolari per pacient pe an, iar testele de verificare a efectelor secundare 699 dolari. Cercetătorii au calculat costul monitorizării toxicităţii la 8.441 dolari pe an şi s-au întrebat dacă a fost un cost eficient.


Direcţia politicilor HIV ale Guvernului Obama

Prezentările unor oficiali ai Statelor Unite au dat câteva indicii despre priorităţile administraţiei Obama .

Printre acestea, menţionăm:

  • Continuarea finanţării PEPFAR
  • Tratament HIV timpuriu
  • Explorarea conceptului ‘tratamentul ca măsură de prevenire’.

Metode inovatoare de a furniza cu mare succes servicii de îngrijire HIV

Îngrijirile HIV la domiciliu şi tratamentul antiretroviral iniţiat de asistenta medicală pot avea rezultate excelente, arată studii distincte desfăşurate în Uganda şi Lesotho.

Toţi pacienţii din studiul ugandez au început tratamentul HIV la clinică, dar au fost ulterior randomizaţi pentru îngrijiri acordate la clinică sau la domiciliu.

Două treimi din pacienţii din ambele braţe ale studiului aveau încărcătura virală nedetectabilă la sfârşitul etapei de supraveghere. Îngrijirile la domiciliu au costat de cinci ori mai puţin decât cele acordate la clinică.

Studiul din Lesotho a fost efectuat pe 4.347 de persoane care începeau tratamentul HIV. Majorităţii (80%) i s-a prescris terapie antiretrovirală de către o asistentă în cadrul unei unităţi de asistenţă primară.

Doi ani mai târziu, 80% dintre adulţi şi 88% dintre copii încă mai primeau îngrijiri.

Rata mortalităţii la 12 luni a fost consemnată la 9% pentru adulţi şi la 5% pentru copii. Aceste cifre au fost caracterizate de către investigatori drept “foarte satisfăcătoare”.


Prioritatea este începerea tratamentului

Ghidurile de tratatment HIV în ţările industrializate recomadă acum ca terapia antiretrovirală să fie iniţiatăcând numărul celulelor CD4 se situează în jurul a 350 celule/mm3.

Dar într-unul din simpozioanele conferinţei s-a subliniat că în zonele cu resurse limitate prioritatea trebuie să fie acordarea tratamentului (n.t. accesul la tratament) şi nu tratamentul timpuriu.

Această concluzie se datorează faptului că numărul celulelor CD4 la persoanele care încep tratamentul HIV în Africa de Sud este de numai 87 celule/mm3. Mulţi pacienţi au de asemenea şi o infecţie oportunistă.

În acelaţi timp, participanţii au aflat că rata crescută a obezităţii şi a afecţiunilor renale indică necesitatea tratamentului HIV timpuriu la unele persoane.

Delegaţii au aflat că grupul prioritar pentru tratamentul HIV timpuriu din Africa de Sud îl reprezintă femeile însărcinate.


Cheltuielile făcute pentru HIV aduc beneficii sistemelor de sănătate în ansamblu

Cheltuielile pentru combaterea HIV făcute în zonele cu resurse limitate în cadrul PEPFAR şi de către Fondul Global au consolidat sistemele de sănătate în ansamblul lor.

Directorul Executiv al Fondului Global, Dr. Michel Kazatchkine, a declarat că în decursul ultimilor şase ani, 6 miliarde de dolari din cheltuielile Fondului au fost dedicate întăririi sistemelor de sănătate.

Importanţa acestor finanţări a fost evidenţiată de Profesorul Alan Whiteside de la Universitatea din Kwazulu Natal care a explicat: “HIV este o problemă pe termen lung. Vom avea în continuare nevoie de ajutor pentru încă 20 până la 30 de ani în unele ţări şi avem nevoie de angajamente pe termen lung pentru a consolida sistemele de sănătate.”


‘Tratamentul ca măsură de prevenire’ nu trebuie să încalce drepturile omului

În cadrul unei sesiuni plenare a conferinţei, participanţii au primit mesajul că extinderea testării şi a tratamentului HIV nu trebuie să fie coercitivă sau să încalce drepturile omului.

Modele matematice au previzionat c? num?rul în cre?tere de persoane diagnosticate cu HIV ?i care iau tratament antiretroviral are poten?ialul de a reduce semnificativ ritmul epidemiei.

În acelaşi timp, organizaţiile active în domeniul drepturilor omului susţin că testarea nu trebuie să fie coercitivă. Aceştia subliniază de asemenea importanţa de a avea consilieri HIV instruiţi adecvat şi de a face legătura între testare, tratament şi educaţie.


HIV şi copiii

Utilizarea Nevirapine după expunerea anterioară la medicament

Copiii mici infectaţi cu HIV care au fost expuşi la nevirapine în încercarea de a preveni transmiterea verticală a virusului pot menţine un răspuns bun la medicament.

Tuturor celor 195 de copii din studiul care a fost desfăşurat la Johannesburg, li s-a adminsitrat iniţial o combinaţie bazată pe inhibitori de protează lopinavir/ritonavir. După ce şi-au menţinut valorile încărcăturii virale sub 400 copii/ml pentru cel puţin 3 luni, au fost randomizaţi fie pentru continuarea tratamentului cu inhibitorul de protează, fie pentru schimbarea cu nevirapine.

Peste 55% dintre copiii care au schimbat tratamentul au continuat să aibă încărcătura virală sub 50 de copii/ml, faţă de 42% dintre cei care au continuat tratamentul cu lopinavir/ritonavir.

Cu toate acestea, 98% dintre cei trataţi cu lopinavir/ritonavir şi-au menţinut încărcătura virală sub 400 de copii/ml, raportat la 80% dintre cei cărora li s-a administrat nevirapine.


Rezultate îmbucurătoare ale tratamentului pediatric pe scară largă în Asia de Sud-Est

Studii efectuate în Cambodgia şi Tailanda au demonstrat că tratamentul HIV pediatric pe termen lung poate da rezultate bune.

Studiul tailandez a implicat aproape 3.500 de copii iar investigatorii au raportat până la 7 ani de supraveghere. Rata mortalităţii a fost de 9%, majoritatea deceselor având loc la vârste foarte mici.

În studiul cambodgian s-au raportat rate excelente de supravieţuire iar 93% dintre copiii care au primit tratament HIV pentru trei ani sau mai mult de trei ani, aveau încărcătura virală nedetectabilă.

Ştirile IAS 2009 furnizate de NAM

Vizitaţi paginile web de pe site-ul NAM dedicate IAS 2009 pentru mai multe ştiri de la conferinţă. În plus faţă de ştirile şi a buletinele informative pe care le puteţi citi, puteţi de asemenea participa la discuţiile online, puteţi descărca resurse gratuite şi puteti citi despre oamenii pe care i-am cunoscut la standul nostru expoziţional. Dacă vă aflaţi la conferinţă, de ce să nu treceţi să ne cunoaşteţi la standul 301.

Expertiză online din partea Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiza online, ofera patru modalitati prin care sa tineti pasul cu opiniile expertilor si sa evaluati implicatiile informatiilor noi asupra practicilor proprii. Vizitati-le site-ul pentru rezumate capsula, transmisii audio, expertize si prezentari Powerpoint pe care le puteti descarca.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

  • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
  • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
  • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM
Newsletter-ul NAM tradus in limba romana de Grantwriting.ro a fost preluat de SENS POZITIV cu acordul NAM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu