luni, 18 mai 2009

Un studiu arata o asociere clara intre utilizarea multipla a drogurilor si riscul de infectare cu HIV la barbatii gay

Utilizarea afrodisiacelor poppers, a drogurilor stimulatoare cum ar fi cocaina si a drogurilor pentru disfunctia erectila, creste semnificativ riscul de infectare cu HIV la barbatii gay, mai ales in momentul in care sunt folosite impreuna, conform unui articol publicat in editia online a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. „Este ingrijorator de clar ca, combinatia sex utilizare de droguri contribuie semnificativ la raspandirea infectiei HIV in randul MSM [barbati care fac sex cu barbati] vulnerabili”, au relatat investigatorii.

Exista dovezi acumulate ca utilizarea nitritilor inhalati (poppers), a drogurilor stimulatoare (cocaina, ecstasy si amfetamine) si a medicamentelor pentru disfunctia erectila cum ar fi Viagra, este asociata cu un risc crescut de noi infectari cu HIV in randul barbatilor gay.

Investigatori de la Multicenter AIDS Cohort Study (MACS) au dorit sa determine efectul utilizarii combinate a poppers, stimulatoarelor si medicamentelor pentru disfunctia erectila asupra riscului de seroconversie a HIV. Analiza lor a cuprins o perioada de zece ani intre 1998 si 2008 si a inclus 1667 barbati care initial erau HIV-negativi. La fiecare sase luni, barbatii au fost testati pentru HIV si intrebati despre comportamentele lor sexuale si de utilizare a drogurilor.

In timpul perioadei de studiu, 57 barbati s-au infectat cu HIV.

Putin peste o cincime (22%) dintre barbatii care au contactat HIV, au raportat contacte sexuale anale receptive neprotejate cu doi sau mai multi barbati in cele sase luni anterioare, comparativ cu doar 5% dintre barbatii care au ramas HIV-negativi.

Utilizarea poppers si a medicamentelor pentru disfunctia erectila, fie separat fie impreuna, a fost mai des intalnita in randul barbatilor care au fost diagnosticati cu HIV in timpul studiului decat la barbatii HIV-negativi (33% vs 23%).

In mod similar, utilizarea stimulatoarelor, impreuna sau in combinatie cu poppers sau medicamentele pentru disfunctia erectila, a fost de asemenea mai prevalenta in randul barbatilor care s-au infectat cu HIV in timpul perioadei de studiu (33% vs 16%) decat la barbatii care au ramas HIV-negativi.

Dupa aceea a fost facuta o analiza statistica, care a controlat existenta factorilor cofondatori potentiali. Aceasta a aratat ca, cu cat un barbat a avut mai multi parteneri cu care a facut sex anal receptiv neprotejat, cu atat mai mare a fost riscul de a contacta HIV (doi pana la patru barbati: risc = 4,23, 95% incredere, interval de referinta [IR] = 1,76-10,17; cinci sau mai multi barbati: risc = 14,21, 95% incredere, IR = 6,27-32,20).

Asocieri semnificative au mai fost gasite intre riscul de seroconversie si utilizarea stimulatoarelor (risc = 2,99, 95% incredere, IR = 1,02-8,76). Utilizarea poppers, singure sau impreuna cu alte droguri, de asemenea a fost asociata semnificativ cu contactarea infectiei HIV (risc = 3,89, 95% incredere, IR = 1,53-8,76), la fel si utilizarea medicamentelor pentru disfunctia erectila (risc = 3,44, 95% incredere, IR = 1,03-11,53).

Cel mai mare risc de infectare cu HIV a fost observat la barbatii care au raportat utilizarea tuturor celor trei tipuri de droguri – stimulatoare, poppers si medicamente pentru disfunctia erectila (risc = 8,45, 95% incredere, IR = 2,67-26,71).

In continuare investigatorii au facut o analiza pentru a stabili contributia pe care au avut-o factorii de risc, individual sau combinativ, asupra riscului de a contacta HIV. Investigatorii au calculat ca 63% dintre infectarile cu HIV observate in timpul perioadei studiului lor au fost asociate cu utilizarea de droguri. Ei au descoperit ca 74% dintre infectari ar putea fi atribuite contactelor sexuale anale neprotejate si utilizarii de droguri. Insa, doar 41% din risc a fost atribuibil direct contactelor sexuale anale receptive neprotejate, insemnand ca o treime din riscul de a contacta HIV a fost datorat utilizarii poppers, stimulatoarelor sau a medicamentelor pentru disfunctia erectila, singure sau in combinatie.

”Utilizarea substantelor neinjectabile, care in mod frecvent acompaniaza sexul anal neprotejat cu parteneri multipli, ramane un prezicator important al seroconversiei HIV in randul barbatilor care fac sex cu barbati...pare trecut momentul de concepere si evaluare a interventiilor care vor desface co-epidemiile date de utilizarea substantelor si riscul crescut de sex in aceasta populatie”, au incheiat investigatorii.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu