miercuri, 24 iunie 2009

Noi idei despre modalitatea de a ajunge la sanctuarele HIV din organism

O echipa comuna de cercetatori americani si canadieni a declarat ca ei au confirmat modalitatea prin care celulele imunitare specifice sevesc ca rezervoare protectoare pentru HIV, in ciuda terapiei antiretrovirala (ARV) potenta. De asemenea ei ofera idei pentru eradicarea acelui sanctuar de celule – si a virusului o data cu el – intr-un studiu publicat online pe 21 iunie in Nature Medicine.

In trecut oamenii de stiinta au considerat ca HIV ar putea fi eradicat la persoanele care isi mentin incarcatura virala nedetectabila timp de cativa ani prin folosirea terapiei ARV. In cele din urma, ei au aflat ca HIV reuseste sa se ascunda in unele celule, cu viata lunga, din nodulii limfatici din organism care raman neafectate de tratamentul HIV. In momentul in care terapia ARV este oprita, virusul este eliminat din nou in sange.

Dr. Nicolas Chomont, PhD, de la Universitatea din Montreal, Canada, si colegii lui din Montreal si Florida pretind ca ei au confirmat care dintre celule servesc in mod special ca sanctuare ascunse si modalitatea prin care aceste celule reusesc sa replice noi virusi chiar si in momentul in care terapia ARV potenta este folosita.

Celulele aflate in discutie sunt celule CD4 inteligente – celule programate, adesea in copilarie, la momentul primei infectari cu un microorganism cauzator de boli. Acest grup particular de celule a fost descoperit ca fiind un sanctuar pe termen lung al HIV in urma cu peste 10 ani.

Echipa Dr. Chomont a facut un pas inainte si considera ca a descoperit motivul pentru care CD4 inteligente nu sunt vulnerabile la medicamentele HIV – celulele se divid, astfel ca nu se replica doar celulele, ci si virusul care a fost incorporat in codul genetic al celulelor. Tratamentul ARV nu poate ajunge la virus deoarece HIV ramane in interiorul celulelor care se replica activ.

Autorii spera ca ei si alti oameni de stiinta vor putea sa reuseasca sa dezvolte un tratament care va include nu doar terapie ARV, dar si medicamente care sa opreasca celulele CD4 inteligente din a se divide. Conform spuselor lui Chomont, daca terapia ARV este folosita destul de mult, iar majoritatea celulelor infectate mor, atunci exista o sansa ca infectia in cele din urma sa se autodistruga.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu