marți, 21 iulie 2009

A Cincea Conferință IAS ”Patogeneza, tratamenul și prevenirea HIV” - Luni 20 Iulie

Cuprins:

Traducere oferită de: Grantwriting.ro - Surse de Finantare Proiecte
NAM îşi exprimă recunoştinţa faţă de Merck Sharp & Dohme Romania pentru contribuţia sa la traducerea, promovarea locală şi distribuţia ediţiei româneşti a bultetinul informativ.

Link-urile din acest buletin informativ sunt către pagini în limba engleză dacă nu se specifică altfel. Pentru mai multe informaţii în alte limbi, vă rugăm vizitaţi secţiunile relevante ale aidsmap:

HIV este diferit şi merită finanţare


„Virusul HIV cauzează o boală excepţională şi merită deci un răspuns excepţional”, a declarat Stephen Lewis, fost Trimis Special pentru SIDA al Naţiunilor Unite în Africa.

În cadrul sesiunii inaugurale a celei de-a Cincea Conferinţe a Societăţii Internaţionale pentru SIDA ”Patogeneza, tratamenul şi prevenirea HIV”, Lewis a adăugat: „Am cutreierat ţările din Africa cu prevalenţă ridicată timp de peste 5 ani; dacă nu am fost martorul celui mai de excepţie asalt al unei boli transmisibile din secolul douăzeci, atunci cuvântul «excepţional» trebuie redefinit.”

Criticii nivelelor actuale de finanţare pentru prevenirea şi tratamentul HIV acţionează adesea din motive nedemne precum resentimente şi invidie, a mai declarat acesta.

Transmisie web a sesiunii inaugurale

Respectaţi-vă promisiunile legate de SIDA, aminteşte Conferinţa IAS, grupului G8

Conferinţa IAS a debutat şi cu critici severe aduse naţiunilor celor mai industrializate din lume pentru că nu şi-au respectat promisiunea de tratament şi prevenire HIV universale.

În 2005, marii conducători ai lumii s-au angajat să finanţeze tratamentul şi prevenirea HIV pentru toţi cei care au nevoie de ele.

„Trebuie să îi facem răspunzători pe membrii G8 pentru că nu şi-au onorat promisiunea” a spus Profesorul Julio Montaner, Preşedintele Societăţii Internaţionale pentru SIDA.

Conferinţa de anul acesta are loc la Cape Town, în Africa de Sud, o ţară în care prevalenţa HIV la adulţi este de aproximativ 20%.

Delegaţilor li s-a spus că finanţarea susţinută a proiectelor de tratament şi prevenire HIV ar putea reduce numărul infecţiilor HIV. Prof. Montaner a menţionat că incidenţa HIV a scăzut în ţările care care au primit ajutor în cadrul Programului de Urgenţă al Preşedintelui Statelor Unite pentru Ameliorarea SIDA (PEPFAR). „Mai bine să avem mai multe programe de tip PEPFAR decât promisiuni goale”, a spus Montaner.

La o demonstraţie care a precedat ceremonia de deschidere a conferinţei, activiştii pentru tratatament au cerut guvernului sud-african să-şi extindă programele de tratament HIV. Actualmente, 600.000 de persoane primesc antiretrovirale prin sistemul public de sănătate, dar cifra este încă departe de nevoile reale.

Terapia antiretrovirală din multe zone cu resurse limitate include d4T (stavudină), un medicament asociat cu efecte secundare severe. Activiştii cer ca acesta să fie înlocuit cu tenofovir, o opţiune mai sigură.

Schimbare de priorităţi în prevenirea bio-medicală a HIV

Nivelul finanţării pentru cercetarea vacinului anti-HIV a scăzut cu 10% în 2008, în timp ce pentru microbicide şiprofilaxie post-expunere (PrEP) s-a remarcat o creştere importantă a fondurilor, conform cifrelor făcute publice odată cu deschiderea conferinţei.

Cu toate acestea, scăderea fondurilor pentru vaccinuri a fost atribuită încheierii a două mari studii, şi nu declinului economic mondial.

Ne confruntăm cu dificultăţi enorme - atât ştiinţifice cât şi economice - pentru următorii ani dar nu trebuie să pierdem din vedere forţa pe care am acumulat-o. Acest domeniu are nevoie de sprijin susţinut de la o serie de finanţatori. Epidemia SIDA nu dă semne de încetinire iar nevoia disperată de noi opţiuni de prevenire HIV nu se va schimba", a declarat Mitchell Warren de la Vaccine Advocacy Coalition (Coaliţia pentru Susţinerea Vaccinului anti-SIDA).

În ultimul an, fondurile pentru cercetarea microbicidelor au crescut cu 8% iar cele pentru PrEP cu 13%. Se consideră că aceste două opţiuni pot ajuta la prevenirea unui număr substanţial de infectări şi că vor fi disponibile cu mult înaintea unui vaccin.


legături recomandate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se va consulta cu persoanele infectate cu HIV asupra noului ghid de tratament

Persoanele infectate cu HIV din ţări cu venit scăzut şi mediu vor fi invitate să contribuie la elaborarea noului ghid de tratament emis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Data publicării ghidului este preconizată pentru noiembrie.

Astăzi va începe un proces de consultare în cadrul unei întâlniri găzduite de Reţeaua Mondială a Persoanelor care Trăiesc cu HIV (GNP+).

Următoarele întrebări vor fi aduse în discuţie:

 • Care ar trebui să fie ponderea costurilor pentru îngrijiri în raport cu accesul la tratament?
 • Ce cred persoanele cu HIV despre tratamentul timpuriu şi rolul său în prevenire?
 • Care sunt alegerile potrivite în situaţii clinice dificile în care lipsesc dovezile?
 • Ce aspecte ale îngrijirilor pentru HIV ar trebui să fie disponibile tuturor în cadrul sistemului public de sănătate?
legături recomandate

Discuţii online

Pe durata şi după încheierea celei de-a Cincea Conferinţe IAS, aidsmap.com va găzdui o serie de discuţii online temporizate pentru a facilita discuţii legate de sesiunile conferinţei.

Sperăm că acestea vor permite participanţilor şi celor care nu au putut participa la IAS 2009 să discute implicaţiile operaţionale ale descoperirilor majore despre tratamentul şi îngrijirile HIV în zone cu resurse limitate comunicate în cadrul conferinţei. Care sunt cele mai importante descoperiri de luat acasă de la conferinţă şi cum vor afecta ele practicile curente?

Discuţiile moderate se vor centra pe o serie de subiecte cheie, printre care:

Subiectul 1: Care sunt implica ţiile practice ale tratamentului timpuriu? Cum să îmbunătă ţim rata de diagnosticare şi să men ţinem accesibilitatea îngrijirilor?

Pe măsură ce dovezile sprijină continuu ideea că tratamentul timpuriu este un tratament mai eficient, care sunt implicaţiile ofeririii tratamentului timpuriu? Ce modele de succes cunoaşteţi de tratament pe scară largă, folosind, de exemplu, delegarea de sarcini (task-shifting)?

Multe persoane cu HIV sunt încă diagnosticate foarte târziu sau pierdute din evidenţele serviciilor de îngrijire. Ce aţi aflat de la conferinţă despre cum se poate îmbunătăţi rata de diagnosticare? Ce modele inovative de consiliere şi testare voluntară aţi descoperit? Cum se poate reduce rata de renunţare la serviciile de îngrijire şi supraveghere HIV?

Subiectul 2: Cum să îmbunătă ţim tratamentul şi îngrijirile pentru copii?

Accesul la tratament pentru copii este cu mult în urma tratamentului pentru adulţi în multe zone. Cum se poate îmbunătăţi rata de diagnosticare? Cum pot serviciile de tratament să răspundă mai bine nevoilor copiilor? Ce modele de bună practică aţi văzut?

Subiectul 3: Cum să îmbunătă ţim integrarea serviciilor pentru TB şi HIV sau sănătatea reproducerii şi HIV?

Cum putem să facem mai uşor accesul pacienţilor la îngrijiri adecvate în acest mod? Cum poate fi integrată prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil (PMTCT) cu alte servicii? Cum se pot acorda îngrijiri pentru HIV la nivelul asistenţei primare?

Subiectul 4: Cum să facem ca "prevenirea combinată" să devină realitate?

Este larg acceptat faptul că prevenirea trebuie intensificată iar combinarea măsurilor de prevenire este calea înainte. Ce aţi aflat despre cum să facem ca "prevenirea combinată" să devină realitate? Cum se încadrează "tratamentul ca prevenire" în măsurile de prevenire?

Cum să participaţi

Pentru a participa la discuţii, vă rugăm să vă înregistraţiaici.

Vă veţi putea înscrie la o discuţie ca să primiţi informări prin email dar veţi putea şi să răspundeţi la discuţiile online prin email, fără a vizita site-ul web.

Limba

Discuţiile vor fi purtate numai în limba engleză.

legături recomandate

Expertiză online din partea partenerului nostru, Clinical Care Options

Clinical Care Options (CCO), furnizorul oficial al IAS 2009 de expertiză online, va oferi patru modalităţi prin care să ţineţi pasul cu opiniile experţilor şi să evaluaţi implicaţiile informaţiilor noi asupra practicilor proprii.

 • Rezumate Capsulă: rezumate concise, sub formă de liste ale studiilor de caz cele mai importante, selectate de experţii Facultăţii CCO
 • Transmisii audio: publicate în timpul conferinţei, de la sesiunile în care experţi de primă linie discută rezultatele cercetării în domeniu
 • Expertiză online: module certificate de Educaţie Medicală Continuă asistate online de experţii Facultăţii CCO, în care se abordează implicaţiile clinice practice ale datelor prezentate
 • Prezentări Powerpoint ce pot fi descărcate: descărcaţi şi parcurgeţi prezentările sau utilizaţi-le în propriile prezentări; elaborate în consultare cu experţii Facultăţii CCO.

Despre NAM

NAM este o organizaţie comunitară, deţinătoare de distincţii, care activează în Marea Britanie. Furnizăm informaţii de încredere şi exacte despre HIV persoanelor HIV pozitive din toată lumea şi profesioniştilor care le tratează, le îngrijesc şi le susţin.

NAM este o organizaţie caritabilă din Marea Britanie înregistrată cu numărul 1011220.

Publicaţiile NAM sunt bazate pe dovezi şi evaluate de două comitete medicale internaţionale şi un comitet al persoanelor seropozitive HIV, ambele menite să asigure acurateţe, echilibru, relevanţă şi accesibilitate.

NAM sprijină orice persoană

 • să preia controlul asupra propriei vieţi şi sănătăţi
 • să înţeleagă şi să adere la tratamentul HIV
 • să trăiască mai mult, o viaţă mai sănătoasă
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi NAM
Newsletter-ul NAM tradus in limba romana de Grantwriting.ro a fost preluat de SENS POZITIV cu acordul NAM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu