miercuri, 15 iulie 2009

Adolescentii HIV-pozitivi au o probabilitate mai mare sa aiba abilitati de scriere si comunicare mai scazute

Copii si adolescentii HIV-pozitivi au abilitati de scriere si comunicare scazute, raporteaza cercetatori americani in editia din iunie a AIDS Patient Care and STDs. Studiul de asemenea a demonstrat ca, copii expusi la HIV, insa neinfectati, au mai putine cunostinte educationale in comparatie cu asteptarile pentru varsta lor.

”Acest studiu demonstreaza abilitatea de comunicare si citire scazuta in randul tinerilor infectati cu si afectati de HIV si scoate in evidenta importanta interventiilor educationale care sa se adreseze acestei nevoi urgente”, au comentat investigatorii.

Multumita tratamentului HIV eficient, majoritatea copiilor infectati cu HIV de catre mamele lor ajung acum la adolescenta. In orasul New York, unde a fost facut acest studiu, majoritatea copiilor si adolescentilor HIV-pozitivi provin din emigranti sau alte comunitati minoritare etnic/rasial.

De obicei exista factori multipli care afecteaza dezvoltarea cognitiva si educationala a acestor copii. Acestia includ expunerea la substante ilicite in perioada cand se aflau in pantecul mamei, rezidenta in zone cu scoli sub performante si participarea inconstanta la orele scolare din cauza starii de sanatate precara.

Cu toate ca exista mai multe cercetari care arata ca infectarea cu HIV are un impact negativ asupra dezvoltarii educationale a copiilor mici, nu exista prea multe date referitoare la copii mai mari si adolescenti.

Prin urmare investigatorii au comparat abilitatile de citire si vorbire ale 340 copii si adolescenti. Dintre acestia, 206 erau HIV-pozitivi, iar ceilalti erau expusi la HIV, insa neinfectati.

Recrutarea in studiu a avut loc intre 2003 si 2007. De asemenea au fost stranse informatii despre mediul in care locuiau copii, fisa lor scolara, iar la copii HIV-pozitivi, despre numarul de celule CD4, incarcatura virala si utilizarea terapiei antiretrovirale. Participantii la studiu aveau varsta cuprinsa intre 9 si 16 ani. Copii infectati cu HIV aveau numarul de celule CD4 mediu de 572 celule/mm3. Majoritatea (84%) luau terapie antiretrovirala, insa doar 34% aveau o incarcatura virala sub 400 copii/ml.

Testele au aratat ca, copii HIV-pozitivi recunosteau mai greu cuvintele (p=0,008) si aveau abilitati de scriere mai scazute (p=0,028) decat copii expusi la HIV.

Mai mult, a existat o probabilitate mai mare ca, copii HIV-pozitivi sa fie inscrisi la scoli cu program special, in comparatie cu omologii lor HIV-negativi (52% vs 37%, p<0,05).

In momentul in care investigatorii au eliminat factorii demografici, cum ar fi genul copilului, venitul din casa, educatia parintilor/persoanelor care aveau grija de ei si rasa/etnia, ei tot au descoperit ca, copii infectati cu HIV recunosteau mai greu cuvintele (p=0,024) si aveau abilitati de scriere mai scazute (p=0,02) in comparatie cu copii expusi la HIV, insa neinfectati, de aceeasi varsta.

Nici numarul de celule CD4, nici incarcatura virala, nu au avut vreo legatura cu abilitatile de vorbire sau scriere, insa investigatorii chiar au descoperit ca acestea au fost semnificativ mai rele la copii si adolescentii care luau terapie antiretrovirala (p=0,018).

”Performantele tinerilor HIV-pozitivi au fost rele, in mod statistic, in momentul comparatiei cu performantele seroconverterilor, atat in privinta abilitatii de a citi cat si de a vorbi, mult mai multi tineri HIV-pozitivi fusesera inscrisi in clase de educatie speciala”, au comentat investigatorii, „datele noastre arata ca tinerii infectati continua sa aibe probleme de invatat, la cote mai mari decat cele asteptate, pe masura ce varsta lor ajunge la adolescenta”.

Oricum, investigatorii au mai notat ca performantele copiilor HIV-negativi au fost de asemenea „mult sub asteptarile corespunzatoare varstei”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Un comentariu:

  1. bun articol :) am shi eu o intrebare !! nu vrie sa facem schimb de bannere:-?? sau de linkuri !!

    contact yahoo id : mandeea_deejay ! plzz

    RăspundețiȘtergere