duminică, 5 iulie 2009

Africa: SIDA afecteaza serviciile medicale

Pandemia HIV/SIDA a plasat o lovitura sub centura serviciilor care ofera ingrijiri medicale in tarile afectate puternic de aceasta afectiune, a descoperit o cercetare noua.

Biroul National de Cercetare Economica (National Bureau of Economic Research) din cadrul Universitatii Princeton din Statele Unite a comparat date de la Sondajele Demografice si de Sanatate (DHS – Demogrphic and Health Surveys) nationale din 14 tari Africane sub-Sahariene – opt dintre ele, situate in Vestul Africii, avand o prevalenta relativ scazuta, iar restul avand o prevalenta ridicata, fiind tari situate in Estul si Sudul Africii.

Datele despre ingrijirile antenatale, nasteri si ratele de vaccinare la copii nascuti intre 1988 si 2005 au dezvaluit ca in tarile cu o povara HIV/SIDA ridicata, ingrijirile medicale pentru mame si copii au inceput sa se deterioreze la jumatatea anilor 90 si au continuat sa scada pe parcurs ce prevalenta HIV crestea.

In 2005, femeile care au frecventat clinicile antenatale din Estul si Sudul Africii au beneficiat de mai putine teste de laborator decat in urma cu 10 ani, iar acelea care au nascut la un centru social erau mult mai predispuse sa nasca fara supravegherea unui cadrul medical specializat profesional.

Cercetatorii au calculat ca in locurile in care prevalenta HIV a crescut cu 10 procente intre 1995 si 2005, probabilitatea ca unei femei sa ii fie masurata tensiunea arteriala in momentul vizitei la centrul antenatal a scazut cu 21 la suta, in timp ce probabilitatea ca un cadru medical specializat sa asiste la nasterea sa a scazut cu 14 procente.

In mod similar, asa cum regiunile cu prevalenta HIV scazuta vaccinau mai multi copii impotriva poliomielitei la putin timp dupa nastere, in regiunile cu prevalenta ridicata erau mai putine sanse ca, copii sa fie vaccinati.

Autorii sugereaza ca serviciile medicale non-HIV din regiunile cu prevalenta mare au fost afectate din cauza faptului ca pandemia a redus numarul personalului medical specializat si a faptului ca bugetele de sanatate si celelalte resurse au fost directionate spre ingrijirea pacientilor cu HIV.

Nu exista inca date care sa dezvaluie efectele cresterilor semnificative de ajutoare sociale straine pentru HIV/SIDA si expansiunea tratamentului antiretroviral (ARV) in ultimii ani, insa autorii au punctat: „Femeile si copii din Africa sub-Sahariana nu mai pot astepta ca sa apara o alta runda de sondaje DHS – trebuie sa gasim modalitati alternative pentru a descoperi radacinile acestei eroziuni de la nivelul servicilor”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu