luni, 1 iunie 2009

Incarcatura virala asociata cu functionarea rinichilor la pacientii cu HIV

Incarcatura virala HIV este asociata cu schimbari ale functiei renale, investigatori raporteaza in editia din 1 iunie a AIDS. Cercetatorii americani au descoperit ca incarcatura virala mare a fost asociata cu deteriorarea functiei renale. In contrast, o scadere a incarcaturii virale si o crestere a numarului de celule CD4 au fost acompaniate de o imbunatatire a sanatatii rinichilor. „Rezulta, prin urmare, ca tratarea replicarii virale activa cu HAART (highly active antiretroviral therapy – terapie antiretrovirala inalt activa) poate incetini progresia disfunctiei renale”, au scris investigatorii.

Boala renala a fost recunoscuta cu mult timp in urma ca fiind o posibila complicatie a infectiei HIV. Nefropatia asociata HIV (HIVAN – HIV-associated nephropathy) a fost asociata cu infectia HIV avansata. Aceasta afectiune a devenit mult mai rara din momentul in care tratamentul HIV a devenit disponibil. Insa, disfunctia renala ramane larg raspandita la pacientii cu HIV. O mare parte a acestui fapt poate fi atribuita factorilor de risc traditionali inclusiv hipertensiunea arteriala. Exista de asemenea si ingrijorarea ca tratamentul cu unele dintre medicamentele anti-HIV poate afecta in sens negativ rinichii. Unele cercetari de asemenea au scos in evidenta suprimarea imunitara si incarcatura virala mare ca fiind factori de risc pentru boala renala.

Masurarea cistatin C s-a dovedit a fi o modalitatea precisa de evaluare a ratei filtrarii glomerulare (RFG), un indicator important al functiei renale.

Investigatori de la studiul FRAM, care initial a fost destinat monitorizarii schimbarilor in grasimea organismului la indivizii HIV-pozitivi, au conceput un studiu controlat pe caz pentru a evalua schimbarile in functia renala la 554 indivizi HIV-pozitivi si 230 indivizi de control. Functia renala a fost monitorizata de-a lungul unei perioade de cinci ani.

In mod surprinzator, investigatorii au descoperit ca pe parcursul urmaririi pacientii infectati cu HIV au aratat o usoara imbunatatire a functiei renale comparativ cu deteriorarea functiei renale intalnita la persoanele de control (p=0,012).

Cu toate acestea, investigatorii au mai observat ca a existat o mai larga distribuire a functiei renale printre pacientii HIV-pozitivi decat la persoanele de control. Un procent mai mare de indivizi HIV-pozitivi decat persoane de control HIV-negative au avut un declin al functiei renale (18% vs 13%, p=0,002), dar si o imbunatatire a functiei renale (26% vs 6%, p<0,0001).

Dupa verificarea existentei factorilor cofondatori posibili, investigatorii au descoperit ca in comparatie cu persoanele de control (p=0,0004), pacientii HIV-pozitivi aveau un risc de declin al functiei renale de doua ori mai mare, insa aveau un risc de sapte ori mai mare de a experimenta o imbunatatire (p<0,0001).

Pana la sfarsitul perioadei de urmarire, 8% dintre pacientii HIV-pozitivi au dezvoltat boala renala cronica comparativ cu 1% dintre persoanele de control (p=0,014).

In continuare investigatorii au urmarit factorii asociati cu declinul si imbunatatirea functiei renale la pacientii HIV-pozitivi. Ei au descoperit ca o crestere a incarcaturii virale a fost asociata cu un declin al functiei renale (p=0,011), in timp ce o scadere a incarcaturii virale a fost asociata cu o imbunatatire a functiei renale (p=0,0003).

Un total de 42% dintre pacientii cu o incarcatura virala detectabila au experimentat un declin in functia lor renala. A ramas neschimbata la 31% dintre cei cu incarcatura virala detectabila si s-a imbunatatit la 15%. Asocierea dintre incarcatura virala detectabila si declinul functiei renale a fost semnificativa (p<0,0001).

Analizele ulterioare au aratat ca o incarcatura virala HIV initiala mare a fost de asemenea asociata cu inrautatirea functiei renale (p=0,0002). O crestere a numarului de celule CD4 a fost, prin contrast, asociata cu o imbunatatire (p=0,05).

Alti factori asociati cu o deteriorare a functiei renale au fost varsta inaintata (p=0,016), nivelul mare al glucozei initial (p<0,0001), utilizarea medicatiei pentru reducerea tensiunii arteriale (p=0,011) si o crestere a LDL colesterol (p=0,007).

Nu a fost gasita vreo asociere intre utilizarea oricarui medicament anti-HIV si inrautatirea functiei renale. Acest lucru s-a intamplat in ciuda faptului ca utilizarea tenofovir (Viread) a crescut semnificativ in timpul perioadei de urmarire (tenofovir poate inrautati functia renala la persoanele cu depreciere preexistenta). Pana la sfarsitul studiului 59% dintre indivizi luasera acest medicament, durata medie a utilizarii fiind doi ani.

”Am descoperit ca participantii infectati cu HIV au fost mai predispusi decat persoanele de control HIV-negative sa experimenteze un declin semnificativ clinic in functia renala si sa progreseze spre boala renala cronica...insa, de asemenea am descoperit ca 26% dintre persoanele infectate cu HIV au aratat imbunatatiri semnificative clinic in functia renala”, au relatat investigatorii.

Ei au relatat ca o crestere a incarcaturii virale a acompaniat un declin in functia renala si ca o scadere a incarcaturii virale a fost asociata cu imbunatatirea functiei renale. Prin urmare investigatorii au relatat: „Rezultatele noastre sugereaza ca replicarea virala a HIV reprezinta un factor patogenic principal in aparitia bolii renale la persoanele infectate cu HIV si o posibila tinta terapeutica pentru boala renala legata de HIV”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu