luni, 22 iunie 2009

Conferinta Internationala SIDA din 2012 va fi tinuta in SUA daca interdictia de calatorie va fi in cele din urma eliminata

O conferinta internationala pe tema HIV va fi tinuta in SUA in 2012 – insa, doar daca SUA elimina interdictia de calatorie pentru calatorii HIV-pozitivi.

Societatea Internationala a SIDA (International AIDS Society – IAS) a anuntat ca va organiza Conferinta Internationala SIDA in capitala SUA, Washington, D.C., daca interdictia de calatorie este in cele din urma eliminata. In SUA nu a fost organizata nicio conferinta internationala pe tema HIV din 1990 pana azi din cauza interdictiei.

Din timpul presedintiei Reagan cetatenilor din afara granitelor SUA HIV-pozitivi le-a fost interzisa intrarea in SUA.

”In ultimii ani, departamentul HIV/SIDA din cadrul guvernului Statelor Unite nu si-a mai facut simtita prezenta la nivel global“, a declarat Presedintele IAS, Dr Julio Montaner. „Aceasta lege, care este mentinuta de multi ani, si care intra in contradictie cu toate dovezile stiintifice si principiile drepturilor omului, reprezinta unul dintre cele mai slabe puncte ale politicii HIV... este timpul ca SUA sa elimine aceasta interdictie discriminatorie asupra intrarii strainilor care traiesc cu HIV”, a adaugat el.

Legislatia care interzicea intrarea calatorilor HIV-pozitivi in toate, insa in anumite circumstante a fost abrogata in julie 2008. Cu toate acestea, reglementarea timpurie care interzicea intrarea de rutina in SUA a persoanelor cu HIV inca a ramas.

Indivizii HIV-pozitivi trebuie sa obtina o viza inainte de a vizita SUA. Procesul pentru obtinerea acestei documentatii a fost recent rationalizat, insa inca poate fi dificil si au existat dezvaluiri ale persoanelor cu HIV in care declarau ca aplicatiile lor pentru viza au fost refuzate.

SUA s-a angajat sa elimine in sfarsit interdictia, insa birocratia administrativa a fost invocata ca un motiv pentru intarzierea in realizarea acestui lucru.

Articol tradus de Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu