luni, 27 iulie 2009

Atazanavir bustat si nebustat mentine suprimarea virala la fel de bine

Atazanavir (Reyataz) nebustat, luat o data pe zi ca parte dintr-o schema antiretrovirala combinata, poate mentine incarcatura virala nedetectabila la pacientii care au intrerupt ritonavirul (Norvir), au raportat cercetatori la A Cincea Conferinta IAS despre Patogeneza, Tratamentul si Prevenirea HIV din Cape Town, Africa de Sud.

In trialul ARIES, mai mult de 500 pacienti naivi de tratament HIV au inceput o schema terapeutica, care continea atazanavir bustat cu ritonavir (300/100 mg) luat o data pe zi plus tableta combinata cu doza fixa abacavir/3TC (Kivexa).

Dupa 36 saptamani, 419 participanti au fost repartizati intamplator, in numar egal, fie sa continue cu atazanavir bustat, fie sa nu mai ia ritonavirul. Toti au luat in continuare abacavir/3TC. Toti pacientii aveau o incarcatura virala nedetectabila sub 50 copii/ml la momentul randomizarii si niciunul nu a avut esec terapeutic virologic in trecut.

Majoritatea pacientilor randomizati (aproximativ 80%) erau barbati, aproape doua treimi erau albi, aproape o treime erau negrii, iar varsta medie s-a situat in jurul a 40 ani.

Majoritatea pacientilor (90%) din ambele grupuri aveau un scor Framingham scazut, un indicator al riscului cardiovascular. In grupul cu atazanavir nebustat, insa, erau de doua ori mai multe persoane care avusesera un diagnostic de SIDA in trecut.

In cadrul conferintei au fost prezentate rezultate din partea randomizata a studiului. Primul punct intermediar a analizat procentul de pacienti care aveau o incarcatura virala nedetectabila la saptamana 84, cele 36 saptamani initiale de tratament cu atazanavir bustat plus alte 48 saptamani de faza randomizata numita „TLOVR” (time to loss of virological response – timpul in care se pierde raspunsul virologic). Studiul cu concept deschis a avut posibilitatea de a arata daca atazanavir nebustat a fost noninferior medicamentului bustat.

Dupa 84 saptamani, intr-o analiza ‚intent-to-treat’ a studiului, 86% dintre pacientii care luau atazanavir nebustat aveau incarcatura virala sub 50 copii/ml, in comparatie cu 81% dintre aceia care luau atazanavir bustat cu ritonavir, o diferenta care nu a atins semnificatie statistica (p=0,140). Analizand incarcatura virala sub 400 copii/ml, ratele corespunzatoare au fost 92% vs 86%, o diferenta considerata semnificativa (p=0,036).

Cercetatorii au realizat o analiza care a separat persoanele cu incarcatura virala initiala mare si mica (peste sau sub 100.000 copii/ml), descoperind din nou ca procente similare dintre pacientii care luau atazanavir nebustat si bustat aveau suprimare virala sub 50 copii/ml la terminarea studiului.

Doar o persoana din grupul cu atazanavir nebustat a avut esec virologic confirmat, comparativ cu sapte din grupul cu atazanavir/ritonavir. Singurul pacient din grupul nebustat a dezvoltat o mutatie data de rezistenta la revers transcriptaza, insa niciunul nu a dezvoltat mutatii majore date de rezistenta la inhibitorii de proteaza.

Cresterea medie a numarului de celule CD4, de la momentul de incepere, a fost de asemenea comparabila intre grupurile nebustat si bustat, 240 celule/mm3 vs 259 celule/mm3.

Tratamentul a fost bine tolerat in ambele grupuri. Procente similare de pacienti din grupurile nebustat si bustat au experimentat efecte secundare moderate pana la severe (26% in ambele grupuri dupa cele 36 saptamani initiale, apoi 10% vs 14% in timpul urmatoareleor 48 saptamani). Frecventa hiperbilirubinemiei (un efect secundar nepericulos, insa stresant din punct de vedere estetic, al atazanavir cauzat de cresterea bilirubinei si care include ingalbenirea ochilor si a pielii) a fost de doua ori mai des intalnita in grupul cu atazanavir/ritonavir (4% vs 10%).

Comparativ cu valorile lipidice din momentul randomizarii, colesterolul total mediu a scazut pe parcursul urmatoarelor 48 saptamani la pacientii care luau atazanavir nebustat, in timp ce in grupul cu atazanavir bustat a crescut usor. Trigliceridele de asemenea au scazut mai mult in grupul cu atazanavir nebustat.

Investigatorii au concluzionat ca atazanavir nebustat si bustat a demonstrat o eficienta similara indiferent de incarcatura virala initiala, insa pacientii care au simplificat terapia prin intreruperea ritonavirului au avut un profil lipidic mai favorabil.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu