luni, 11 mai 2009

Tratamentul HIV reduce deteriorarea hepatica la pacientii coinfectati HIV/VHC

Inceperea tratamentului HIV la un numar de celule CD4 peste norma recomandata momentan de 350 celule/mm3 ar putea ajuta la reducerea riscului de deteriorare a ficatului pentru pacientii HIV-pozitivi coinfectati cu virusul hepatitei C (VHC), au raportat investigatori spanioli intr-un studiu publicat in editia din mai a AIDS.

Afectarea hepatica cauzata de hepatita C este o cauza din ce in ce mai importanta de imbolnavire si deces la pacientii HIV-pozitivi. Un studiu recent, de exemplu, a descoperit ca aproximativ 12% dintre toate decesele observate la pacientii HIV-pozitivi din Franta au fost datorate afectarii hepatice legata de hepatita C.

Cu toate ca tratamentul pentru hepatita C este disponibil, el are o rata relativ mica de succes la pacientii HIV-pozitivi. Dat fiind limitarilor terapiei pentru hepatita C disponibila momentan, este prin urmare necesar sa se gaseasca optiuni terapeutice alternative care sa intarzie progresarea afectarii hepatice in acest grup de pacienti.

Cercetari anterioare au aratat ca un sistem imunitar suprimat poate creste rata de progresie a fibrozei hepatice la pacientii coinfectati. Prin contrast, alte cercetari au aratat ca recuperarea imunitara dupa initierea terapiei antiretrovirala poate incetini rata de deteriorare hepatica la asemenea pacienti.

Nu se cunoaste, insa, daca initierea tratamentului HIV mai devreme decat valoarea de 350 celule/mm3 recomandata momentan poate fi benefica.

Exista inconsistenta intre normele de tratament referitoare la initierea tratamentului HIV la pacientii coinfectati. Atat normele europene cat si cele din Marea Britanie mentioneaza indivizii coinfectati ca fiind un grup de pacienti care ar putea dori sa ia in considerare inceperea timpurie a tratamentului HIV, insa aceasta recomandare nu este prezenta in normele din Statele Unite.

Astfel ca investigatori de la Spitalul La Paz din Madrid au realizat un studiu retrospectiv pentru a evalua impactul tratamentului HIV asupra deteriorarii ficatului la pacientii coinfectati HIV si hepatita C cu un numar de celule CD4 mare.

Toti pacientii aveau numarul de celule CD4 peste 350 celule/mm3 si avusesera facuta o biopsie hepatica. Ei au fost examinati pentru evidentierea fibrozei si a ficatului gras.

Un total de 119 pacienti au fost inclusi in analiza investigatorilor. Dintre acestia, 93 (78%) luau tratament HIV la momentul biopsierii lor. Durata medie a terapiei antiretrovirala a fost 206 saptamani.

Per total, numarul mediu de celule CD4 a fost 549 celule/mm3 si 40% dintre pacienti aveau o incarcatura virala nedetectabila. Nivelul mediu al ALT (alanin aminotransferaza) la momentul biopsierii a fost 87 UI/ml. O incarcatura virala a hepatitei C peste 800000 copii UI/ml a fost prezenta la aproximativ 50% dintre pacienti, iar 74% erau infectati cu genotipurile 1 sau 4 ale hepatitei C, lucru ce este asociat cu un raspuns mai scazut la medicamentele anti-hepatita C.

Rezultatele biopsiilor au aratat ca 23% dintre pacienti aveau fibroza avansata si ca 66% aveau ficat gras (steatoza hepatica).

Analizele statistice au aratat ca pacientii care luau tratament HIV erau semnificativ mai putin predispusi sa aiba deteriorarea hepatica prezenta decat pacientii care nu luau un asemenea tratament (p=0,017).

”In studiul nostru, am descoperit ca utilizarea terapiei antiretrovirale inalt activa pare sa descreasca semnificativ activitatea necroinflamatorie a ficatului la pacientii coinfectati HIV/VHC cu numarul de celule CD4 peste 350 celule/mm3. Ceilalti doi factori semnificativ asociati, in analiza multivariata, cu activitatea necroinflamatorie crescuta au fost nivelul ALT (p=0,053) si scorul fibrozei ridicat (p<0,001)”, au comentat investigatorii.

Ei sugereaza ca tratamentul HIV timpuriu poate fi benefic pentru pacientii coinfectati deoarece el reduce replicarea HIV in ficat.

Cu toate acestea, cercetatorii au punctat ca studiul lor este limitat de conceptul sau retrospectiv, unic-centrat. Totusi, ei au incheiat prin a spune ca tratamentul HIV „ar putea sa scada activitatea hepatitei C la pacientii coinfectati HIV/VHC cu un numar de celule CD4 mai mare de 350 celule/mm3. In consecinta, studiul nostru sustine folosirea terapiei HIV la pacientii coinfectati HIV/VHC pentru scaderea deteriorarii hepatice indiferent de numarul de celule CD4”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu