marți, 9 iunie 2009

Inceperea tratamentului la un numar scazut de celule CD4 creste riscul de rezistenta la medicamentele HIV

Inceperea tratamentului la un numar de celule CD4 de 350 celule/mm3 sau mai mare scade riscul de a dezvolta rezistenta la medicamentele antiretrovirale, a concluzionat un studiu publicat in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Investigatorii, de la HIV Outpatient Study (HOPS) au relatat ca descoperirile lor „ar trebui sa confere siguranta medicilor si sa diminueze ingrijorarile legate de aparitia accelerata a rezistentei data de tratamentul insuficient prin inceperea terapiei antiretrovirala inalt activa (HAART) la un numar de celule CD4 de 350 celule/mm3 sau mai mare”.

Normele de tratament HIV in multe regiuni ale lumii recomanda in acest moment ca tratamentul HIV ar trebui inceput atunci cand numarul de celule CD4 al pacientului se afla in jurul valorii de 350 celule/mm3. Inceperea tratamentului in acest moment, mai degraba decat asteptarea pana in momentul in care numarul de celule CD4 al unei persoane este mai scazut, a dovedit ca duce la rezultate imbunatatite si la un risc mai scazut de afectiuni atat legate de HIV cat si nelegate de HIV.

Exista, insa, ingrijorari ca datorita duratei mai mari a tratamentului, inceperea tratamentului la un numar mai mare de celule CD4 ar putea creste riscul de dezvoltare a rezistentei la medicamentele antiretrovirale, limitand astfel optiunile terapeutice viitoare.

Cercetatori de la studiul prospectiv HOPS au studiat astfel frecventa rezistentei la medicamente in randul pacientilor a caror incarcatura virala a fost suprimata in urma initierii terapiei antiretrovirala, dar care a avut ulterior un recul.

Suprimarea virala a fost definita ca scaderea incarcaturii virale sub 1000 copii/ml, iar reculul ca, cresterea incarcaturii virale peste acest nivel. Pacientii au fost clasificati in functie de numarul lor de celule CD4 la momentul in care tratamentul HIV a fost inceput (0-199 celule/mm3; 200-349 celule/mm3; si peste 350 celule/mm3). Investigatorii au observat riscul de aparitie a rezistentei, la pacientii carora li se facusera teste de rezistenta dupa ce incarcatura lor virala a crescut, pentru a vedea daca numarul de celule CD4 in momentul inceperii terapiei antiretrovirale a avut vreo semnificatie.

Un total de 760 pacienti au fost inclusi in analiza investigatorilor. Datele au fost culese pana la sfarsitul lui septembrie 2006.

Un total de 683 indivizi (90%) au obtinut suprimare virala dupa inceperea tratamentului HIV. Insa, incarcatura virala a crescut ulterior la 243 dintre acesti pacienti. Au fost facute teste de rezistenta la 78 (32%) dintre acesti pacienti.

Numarul de celule CD4 in momentul in care a fost inceput tratamentul HIV nu a afectat riscul de crestere a incarcaturii virale. Insa, pacientii care au inceput tratamentul cu un numar de celule CD4 sub 200 celule/mm3 au avut un recul al incarcaturii lor virale in decurs de opt luni, in medie, comparativ cu o medie de 21 luni pentru pacientii care au inceput terapia HIV cu un numar de celule CD4 peste 350 celule/mm3. Aceasta diferenta a fost considerata semnificativa (p=0,026). Investigatorii au subliniat ca pacientii care au inceput tratamentul HIV „la un numar de celule CD4 mai mare au avut cea mai mare durabilitate a primei lor schema de terapie antiretrovirala inalt activa (HAART)”.

Testele de rezistenta au fost semnificativ mai probabil sa fie facute dupa esecul virusologic al tratamentului la pacientii al caror numar initial de celule CD4 a fost sub 200 celule/mm3 (p=0,043).

Pacientii carora le-au fost facute teste de rezistenta erau mai probabil sa fie negri, sa aiba un diagnostic de SIDA si sa aiba asigurare de sanatate privata (date nefurnizate).

Mutatiile date de rezistenta au fost prezente la 50% dintre pacientii care au inceput tratamentul cu un numar de celule CD4 sub 350 celule/mm3, comparativ cu 22% dintre indivizii care au inceput terapia HIV cu un numar de celule CD4 peste acest nivel. Aceasta diferenta s-a situat peste granita de semnificatie (p=0,062).

In continuare investigatorii s-au uitat la relatia dintre rezistenta la diferite clase de medicamente antiretrovirale si numarul de celule CD4 in momentul in care a fost inceput tratamentul HIV. Prima clasa de medicamente analizata a fost inhibitorii nucleosidici ai revers transcriptazei (INRT). Acest lucru a aratat ca 48% dintre pacientii cu un numar de celule CD4 sub 200 celule/mm3 aveau rezistenta la aceasta clasa de medicamente, comparativ cu 32% dintre indivizii care au inceput tratamentul cu un numar de celule CD4 intre 200 si 349 celule/mm3 si 11% dintre pacientii cu un numar initial de celule CD4 peste 350 celule/mm3. Aceste diferente au fost semnificative (p=0,005). Un model similar a fost observat si cu rezistenta la INNRT (inhibitori non-nucleosidici ai revers transcriptazei) (p=0,04), si a existat o tendinta ca inceperea tratamentului cu un numar de celule CD4 mai mic sa fie asociata cu aparitia ulterioara a rezistentei la inhibitorii de proteaza (p=0,063).

”In randul participantilor HOPS care au obtinut suprimare virologica pe schema lor initiala HAART, iar ulterior au avut esec virusologic si li s-a facut testarea genotipica, am observat o mai mare frecventa a mutatiilor datorate rezistentei la antiretrovirale in randul pacientilor care au inceput HAART la un numar mai mic de celule CD4 comparativ cu pacientii care au inceput tratamentul la un numar de celule CD4 mai mare”, au comentat investigatorii.

Investigatorii au sugerat ca factorii care le pot explica descoperirile pot fi de natura biologica, comportamentala, sau ambele. Ei au indicat unele limitari ale studiului lor, incluzand lipsa informatiilor despre aderenta la tratament si ca doar catorva dintre indivizii cu esec virusologic li s-a facut test de rezistenta.

”Datele oferite de studiul nostru observational relativ mic nu sugereaza vreo dovada importanta a existentei daunelor in termenii riscului crescut de aparitie a mutatiilor datorate rezistentei la prima schema HAART in randul pacientilor care au inceput terapia la un numar de celule CD4 peste 350 celule/mm3”, au concluzionat investigatorii.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu