marți, 23 iunie 2009

Infectia HIV singura nu creste riscul de diabet

Infectia HIV de una singura nu creste riscul de diabet, investigatori din SUA raporteaza in editia din 19 iunie a AIDS. Mai mult, rezultatele cercetarii au aratat ca la inceputul studiului persoanele cu HIV aveau un risc mai scazut de diabet decat indivizii HIV-negativi.

Insa, acest lucru a fost datorat indicelui de masa corporala (IMC) mai scazut la indivizii HIV-pozitivi netratati; imbunatatirea statusului imunitar, tratamentul cu medicamente antiretrovirale si virusul hepatitei C au fost indicati cu totii ca maresc riscul de diabet la persoanele cu HIV.

”Consideram ca riscul net de diabet zaharat este determinat de o interactiune complexa intre factori individuali, factorii de risc traditionali fiind dominanti, ducand in final la un risc total mai scazut la persoanele infectate cu HIV”, au comentat investigatorii.

Asocierea dintre infectia HIV si diabetul zaharat este putin inteleasa. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca persoanele cu HIV au o incidenta diferita a factorilor de risc pentru aceasta boala decat indivizii HIV-negativi.

Exista insa un acord general ca factorii de risc traditionali pentru diabet, cum ar fi varsta inaintata, obezitatea si rasa, sunt responsabili pentru majoritatea cazurilor de boala diagnosticate la persoanele cu HIV. Ceea ce este mai putin clar este rolul factorilor de risc cum ar fi utilizarea medicamentelor antiretrovirale si coinfectia cu virusul hepatitei C.

Cercetari anterioare au scos in evidenta rezultate conflictuale despre factorii de risc pentru diabet la persoanele cu HIV. Astfel ca investigatori de la Studiul US Veterans Aging Cohort au conceput un studiu controlat pe caz pentru a determina asocierea dintre HIV si diabet si factorii lui de risc.

Un total de 3227 pacienti HIV-pozitivi si 3240 persoane de control HIV-negative au fost incluse in cercetare.

Indivizii cu HIV erau mai tineri (49 ani vs 51 ani, p<0,001), mai multi barbati (98% vs 92%, p<0,001), mai multi negrii (67% vs 62%, p<0,001) si mai multi infectati cu virusul hepatitei C (31% vs 15%, p<0,001) decat persoanele de control.

Incidenta initiala de diabet a fost semnificativ mai scazuta (p<0,001) in randul persoanelor cu HIV (15%) decat la cei care erau HIV-negativi (21%).

Insa, investigatorii au descoperit ca acest lucru a fost in intregime explicat de faptul ca pacientii HIV-pozitivi aveau un IMC mai scazut.

Analiza multivariata care a verificat existenta factorilor cofondatori posibili a confirmat ca per total persoanele cu HIV au avut un risc de diabet mai scazut.

Factorii de risc traditionali pentru diabet, varsta inaintata, genul masculin, rasa neagra si IMC crescut, au fost, insa, mai puternic asociati cu aparitia diabetului la persoanele cu HIV decat la indivizii HIV-negativi.

Mai departe, analiza investigatorilor a aratat ca, coinfectia cu virusul hepatitei C a crescut semnificativ riscul de diabet la persoanele cu HIV, insa nu si la cei care erau HIV-negativi.

Tratamentul cu terapia antiretrovirala combinata de asemenea a crescut riscul de diabet. Tratamentul cu medicamentele din clasele inhibitori nucleozidici de revers transcriptaza (INRT) si inhibitori nonnucleozidici de revers transcriptaza (INNRT) a fost de asemenea asociat cu un risc mai crescut de diabet, la fel a fost si durata cumulativa a perioadei de expunere la terapia antiretrovirala.

Cercetatorii de asemenea au descoperit ca o asociere slaba intre existenta unui numar de celule CD4 peste 500 celule/mm3 are un risc mai ridicat de diabet decat numarul de celule CD4 mai scazut. Ei au presupus ca acest lucru ar putea fi datorat cresterii in greutate care acompaniaza imbunatatirea starii de sanatate dupa inceperea terapiei HIV.

In mod ciudat, nici consumul de alcool nici utilizarea drogurilor nu au fost asociate cu un risc mai scazut de diabet, o descoperire careia investigatorii s-au chinuit sa ii gaseasca o explicatie.

”In concluzie”, au relatat investigatorii, „am descoperit ca HIV de unul singur nu este asociat cu un risc mai ridicat de diabet zaharat. De fapt, dupa eliminarea factorilor de risc traditionali, HIV este asociat chiar cu un risc mai scazut. Revenirea la o stare de sanatate imbunatatita prin cresterea IMC si a numarului de limfocite CD4 a fost asociata cu un risc mai ridicat de diabet. Cu toate acestea, importanta asocierii cu factorii de risc traditionali difera intre persoanele infectate cu HIV si cele neinfectate”.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu