miercuri, 20 mai 2009

Tratamentul HIV modern nu are un efect negativ asupra cresterii fetale

Tratamentul HIV eficient luat in timpul sarcinii, care contine trei medicamente anti-HIV, nu afecteaza cresterea fatului in pantec, investigatori francezi au raportat intr-un articol publicat in editia online a AIDS. Investigatorii considera ca studiul lor arata ca tratamentul antiretroviral modern format din trei medicamente nu este „responsabil pentru niciuna din formele de incetinire a cresterii intrauterina”.

Riscul de transmitere a HIV de la mama la fat este acum foarte mic. Acest fapt se datoreaza in mare masura tratamentului HIV. Cu toate acestea, unele studii au aratat ca luarea tratamentului HIV modern cu trei medicamente in timpul sarcinii, mai ales daca acesta contine un inhibitor de proteaza, poate creste riscul de a avea un bebelus prematur sau cu o greutate la nastere mai mica. Insa, aceste rezultate nedorite nu au fost observate in alte studii.

Investigatori de la ANRS French Perinatal Cohort au pretins ca rezultatele cercetarii care au aratat ca folosirea tratamentului HIV modern in timpul sarcinii a avut rezultate adverse ar fi putut fi datorate unor motive metodologice.

Astfel ca ei au intreprins un studiu al lor sa vada daca tratamentul HIV in timpul sarcinii a afectat cresterea bebelusilor in pantec. Investigatorii s-au asigurat cu atentie ca studiul lor a luat in considerare toti factorii cofondatori potentiali. Astfel ca ei au exclus din studiul lor bebelusii infectati cu HIV, gemenii si bebelusii proveniti din mame care si-au injectat droguri, deoarece acesti factori pot afecta cresterea fatului in uter.

Un total de 8192 sugari nascuti din mame HIV-pozitive intre 1990 si 2006 au fost inclusi in analiza investigatorilor.

Tipul de tratament HIV recomandat pentru folosire in scopul de a preveni transmiterea HIV de la mama la copil s-a schimbat dramatic de-alungul perioadei studiului. Intre 1994 si 1997, acest tratament a constat din monoterapie cu AZT. Acesta a fost inlocuit de tratamentul cu doi inhibitori nucleosidici ai revers transcriptazei (INRT), care la randul lui a fost inlocuit de terapia antiretrovirala cu trei medicamente din 2004.

Intre 1994 si 1997, 80% dintre femei au primit monoterapie cu AZT in timpul sarcinii. Urmand schimbarile din recomandarile de tratament, utilizarea AZT a scazut la 19% intre 1999 si 2004 si 2% dupa aceasta perioada. Procentul de femei care au primit terapie tri-medicamentoasa a crescut de-alungul timpului, de la 14% intre 1996 si 1998, la 90% intre 2005 si 2006.

Greutatea medie la nastere si varsta gestationala medie la nastere au scazut usor de la 3150g si 39 saptamani in 1996 la 3050g si 38 saptamani dupa aceasta data.

Insa, greutatea la nastere ajustata la varsta gestationala a crescut intre 1990 si 1997, ramanand stabila ulterior.

Mai mult, procentul de sugari evaluati ca fiind mici pentru varsta lor gestationala a ramas la acelasi nivel de-alungul intregii perioade de analiza, fiind intre 4% si 5%.

Cercetatorii chiar au gasit, insa, ca de-alungul timpului a existat o tendinta nesemnificativa de scadere a marimii circumferintei capului copiilor (p=0,07).

Analiza statistica a aratat ca riscul ca un sugar sa fie nascut la o varsta gestationala mica nu a fost asociat cu tipul de terapie antiretrovirala folosita.

Intr-o incercare de a cauta factorii cofondatori, investigatorii au comparat riscul ca un sugar sa fie mic pentru varsta lui gestationala in conformitate cu cele doua standarde de tratament: monoterapia AZT intre 1994 si 1996 si terapia antiretrovirala tri-medicamentoasa intre 2005 si 2006. Aceasta a aratat ca riscul ca un sugar sa fie nascut mic pentru varsta sa gestationala a fost similar pentru ambele standarde de ingrijire.

In analizele ulterioare, investigatorii au descoperit ca nici momentul in care tratamentul HIV cu trei medicamente a fost inceput in timpul sarcinii, nici durata unui asemenea tratament, nici compozitia tratamentului combinat nu au fost asociate cu nasterea unui sugar considerat mic pentru varsta lui gestationala. Mai mult, inaltimea si scorul circumferintei capului au fost comparabile pentru sugarii expusi monoterapiei si terapiei tri-medicamentoasa.

”In concluzie”, au relatat investigatorii, „rezultatele noastre sugereaza ca terapiile antiretrovirale folosite la scara larga de-alungul ultimilor 15 ani nu au impact asupra cresterii fetale”. Insa, ei au recomandat: „aceste probleme trebuie sa continue sa fie monitorizate...deoarece pe viitor vor exista schimbari ale recomandarilor si practicilor clinice cu privire la indicarea momentului de incepere si a tipului de terapii antiretrovirale folosite la femeile insarcinate”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu