marți, 16 iunie 2009

Judecatori, avocati, politicieni si activisti din lumea intreaga uniti pentru a condamna incriminarea

In ultima saptamana, miscarea globala impotriva incriminarii transmiterii HIV a primit cel mai mare sprijin de la Conferinta Internationala SIDA din Mexic, iulie anul trecut. In cadrul unor adunari si intalniri tinute in Australia, Canada si Suedia, judecatori, avocati si politicieni s-au alaturat activistilor HIV-pozitivi si organizatiilor societatii civile pentru a condamna abordarea actuala a sistemului juridic in privinta nedezvaluirii, expunerii si transmiterii HIV.

Anul trecut, in urma unui numar mare de legi noi impotriva transmiterii voite a HIV in Africa, si in urma unui numar crescator de urmariri penale sub legile existente, judecatorul Edwin Cameron (primul oficial din Africa de Sud care a declarat public ca traieste cu HIV), din cadrul Curtii Constitutionale din Africa de Sud, a facut un apel vehement pentru „o campanie impotriva incriminarii” in Mexico City. In ultima saptamana, Dl Judecator Cameron a participat la intalniri in Suedia si Canada pentru a ajuta la continuarea campaniei.

La un simpozion despre HIV si drepturile omului, gazduit de Reteaua Legala HIV/SIDA din Canada, Dl Judecator Cameron a scos in evidenta ca, Canada are „distinctia neagra” de a fi urmarit penal, pe cap de locuitor, mai multe persoane care traiesc cu HIV decat orice alta tara pentru nedezvaluirea statusului inainte de contactul sexual neprotejat, altminteri consensual.

”Abordarea larga a Canadei in privinta infractiunii de expunere transmite un mesaj retrograd teribil catre celelalte tari, in special cele de pe continentul in care traiesc, Africa”, a declarat el in timpul unei prelegeri publice tinuta in Toronto intr-o vineri seara, inainte de simpozionul tinut in weekend.

La inceputul saptamanii trecute, Libby Davies, Bill Siksay si Hedy Fry, membrii in Parlamentul Canadei, s-au unit cu activisti, persoane care traiesc cu HIV si voluntari, la o adunare a Consiliului Local din orasul Ottawa, organizata de grupul de activisti Legalize AIDS, pentru a protesta impotriva incriminarii persoanelor cu HIV in Canada datorita legilor existente, pe care ei le considera discriminatorii HIV.

Libby Davies, membru in Parlament din partea statului Vancouver de Est, a declarat in cadrul adunarii: „Ne aflam aici pentru a lua o pozitie foarte puternica, ca o abordare incriminatorie in privinta HIV/SIDA nu va rezolva problemele de sanatate publica, cu care trebuie sa ne confruntam. Nu va rezolva problemele de comportamente umane complexe cu care trebuie sa ne confruntam. Nu va rezolva problemele de sexualitate si modalitatea prin care abordam responsabilitatile noastre individuale, colective si ale societatii”.

Eforturi de a atenua impactul urmaririlor penale au avut loc de asemenea si in Australia. Joia trecuta, Virginia Bell, din cadrul Inaltei Curti de Justitie din Australia, a ajutat la lansarea unui ghid despre incriminarea in cazul transmiterii voite a HIV pentru reprezentantii legali, produs de Centru Legal HIV/SIDA din New South Wales.

In cadrul unui discurs tinut la lansare, avocatul pentru drepturile omului, David Buchanan, a relatat ca a existat o tensiune crescanda intre opinia publica si „fortele de sanatate publica, care marsaluiesc impotriva legilor care incrimineaza persoanele cu HIV”.

Insa, el a declarat ca miscarea impotriva incriminarii nu este bine formata, din moment ce „urmarirea penala in New South Wales a persoanelor care traiesc cu HIV are posibilitatea atat de a apara drepturile de baza ale persoanelor pentru a le proteja de vatamare, cat si potentialul de a intrerupe unul dintre cele mai reusite exercitii ale lumii in cadrul protectiei sanatatii publice”.

Martea trecuta, Dl Judecator Cameron a participat la o intalnire in Stockholm, organizata de HIV Sweden, pentru a discuta despre HIV si legea incriminatorie din Suedia si celelalte tari nordice.

La intalnire s-a aflat ca legile suedeze au fost adesea aplicate selectiv si discriminatoriu, incluzand cazul recent al unei emigrante de origine africana care a mers la politie dupa ce a fost violata de doi barbati.

Oricum, in loc sa acuze agresorii, politia a acuzat-o pe femeie de expunere la HIV. Cazul inca se afla in desfasurare.

Peter Gröön, din cadrul Consiliului Local al orasului Stockholm, a impartasit date care aratau ca emigrantii de origine africana – zece dintre cele 16 persoane urmarite penal in ultimii cinci ani – de asemenea au primit sentinte judecatoresti cu inchisoare mai lungi decat omologii lor suedezi. Dl Judecator Cameron a declarat in cadrul intalnirii ca acest gen de exceptie pe baza HIV, care este alimentata de stigmatizare, trebuie sa nu fie tolerata. „Dorim ca HIV sa fie tratat nici mai bine, nici mai rau decat celelalte afectiuni”, a declarat el.

In cadrul intalnirii s-a mai aflat si ca o coalitie a organizatiilor din sectorul societatii civile din Norvegia ar putea conduce la abolirea legii actuale despre transmiterea si expunerea HIV din Norvegia, sectiunea 155, care a dus la zece urmariri penale in ultimii cinci ani.

Legea, care nu permite persoanelor HIV-negative sa isi dea acordul sa faca sex neprotejat, si care face putine distinctii intre expunerea si transmiterea HIV, plaseaza povara asupra indivizilor HIV-pozitivi atat pentru a-si dezvalui statusul HIV, cat si pentru a insista asupra folosirii prezervativului in scopul de a putea sa evite urmarirea penala potentiala.

Prin intermediul unei campanii care a inclus oferirea tuturor membrilor din Parlamentul norvegian de informatii despre inegalitatile legii, si a unui articol al Dl Judecator Cameron dintr-un jurnal important, publicat in mai, reprezentati ai HIV Manifesto si HIV Norway spera ca legea sa fie anulata in momentul revizuirii Codului Penal.

La intalnire s-a mai auzit ca o opotunitate asemanatoare ar putea fi de asemenea posibila in Suedia la sfarsitul acestui an, in timpul unei dezbateri publice care va urma unei propuneri facuta in scopul maririi sentintelor pentru agresiune (legea prin care expunerea si transmiterea voita a HIV sunt puse sub urmarire).

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu