luni, 15 iunie 2009

Medicamentul nou pentru TB MDR functioneaza bine in trial

TMC207 este un medicament sigur si eficient pentru tratarea tuberculozei (TB) multi-drog rezistenta (MDR), au aratat rezultatele unui trial randomizat, controlat placebo, publicate in editia din 4 iunie a New England Journal of Medicine. Pacientii care au primit medicamentul au fost semnificativ mai predispusi in a avea un rezultat negativ la cultura dupa opt saptamani decat pacientii care au primit tratament TB de linia a doua standard.

Autorul unui editorial care a insotit studiul descrie aparitia medicamentului ca „un avantaj important in chimioterapia tuberculozei”.

In 2006, existau peste 9 milione cazuri de TB diagnosticate pe glob si 1,7 milione decese datorate infectiei. Multi pacienti cu TB sunt de asemenea infectati cu HIV, infectia reprezinta cauza majora de deces printre indivizii HIV-pozitivi de pe glob.

Tratamentul pentru TB consta din terapia cu medicamente multiple timp de cel putin sase luni. Tulpinile de infectie rezistente la medicamente multiple (MDR-TB) s-au dovedit a fi rezistente la medicamentele anti-TB importante de prima linie, isoniazida si rifampicina. Mai mult, unele tulpini de infectie, cunoscute ca TB cu chimiorezistenta extinsa (XDR-TB) au evoluat de asemenea cu rezistenta si la medicamentele de linia a doua.

TMC207 este un medicament experimental care apartine unei clase de medicamente cunoscuta sub denumirea de diarylquinoline. Studiile de laborator au demonstrat ca are o activitate remarcabila impotriva TB rezistent la medicamente.

Investigatorii au conceput un trial controlat placebo, de Faza II, care a inclus pacienti nou diagnosticati cu TB MDR, pozitiv pe frotiul din sputa, pentru a evalua siguranta, efectele secundare si actiunea antibacteriana ale TMC207.

Studiul a inclus 47 pacienti cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani, internati in spitalele din Africa de Sud. Toti pacientii au primit o schema terapeutica formata din cinci medicamente pentru tratarea TB MDR.

Ei au fost randomizati pe criterii egale pentru a primi fie TMC207 (400 mg zilnic timp de doua saptamani, urmat de 200 mg de trei ori pe saptamana timp de sase saptamani) fie placebo.

Majoritatea pacientilor (74%) erau barbati, 55% erau negri si 13% erau HIV-pozitivi. Aderenta a fost buna, 97% dintre doze fiind luate in ambele ramuri ale studiului.

O proportie egala de pacienti in ambele ramuri (87%) au incheiat studiul. Nu au existat intreruperi premature datorate efectelor secundare. Categoria de efecte secundare a fost asemanatoare in cele doua ramuri ale studiului, insa pacientii tratati cu TMC207 au fost mai predispusi decat cei care au luat placebo in a raporta greata (26% vs 4%, p=0,04).

Majoritatea pacientilor au obtinut concentratia sanguina tinta de intretinere, de 600 ng/ml pe toata perioada studiului.

Sputa a devenit negativa pe frotiu semnificativ mai repede la pacientii tratati cu TMC207, in plus la terapia lor de baza, decat la aceia care au primit placebo. O cultura negativa a fost obtinuta de catre 48% dintre pacientii care au primit TMC207 comparativ cu doar 9% dintre aceia care au luat placebo.

Procentul de frotiuri negative pentru bacilii rapid-acizi la saptamana patru a studiului a fost 77% pentru grupul TMC207 si 57% pentru aceia care au primit placebo. La saptamana opt acesta a crescut la 84% pentru pacientii care au luat TMC207 si 68% pentru pacientii care au luat placebo.

”Datele noastre aduc dovezi ca TMC207, in combinatie cu o schema terapeutica de linia a doua formata din cinci medicamente, are un profil de efecte secundare acceptabil; a redus timpul necesar conversiei culturii din sputa la pacientii nou diagnosticati, cu tuberculoza multi-drog rezistenta, pozitiva pe frotiu; si a crescut semnificativ proportia de pacienti cu o cultura negativa a sputei dupa 8 saptamani”, au relatat investigatorii.

Autorii editorialului acompaniator considera ca atat medicamentul cat si trialul sunt „foarte incurajatoare”. Insa, ei considera ca utilizarea TMC207 este posibil sa fie restrictionata pentru terapia TB de linia a doua. Acest lucru este datorat faptului ca datele disponibile despre siguranta sunt putine si „trebuie sa fie evaluate urgent”. Mai mult, medicamentul este metabolizat folosindu-se calea P450, la fel ca rifampicina, un medicament anti-TB cheie, crescand posibilitatea aparitiei unei interactiuni negative intre cele doua medicamente. Interactiunile cu medicamentele antiretrovirale cum ar fi efavirenz si nevirapina, procesate de asemenea prin intermediul acestei cai, vor fi investigate de catre dezvoltatorul medicamentului, Tibotec, din cadrul companiei Johnson & Johnson.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

2 comentarii:

  1. Sa dea Domnul, sa se scoata mai repede pe piata un medicament pt MDR TB SI XDR TB, pt ca altfel nu vad nici o cale de vindecare a fratelui meu care are 20 ani si a avut ghinionul de a contracta bacteria asta nenorocita si acum 2 zile a fost diagnosticat cu MDR.
    Sanatate tuturor celor bolnavi!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua!

    Din pacate aveti dreptate sunt multe persoane care in acest moment nu au optiuni pentru tratarea MDR-TB, insa se pare ca se incearca descoperirea de noi medicamente, lucru imbucurator. Sanatate la toata lumea!

    RăspundețiȘtergere