marți, 19 mai 2009

Tratamentul HIV scade incidenta PML si imbunatateste supravietuirea in cazul in care aceasta apare

Incidenta leucoencefalopatiei multifocala progresiva (LMP – PML) la persoanele cu HIV a scazut semnificativ dupa introducerea tratamentului antiretroviral eficient, au raportat investigatorii elvetieni in editia din 15 mai a Clinical Infectious Diseases. Cercetatorii au mai descoperit ca tratamentul HIV a dus la o imbunatatire semnificativa a duratei de supravietuire pentru pacientii diagnosticati cu aceasta conditie.

PML este o boala a sistemului nervos central cauzata de virusul JC (denumire provenita de la initialele primului pacient la care a fost izolat). Este foarte rara, insa este adesea fatala la pacientii imunodeprimati, incluzand indivizii cu HIV.

Studiile facute inainte ca terapia antiretrovirala combinata eficienta sa devina disponibila dupa anii 90 au indicat o incidenta a PML in randul persoanelor cu HIV de 0,3% pana la 0,8%. Mai putin de o zecime dintre pacienti au supravientuit mai mult de un an.

Exista, insa, putine date despre incidenta PML si mortalitatea ei in acest domeniu de la momentul in care tratamentul HIV eficient a devenit disponibil. Astfel ca, investigatori de la Swiss HIV Cohort Study au intreprins o cercetare pentru a se adresa acestor probleme.

Cercetarea a inclus toti cei 189 pacienti HIV-pozitivi diagnosticati cu PML in Elvetia intre 1988 si august 2007. Incidenta PML a fost cea mai mare in perioada 1993-1995 (0,9%), chiar inainte ca tratamentul HIV eficient sa devina disponibil in 1996.

O analiza a supravietuirii a fost facuta incluzand 159 pacienti. Varsta medie a lor a fost 39 ani, 74% erau barbati si 98% erau albi. Aproximativ 50% avusesera o boala definitorie SIDA inainte ca PML sa fie diagnosticata. Numarul mediu de celule CD4 la momentul diagnosticarii cu PML a fost 60 celule/mm3. La cei 68 pacienti de la care informatia era disponibila, incarcatura virala medie a fost de aproximativ 80.000 copii/ml. Chiar daca 70% dintre pacienti luau tratament antiretroviral la momentul diagnosticarii PML, doar 31% luau terapie HIV combinata.

Per total, 97 pacienti au decedat in decurs de un an de la diagnosticarea PML, perioada medie de supravietuire fiind de 90 zile. Rata de mortalitate la un an a fost de 119 decese la 100 ani persoane.

Dintre aceste 97 decese, 51 au fost direct atribuibile PML, dovedind o rata de mortalitate atibuibila PML de 59 decese la 100 ani persoane. Perioada medie dintre diagnosticare si decesul atribuibil PML a fost de 71 zile.

Un total de 62 pacienti au supravietuit un an sau mai mult dupa diagnosticarea lor cu aceasta conditie. Date care sa contina urmarirea pe termen lung au fost disponibile pentru 47 dintre acesti pacienti. Majoritatea (83%) aveau defecte neurologice persistente si doar opt indivizi (17%) au aratat imbunatariri clinice.

In continuare investigatorii au comparat caracteristicile diagnosticelor PML in perioadele dinainte si de dupa momentul introducerii tratamentului HIV eficient.

Majoritatea (56%) diagnosticelor PML au fost facute inainte de 1996. Rata de incidenta a PML in Swiss HIV Cohort era 0,24 la 100 ani persoane inainte de aceasta data. Ea a scazut de patru ori pana la 0,06 la 100 ani persoane dupa ce tratamentul HIV eficient a devenit disponibil. Mai mult, mortalitatea atribuibila PML a scazut de la 92 decese per 100 ani persoane la 38 decese per 100 ani persoane, o descrestere cu aproximativ 50%.

Primul set de analize statistice al investigatorilor a aratat ca pacientii tratati cu terapie antiretrovirala combinata eficienta (p<0,001), si cei diagnosticati cu PML dupa 1996 (p=0,02) au avut un risc mai scazut de deces atribuibil PML in primul an de la diagnosticarea lor decat aceia care nu au primit un asemenea tratament sau care au fost diagnosticati intr-o perioada de timp inainte de 1996.

Atunci cand investigatorii au controlat pentru factori incluzand varsta si numarul de celule CD4, singurul factor inca asociat cu un risc scazut de deces a fost utilizarea terapiei HIV combinata (p=0,01).

In continuare investigatorii au analizat factorii asociati cu mortalitatea din orice cauza. Prima analiza a aratat ca numarul de celule CD4 peste 100 celule/mm3 (p=0,044), utilizarea tratamentului combinat (p<0,001) si diagnosticarea cu PML in 1996 sau mai tarziu (p=0,01), au fost toate asociate cu o mortalitate din orice cauza mai scazuta. Analizele ulterioare care au controlat existenta factorilor incluzand numarul de celule CD4 si varsta au aratat ca doar numarul de celule CD4 peste 100 celule/mm3 si utilizarea terapiei HIV combinata (p=0,006), au ramas semnificative.

”Introducerea terapiei antiretrovirala combinata in Elvetia in 1996 a fost asociata cu o scadere de patru ori a incidentei PML la 0,06%”, au scris investigatorii, „descresterea in incidenta PML din 1996 incoace sustine ideea ca mentinerea tuturor functiilor imunitare cu ajutorul terapiei antiretrovirala combinata reprezinta factorul de protectie cheie impotriva manifestarii PML”. Investigatorii au mai discutat si asupra reducerii mortalitatii atribuibila PML din momentul in care tratamentul HIV eficient a fost introdus, relatand ca rata de mortalitate la un an a scazut la jumatate.

Ei au concluzionat: „rezultatele acestui studiu, acoperind 20 ani...demonstreaza ca introducerea terapiei antiretrovirala combinata a condus la o descrestere in incidenta PML in randul pacientilor infectati cu HIV si a redus mortalitatea la un an atribuibila PML, indiferent de numarul de celule T CD4 initial”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu