marți, 12 mai 2009

Tratamentul HIV nu creste riscul de fracturi, consumul de alcool si coinfectia cu VHC o fac

Tratamentul HIV nu creste riscul de fracturi osoase, cercetatori francezi au raportat in editia din mai a AIDS. Cercetatorii nici nu au gasit vreo asociere intre numarul de celule CD4 si incarcatura virala si riscul crescut de fracturi. Analiza lor a aratat ca singurii factori asociati cu fracturile au fost consumul excesiv de alcool si coinfectia cu virusul hepatitei C (VHC).

Complicatiile osoase cum ar fi osteoporoza (densitate minerala osoasa redusa) si osteonecroza (moartea osului) sunt mai des intalnite la pacientii cu HIV decat la populatia generala. Au fost sugerate mai multe cauze posibile pentru acest lucru, incluzand efectul direct al HIV, efectele secundare ale terapiei antiretrovirale si factori ce tin de stilul de viata cum ar fi fumatul si consumul de alcool.

Exista putine informatii despre riscul de fracturi osoase pentru indivizii HIV-pozitivi. Investigatori francezi de la studiul ANRS CO8 APROCO-COPILOTE au intreprins astfel o analiza pe termen lung a pacientilor care au inceput tratamentul HIV, care avea la baza un inhibitor de proteaza, intre 1997 si 1999. Tinta lor era sa determine incidenta de fracturi osoase si factorii lor de risc.

Un total de 1281 indivizi HIV-pozitivi au fost inclusi in studiu. Acesti indivizi au fost urmariti pe o perioada medie de sapte ani. In timpul acestei perioade, au existat un total de 27 fracturi osoase la 26 pacienti care au avut nevoie de spitalizare sau au limitat sever functionalitatea unui individ.

Incidenta de fracturi osoase a fost 3,3 per 1000 ani pacient. Majoritatea fracturilor (81%) au fost rezultatul unei traume cum ar fi o cadere, un accident, o lovitura sau un atac. In 19% din cazuri, fracturile au aparut atunci cand pacientul era beat.

Osteoporoza a fost prezenta la patru pacienti care au avut o fractura osoasa.

Indivizii care au avut o fractura nu erau diferiti de pacientii HIV-pozitivi care nu au avut – in termeni de varsta (medie, 36 ani), gen (77% barbati), diagnosticare cu SIDA (20%), incarcatura virala initiala (31000 copii/ml), indicele de masa corporala (mediu, 22 kg2) sau tipul de inhibitor de proteaza folosit prima oara.

Cu toate acestea, pacientii care au avut o fractura erau mult mai posibil sa consume cinci sau mai multe pahare cu alcool pe zi (44% vs 20%) si sa fie coinfectati cu virusul hepatitei C (48% vs 25%).

In analiza statistica, care a controlat pentru gasirea factorilor cofondatori posibili, investigatorii au descoperit ca incidenta de fracturi osoase a fost de 2,9 ori mai mare (95% CI = 1,3-6,5) la pacientii care consumau cantitati excesive de alcool si de 3,6 ori mai mare (95% CI = 1,6-8,1) la aceia care erau coinfectati cu hepatita C.

Investigatorii au observat ca incidenta de fracturi osoase evidentiata de studiul lor se situa pe aceeasi linie cu cea observata la populatia generala din Franta (5 pana la 10 per 1000 ani pacient).

Atat consumul de alcool cat si infectia cu virusul hepatitei C au fost asociate cu un risc crescut de fracturi osoase si in cercetari anterioare, au punctat cercetatorii. Acest lucru se datoreaza faptului ca alcoolul „creste atat riscul de osteoporoza cat si comportamentele la risc”, au comentat ei. Afectarea ficatului poate contribui la scaderea densitatii osoase datorita efectului sau asupra vitaminei D, au sugerat ei.

”Informarea specifica, monitorizarea atenta a pacientilor coinfectati HIV/VHC si promovarea activa a programelor de incetare a consumului de alcool la pacientii infectati cu HIV trebuie sa fie recomandate pentru prevenirea fracturilor osoase”, au concluzionat investigatorii.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu