joi, 4 iunie 2009

Este marijuana la fel de eficienta ca medicamentele fara reteta si medicamentele cu reteta?

Persoanele care folosesc marijuana pentru a trata simptomele anxietatii, oboselii si neuropatiei spun ca ea este la fel de eficienta ca remediile vandute fara reteta sau medicamentele cu reteta recomandate de medicii lor, conform unui studiu bazat pe un sondaj publicat in editia din mai 2009 a Clinical Nursing Research.

Utilizarea marijuanei, atat recreational cat si medical pentru a trata diferite afectiuni, este larg raspandita printre persoanele cu HIV. Desi cateva studii mici au comparat marijuana cu substituentii sintetici ai marijuanei cum este Marinol (dronabinol), cateva studii mari au comparat eficienta marijuanei cu medicamentele standard vandute fara sau cu reteta pentru anxietate, oboseala sau durerea data de deteriorarea nervilor (neuropatie periferica).

Pentru a verifica eficienta marijuanei folosita de persoanele care traiesc cu HIV pentru a controla aceste simptome, Dr Inge Corless, RN, PhD, de la MGH Institute din cadrul Health Professions School of Nursing din Boston, si colegii ei au realizat sondaje printre 768 pacienti HIV-pozitivi din Statele Unite, zona continentala, Puerto Rico si Africa. Dintre cei chestionati, 59 procente erau barbati, 39 procente erau femei si 2 procente erau transsexuali. Majoritatea proveneau din descendenti africani sau hispanici. Cincisprezece la suta dintre cei chestionati au declarat ca folosesc marijuana pentru a controla simptomele infectiei HIV, majoritatea dintre ei fiind din Statele Unite. Utilizarea marijuanei pentru controlul simptomelor era intalnita la 26 la suta dintre cei care aveau greata si la 19 la suta dintre cei cu oboseala.

Cu toate ca marijuana a fost in general catalogata ca fiind mai eficienta decat medicamentele vandute fara reteta sau cu reteta pentru controlul simptomelor, diferenta nu a fost considerata statistic semnificativa – insemnand ca a fost indeajuns de mica pentru ca sa nu fie atribuita sansei. Marijuana a fost evaluata mai sus decat medicamentele fara sau cu reteta pentru anxietate, depresie, diaree si neuropatie. Pentru oboseala si greata, insa, marijuana a fost evaluata cumva mai jos decat medicamentele cu sau fara reteta.

Autorii au recunoscut ca datorita faptului ca persoanele care folosesc marijuana pot avea euforie, ele ar putea sa evalueze in mod eronat eficienta ei in controlarea simptomelor mai mult decat in cazul tratamentelor care nu provoaca euforie. Deoarece persoanele au evaluat marijuana la fel sau mai bine decat alte tratamente pentru controlul simptomelor, autorii incurajaza realizarea unor studii comparative viitoare pentru a determina eficienta ei.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu