duminică, 3 mai 2009

Tratament cosmetic pentru pierderea grasimii faciale sigur si eficient pe termen lung

Tratamentul cu Aquamid (hidrogel poliacrylamidic), pentru corectarea pierderii grasimii faciale cauzata de medicamentele anti-HIV, este sigur si eficient pe termen lung, cercetatori americani raporteaza in jurnalul AIDS Research and Human Retroviruses. Foarte putine efecte secundare au fost raportate de-a lungul a peste patru ani de evaluare, iar nivelul de multumire a pacientilor a fost extrem de ridicat.

Lipoatrofia (pierderea grasimii) fetei poate reprezenta un efect secundar stresant si stigmatizant dat de unele dintre medicamentele anti-HIV mai vechi. A fost asociata cu reticenta in a incepe terapia antiretrovirala, aderenta scazuta si intreruperea tratamentului. Mai mult, indivizii la care s-a dezvoltat aceasta complicatie au raportat stresul psihologic.

Utilizarea medicamentelor cel mai asociate cu pierderea grasimii (d4T [stavudina, Zerit] si AZT [zidovudina, Retrovir]) este evitata acum. Insa, un numar semnificativ de pacienti au dezvoltat pierdere ireversibila a grasimii ca o consecinta a tratamentului de acest gen. Pentru acesti indivizi, tratamentul cosmetic corector, care implica injectii cu substante sintetice, s-a dovedit a fi un tratament sigur si in general eficient pe termen scurt.

Investigatori din Chicago au dorit sa determine siguranta si eficienta pe termen mai lung ale unui asemenea tratament, injectiile cu Aquamid.

Studiul a inclus un singur centru medical in cadrul caruia 145 pacienti cu pierdere a grasimii faciale au fost tratati cu injectii Aquamid intre 2002 si 2004. Acesti indivizi au primit initial tratament Aquamid, doza de tratament fiind ajustata in functie de severitatea lipoatrofiei lor. Aceasta terapie a fost repetata o data la trei saptamani pana in momentul in care s-a considerat ca tratamentul a avut succes.

Informatiile stranse au cautat sa afle durata infectiei HIV a pacientilor si a terapiei antiretrovirale, severitatea pierderii grasimii faciale a lor (usoara, moderata, severa, foarte severa), incidenta efectelor secundare, si nu in ultimul rand multumirea indivizilor cu privire la tratament (nesatisfacuti, satisfacuti, foarte satisfacuti).

Majoritatea (83%) pacientilor erau barbati, iar varsta medie era 47 ani. Pacientii fusesera infectati cu HIV de o perioada de timp considerabila (16 ani in medie) si durata medie a terapiei antiretrovirale era putin peste noua ani. Putin sub o treime dintre pacienti au fost catalogati ca avand pierdere a grasimii faciala severa, iar o proportie similara au fost catalogati ca avand lipoatrofie faciala moderata.

Pe parcursul unei perioade medii de 50 luni de urmarire dupa tratament, doar un pacient a dezvoltat un eveniment advers sever. Acesta a constat dintr-o infectie bacteriana locala care a fost tratata cu succes cu terapie antibiotica orala. Nu s-au raportat migrari ale Aquamid de la locul de injectare sau probleme cu miscarea faciala.

Cu toate acestea, 19% dintre pacienti au raportat dezvoltarea unor noduli mici neperceptibili in urma tratamentului, iar intarirea pielii s-a produs la 6%.

Nu a existat vreo asociere intre severitatea lipoatrofiei si aparitia infectiilor sau a nodulilor. Nici numarul tratamentelor cu Aquamid nu a prezis aparitia acestor efecte secundare.

Insa cercetatorii chiar au gasit o asociere intre intarirea pielii si severitatea lipoatrofiei (p=0,025) si numarul de seturi de injectari (p=0,006).

Nivelul de multumire a pacientilor a fost foarte mare, 89% declarand ca ei erau fie ‚satisfacuti’ fie ‚foarte satisfacuti’ de rezultatul tratamentului lor la o distanta de patru ani de la administrare. Rate mai mari de multumire au fost raportate de catre indivizii a caror pierdere de grasime a fost clasificata ca fiind usoara sau moderata inainte de tratament. Investigatorii sugereaza ca acest lucru releva faptul ca este importanta furnizarea tratamentului pentru pierderea grasimii faciale la cea mai timpurie oportunitate.

Repetarea injectarii a fost necesara la 9% dintre pacienti, iar 17% dintre indivizi au raportat o usoara pierdere de grasime dupa incheierea terapiei lor. Mai mult de trei sferturi dintre pacienti au declarat ca ei ar fi vrut sa fi primit si alte tratamente pentru imbunatatirea rezultatelor estetice. Acest lucru in ciuda faptului ca nu mai existau dovezi fizice ale lipoatrofiei.

”Inalta multumire a pacientilor si gradul scazut de complicatii severe la o distanta medie de 50 luni dupa primirea injectiilor faciale cu Aquamid reflecta siguranta pe termen lung a hidrogelului poliacrylamidic permanent pentru inversarea lipoatrofiei faciale legata de antiretrovirale”, au concluzionat investigatorii. Totusi, ei au adaugat: „este recomandata urmarirea continua si prelungita a acestor pacienti pentru tratarea complicatiilor si detectarea reactiilor adverse neasteptate pe termen lung”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu