luni, 1 iunie 2009

Suprimarea imunitara are un rol important in aparitia cancerelor non-SIDA

Suprimarea imunitara joaca un rol important in dezvoltarea cancerelor nedefinitorii SIDA la persoanele cu HIV, investigatori australieni argumenteaza intr-o scrisoare publicata in editia din 1 iunie a AIDS. Investigatorii au fost determinati sa scrie jurnalului in urma publicarii la inceputul acestui an a unui studiu american care a descoperit ca atat numarul de celule CD4 cat si utilizarea terapiei antiretrovirale nu reprezinta factori de risc pentru asemenea genuri de cancere.

Autorii au relatat ca acest studiu, care a inclus 4500 indivizi diagnosticati cu HIV intre 1984 si 2006, nu a inclus o analiza a impactului duratei cumulativa a suprimarii imunitare asupra riscului de cancer.

Mai mult, ei fac referinta la descoperirile altei cercetari care arata o legatura clara intre riscul de cancere nedefinitorii SIDA si suprimarea imunitara.

Studiul D:A:D a examinat factorii de risc pentru deces datorat cancerului la 23500 pacienti care iau terapie antiretrovirala. Printre factorii de risc pentru deces din cauza cancerului nedefinitoriu SIDA este amintit si numarul de celule CD4. Analiza univariata a rezultatelor acestui studiu de asemenea a aratat ca durata cumulativa a suprimarii imunitara, definita ca timpul petrecut cu un numar de celule CD4 sub 200 celule/mm3, a fost de asemenea semnificativa.

Cercetarea facuta de investigatori de la Spitalul Chelsea and Westminster din Londra de asemenea a aratat ca valoarea cea mai mica din toate timpurile a numarului de celule CD4 sub 200 celule/mm3 si utilizarea terapiei antiretrovirala au reprezentat factori de risc pentru dezvoltarea cancerului nedefinitoriu SIDA. Aceasta cercetare a inclus peste 11000 pacienti tratati in spital intre 1983 si 2007.

”Noi credem ca descoperirile oferite de aceste studii sugereaza ca imunosuprimarea datorata HIV chiar joaca un rol important in riscul de cancere specifice din era HAART”, au comentat autorii. De asemenea ei au relatat: „similitudinea remarcabila a seriei de aparitii a cancerului la rate excesive la primitorii de organe transplantate si persoanele cu infectie HIV, sustine puternic efectul pe care il are imunosuprimarea pe termen lung asupra incidentei cancerului”.

In conformitate cu acestea, autorii recomanda ca studiile mari viitoare gen cohorta ar trebui sa examineze „efectele independente ale imbatranirii, ale severitatii imunosuprimarii dependenta de timp, si ale duratei cumulativa a imunosuprimarii asupra riscului de cancer”. Ei de asemenea recomanda ca ar trebui sa fie examinat rolul acestor factori in dezvoltarea cancerelor individuale, sau a grupurilor de cancere, ca acelea cauzate de acelasi virus.

Ei considera ca asemenea analize” vor ajuta la dezvoltarea strategiilor de minimalizare sau prevenire a aparitiei cancerului la pacientii cu deficienta imunitara pe termen lung”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu