joi, 4 iunie 2009

Schimbarea Kaletrei cu Reyataz/Norvir imbunatateste metabolismul zaharului si grasimilor

Schimbarea de la Kaletra (lopinavir/ritonavir) la Reyataz (atazanavir) bustat cu Norvir (ritonavir) imbunatateste semnificativ metabolismul glucidic (zahar) si lipidic (grasimi) si scade grasimea abdominala, conform rezultatelor unui trial clinic publicat in editia online si printata a AIDS. Cu toate ca studiul a fost mic, impiedicand decizia de a trage concluzii ferme, autorii au scos in evidenta ca Reyataz bustat cu o doza mica de Norvir – un medicament puternic asociat cu o multime de efecte secundare metabolice – ar putea reprezenta un pariu mai sigur pentru pacientii HIV-pozitivi cu probleme ale glicemiei, lipide crescute si lipodistrofie.

Pentru ca glucidele (zahar) sa functioneze eficient in organism, ele trebuie sa ajunga intai la nivelul celulelor, un proces care se bazeaza puternic pe proteina transportoare GLUT 4. Testele facute in eprubeta au descoperit ca lopinavir si ritonavir pot inhiba GLUT 4 – blocand astfel transportul glucidelor in celule. Aceste doua medicamente HIV au mai fost indicate ca afecteaza functia adipocitelor (celule grase) in organism, lucru ce ar putea contribui la nivelurile ridicate de colesterol si trigliceride si la schimbarile in forma corpului legate de grasimi observate la persoanele cu HIV care folosesc scheme terapeutice care contin un inhibitor de proteaza (IP).

Atazanavir nu a fost indicat ca inhiba GLUT 4 sau ca afecteaza in mod negativ adipocitele. Chiar daca acest lucru a facut ca Reyataz sa devina o foarte populara optiune IP, mai ales la cei cu o istorie de probleme legate de glicemie si/sau grasimi in timp ce luau alte IP, este adesea prescris cu o doza mica de Norvir pentru a i se imbunatati eficienta. Astfel, au existat de ceva timp ingrijorari ca schimbarea de la o schema care contine Kaletra la Reyataz bustat cu Norvir nu va aduce vreun potential beneficiu.

Nu este asa, conform unui studiu de 15 pacienti realizat de Dr Takara Stanley, MD, de la Spitalul General din Massachusetts, si colegii sai. Barbatii si femeile inrolate erau toti pe o schema care continea Kaletra si aveau nivelul glicemiei crescut – un indicator al afectarii metabolismului glucidic – si lipidele crescute. Ei fie au continuat cu schema lor care continea Kaletra fie au schimbat la Reyataz (300 mg) plus Norvir (100 mg) o data pe zi.

Dupa sase luni, asimilarea glucozei la nivelul muschilor coapsei – masurata prin folosirea tomografiei cu emisie de pozitroni (PET scan) – a crescut semnificativ doar in grupul Reyataz/Norvir, un semn de imbunatatire a metabolismului glucidic. Mai mult, absorbtiometria duala cu raze X (DEXA scan) a descoperit scaderi semnificative ale tesutului adipos visceral – grasimea din interiorul abdomenului – in randul celor care au schimbat comparativ cu cei care au ramas pe Kaletra. Echipa Dr Stanley de asemenea a descoperit scaderi semnificative ale glicemiei, trigliceridelor (o scadere cu 180 mg/dl) si colesterolului total (o imbunatatire cu 20 mg/dl) in randul celor care au schimbat, in ciuda folosirii dozei scazute de Norvir in momentul combinarii cu Reyataz.

Stanley si colegii sai au atentionat ca „studiul lor are un numar de limitari” – marimea a fost mica, au spus ei, deoarece procedurile studiului au fost complexe – si, ca rezultat al acestui lucru, nu a fost destul de puternic incat sa detecteze schimbarile parametrilor specifici. Insa, datorita dovedirii deferitelor beneficii observate la pacientii care au schimbat de la Kaletra la Reyataz bustat cu Norvir, cercetatorii sustin puternic sa fie facute studii aditionale pentru a evalua aceste descoperiri si mai mult.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu