marți, 30 iunie 2009

Scoaterea interdictiei de intrare in SUA pentru persoanele cu HIV a mai facut un pas inainte

Sperantele ca restrictiile asupra intrarii in SUA pentru persoanele cu HIV vor fi in sfarsit scoase, au crescut in momentul in care guvernul SUA a relatat ca a terminat analizarea scoaterii HIV din lista bolilor contagioase care impiedica intrarea in SUA.

O data ce reglementarile vor fi fost scoase, HIV nu va mai reprezenta o interdictie pentru intrarea in SUA a vizitatorilor si emigrantilor.

In continuare vor exista doua perioade de consultari, in urma carora s-ar putea realiza in sfarsit scoaterea interdictiei pana la sfarsitul anului 2009.

”Ne aflam doar la un pas distanta de incheierea acestei interdictii discriminatoare o data pentru totdeauna”, a declarat Joe Solmonese de la Human Rights Campaign, o organizatie de advocacy din New York.

In urma cu aproximativ un an, a fost abrogata legislatia care interzicea cetatenilor din afara SUA HIV-pozitivi sa intre in Statele Unite in toate, in afara de cateva, circumstante. Cu toate acestea, au ramas in vigoare cateva reglementari datand din 1987.

Acestea includeau faptul ca indivizii HIV-pozitivi nu puteau sa intre in SUA, nici ca turisti, fara a obtine in prealabil o viza. Procesul de obtinere a vizei a fost recent rationalizat, insa au existat numeroase reclamatii de refuzare a vizei, iar persoanelor cu HIV le-a fost refuzata intrarea in SUA daca, calatoreau fara documentatia corespunzatoare.

La inceputul acestei luni, activistul TB britanic Paul Thorn, care este HIV-pozitiv, a dezvaluit ca i-a fost refuzata obtinerea vizei in urma unei invitatii de a tine un discurs in cadrul Pacific Health Summit din Seattle.

S-au facut din ce in ce mai multe presiuni pentru scoaterea interdictiei de calatorie, Societatea Internationala a SIDA a declarat recent ca, Conferinta Internationala SIDA din 2012 se va tine in Washington, insa doar in conditiile in care interdictia de calatorie va fi scoasa.

In acest moment pare posibil ca se vor scoate reglementarile care interzic intrarea in SUA pentru calatorii si emigrantii HIV-pozitivi. Pe 26 iunie Oficiul de Management si Buget a declarat ca Departamentul de Sanatate si Servicii Umane (HHS) ar putea sa continue revizuirea reglementarilor.

Aceste reglementari revizuite nu au fost inca publicate. In momentul in care vor fi, va exista o perioada lunga si complexa de consultari si analize. Prima data ele vor fi deschise consultarilor publice timp de 45 zile. Reglementarile pot fi modificate de catre Departamentul de Sanatate si Servicii Umane in urma consultarilor. Reglementarile revizuite vor trebui apoi sa reajunga la Oficiul de Management si Buget pentru aprobare. Va urma apoi o noua perioada de analize cu durata intre 30 si 60 zile, in urma careia vor intra in vigoare reglementarile revizuite.

Pana in momentul in care acest proces se va termina, invizii cu HIV vor avea nevoie in continuare de obtinerea unei vize pentru a intra legal in SUA.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu