marți, 30 iunie 2009

Pacientii care reiau ingrijirile medicale specifice HIV dupa ce le-au intrerupt au un risc ridicat de imbolnaviri si deces pe termen scurt

Pacientii HIV-pozitivi care reincep ingrijirile medicale dupa ce au fost pierduti din evidenta sunt de cinci ori mai predispusi decesului pe termen scurt decat pacientii care beneficiaza de ingrijiri medicale continue, au raportat investigatori francezi in editia online a AIDS.

”Sunt necesare eforturi mai mari pentru a reduce pierderea din evidenta si a-i incuraja pe acei pacienti care nu se mai prezinta la clinica sa reia ingrijirile medicale”, au recomandat autorii.

Multumita tratamentului antiretroviral eficient, prognosticul multor indivizi HIV-pozitivi este acum aproape de normal. Cu toate acestea, in ciuda beneficiilor tratamentului si ingrijirilor medicale, unii pacienti nu se mai prezinta la clinica lor HIV.

Investigatori din nordul Frantei au examinat caracteristicile si rezultatele pacientilor care au fost pierduti din evidenta timp de cel putin douasprezece luni si care apoi s-au reintors sa beneficieze de ingrijirile medicale specifice HIV.

Un total de 1007 pacienti au beneficiat de ingrijiri medicale HIV la cinci centre de tratament din regiunea Nord Pas-de-Calais intre 1997 si 2006. Dintre acesti pacienti, 135 (13%) au fost pierduti din evidenta. Un total de 74 (55%) dintre acesti indivizi si-au reluat ulterior ingrijirile medicale in clinica HIV.

Au existat unele diferente semnificative intre pacientii pierduti din evidenta si cei care au beneficiat in mod continuu de ingrijiri medicale HIV. Aceia care au fost pierduti din evidenta erau mai tineri (media, 31 vs 35 ani, p<0,01), mai predispusi sa fie utilizatori de droguri injectabile (12% vs 3%, p<0,0001), mai putin predispusi sa aiba o afectiune definitorie SIDA in momentul in care au fost luati in evidenta (11% vs 20%, p=0,01) si aveau un numar de celule CD4 mai mare la momentul inrolarii lor in cohorta clinicii (369 celule/mm3 vs 334 celule/mm3).

Cei 74 pacienti care s-au reintors la ingrijiri medicale, au facut-o dupa un interval mediu de 19 luni. Media numarului lor de celule CD4 a fost semnificativ mai scazuta la momentul intoarcerii (305 celule/mm3) decat la momentul in care au fost pierduti din evidenta (401 celule/mm3, p<0,001).

La reintorcere, 33 pacienti (45%) aveau un numar de celule CD4 sub 200 celule/mm3 si 20 (27%) aveau o boala definitorie SIDA. Un total de 14% dintre indivizii pierduti din evidenta au fost spitalizati in decurs de sase luni de la reintoarcerea la ingrijiri medicale, perioada medie de spitalizare fiind de 23 zile. Rata de mortalitate in randul pacientilor care s-au reintors la ingrijiri medicale a fost de 8%, comparativ cu 5% in randul indivizilor care s-au prezentat la clinica in mod regulat.

In momentul in care investigatorii au efectuat analiza statistica, care a verificat numarul de celule CD4 si evenimentele definitorii SIDA la prima inrolare, au descoperit ca indivizii care s-au reitors dupa ce au fost pierduti din evidenta au fost de mai mult de cinci ori mai predispusi sa decedeze decat pacientii care au beneficiat de ingrijiri medicale HIV continue (5,14, incredere 95%, interval 2,11-12,54).

”Similar cu pacientii care se prezinta la medic foarte tarziu, acesti pacienti (pierduti din evidenta) sunt mult mai predispusi sa aiba una sau mai multe boli definitorii SIDA, sa fie spitalizati ca rezultat al unui eveniment definitoriu SIDA si sa decedeze”, au comentat investigatorii.

Mai mult, investigatorii au sugerat: „pierderea din evidenta ar putea de asemenea sa creasca riscul de transmitere a HIV, din moment ce pacientii care intrerup terapia antiretrovirala combinata nu mai pot beneficia de efectul favorabil al medicamentelor antiretrovirale asupra infectiozitatii”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu