duminică, 7 iunie 2009

Glaxo testeaza inhibitorul de proteaza al rivalilor, conceput sa dureze mai mult

GlaxoSmithKline a anuntat ca a semnat o intelegere de dezvoltare cu compania Concert Pharmaceuticals pentru un inhibitor de proteaza nou, conceput sa evite necesitatea folosirii oricarui fel de agent bustant.

CTP-518 reprezinta o forma modificata a inhibitorului de proteaza HIV atazanavir la care atomii de hidrogen principali au fost inlocuiti cu deuteriu, o ruda mai puternica a hidrogenului. Dezvoltatorii medicamentului cred ca utilizarea deuteriului va scadea rata cu care medicamentul este eliminat din organism, obtinandu-se astfel niveluri mai mari in sange si eliminand-se probabil necesitatea bustarii cu ritonavir sau alt agent.

Avantajul renuntarii la agentul de bustare este acela ca produsul va fi mai ieftin de utilizat, iar lipsa bustarii cu ritonavir, ar putea avea un risc mai scazut de crestere a trigliceridelor.

Chiar daca atazanavir, cel mai bine vandut inhibitor de proteaza din SUA, este detinut de Bristol Myers Squibb si comercializat ca Reyataz, Concert Pharmaceuticals a primit aprobare pentru versiunea sa de medicament. Concert Pharmaceuticals a primit de asemenea aprobare si pentru o versiune modificata a darunavir, un alt inhibitor de proteaza care trebuie bustat cu ritonavir.

Medicamentul va intra in studii de Faza I in scurt timp, iar GlaxoSmithKline are optiunea pentru comercializarea ulterioara. Agentii modificati ar putea sa nu aiba aceleasi cerinte de date toxicologice si farmacologice ca agentii complet noi, permitand dezvoltatorilor sa faca studiile pentru aprobare mai rapid, conform unei revizuiri din Drug Development and Discovery.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu