duminică, 7 iunie 2009

Incarcatura virala detectabila inseamna risc de suprainfectare pentru cuplurile HIV-pozitive de durata

Investigatori din SUA au descoperit ceea ce par a fi doua cazuri de suprainfectare HIV la barbati gay infectati cronic aflati pe terapie antiretrovirala. Cazurile sunt descrise in editia din mai a PloSOne. Cu toate ca suprainfectarea a aparut la cupluri aflate pe tratament HIV, investigatorii au relatat ca ambele cazuri au aparut la cupluri la care incarcatura virala era detectabila.

Studiile cohorta si rapoartele de caz individual au aratat ca este posibil ca indivizii sa fie infectati cu mai mult de o tulpina HIV. Acest lucru poate include coinfectarea, contactarea a mai mult de o tulpina HIV in momentul infectarii initiale cu HIV, si suprainfectarea, infectarea ulterioara cu o a doua tulpina de virus.

Pentru a obtine o mai buna intelegere a riscurilor de suprainfectare, investigatori de la Universitatea statului Washington din Seattle, au urmarit opt cupluri gay de durata in care ambii parteneri erau HIV-pozitivi.

Cei 16 indivizi inclusi in analiza investigatorilor fusesera inrolati intr-un studiu mai mare care examineaza asocierea dintre HIV si aparitia cancerului anal (Studiul Male Anal Health). Niciunul dintre cei saisprezece nu avea leziuni ano-genitale.

Probe sanguine de la barbati obtinute la unsprezece si 71 luni de la intrarea in studiu au fost analizate folosindu-se o varietate de tehnici pentru a se observa daca vreunul dintre indivizi a fost suprainfectat.

Istoricele sexuale detaliate au fost de asemenea obtinute. Acestea au aratat ca pe parcursul urmaririi, 75% dintre toate episoadele de sex anal receptiv au fost neprotejate.

Cateva teste diferite au fost folosite de catre investigatori pentru a observa daca suprainfectarea a aparut la vreunul dintre cupluri. Acestea au inclus izolarea tulpinii de HIV, PCR, clonarea, secventierea virala, analiza filogenetica, analiza PCR specifica tulpinii si analiza recombinarii.

Barbatii se aflau in relatii timp de intre trei si cincisprezece ani. Toti, in afara de unul, incepusera terapia antiretrovirala. Dintre indivizii care incepusera tratamentul HIV, doar trei au avut incarcatura virala nedetectabila la fiecare dintre vizitele lor de evaluare.

Secventierea virala a aratat ca un pacient a contactat doua tulpini diferite de HIV in momentul infectarii sale initiale cu HIV.

Analizele cercetatorilor de asemenea au aratat ca suprainfectarea s-a produs in doua cupluri. In ciuda faptului ca luau terapie antiretrovirala, incarcatura virala a fost detectabila in timpul urmaririi la indivizii care au transmis. „Aderenta lor antiretrovirala a fost incompleta, asa cum a fost evidentiat de proportia de vizite cu incarcatura virala detectabila”, au relatat autorii.

”Trei indivizi aveau replicarea virala inhibata la toate vizitele, niciunul dintre acestia nu facea parte din cuplurile cu transmitere detectata in timpul perioadei de studiu”, au comentat investigatorii. „Este rezonabil sa ii privim pe cei care iau medicatia antiretrovirala ca fiind macar partial protejati de la a capata si alte tulpini de HIV”, au adaugat ei.

Ei de asemenea au sugerat un posibil motiv pentru care indivizii cu HIV cronic au un risc mai scazut de suprainfectare decat aceia care s-au infectat de putin timp cu virusul. Ei au relatat: „la indivizii cu infectie HIV stabila, mai putine celule gazda sunt vulnerabile la tulpinile noi de virus care ajung in organism”.

Investigatorii nu au furnizat nicio informatie referitoare la consecintele clinice ale acestor doua cazuri de suprainfectare. Autorul studiului, Dr Mary Campbell a declarat aidsmap: „Nu am putut determina daca suprainfectarea a avut sau nu implicatii clinice in acest grup datorita perioadei de urmarire relativ scurta”.

”Aceste date ne reamintesc, ca in randul indivizilor infectati HIV sunt necesare masuri de precautie”, au concluzionat investigatorii.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu