duminică, 10 mai 2009

Raltegravir arata potential ca medicament folosit pentru PrEP

Raltegravir si alti inhibitori de integraza pe cale sa apara la Merck s-ar putea dovedi agenti promitatori pentru profilaxia pre-expunere si post-expunere, sugereaza descoperiri prezentate luna trecuta la Grupul de Lucru International despre Farmacologia Clinica a Terapiei HIV din Amsterdam.

Raltegravir (comercializat ca Isentress) este un inhibitor de integraza, un medicament care blocheaza integrarea materialului genetic al HIV in ADN-ul celulelor umane. Raltegravir este deja aprobat pentru folosirea in cadrul tratamentului antiretroviral combinat in Statele Unite si Uniunea Europeana.

Producatorul Merck suporta acum cercetarile preliminare pentru a observa potentialul sau in utilizarea ca agent pentru profilaxia pre-expunere (PrEP) – blocarea infectarii cu HIV la persoanele HIV-negative prin folosirea medicamentelor antiretrovirale inainte de expunerea la virus. Trialuri despre profilaxia pre-expunere folosind tenofovir (Viread) sau tenofovir si FTC (Truvada) se afla deja in curs de desfasurare, insa exista de asemenea interes si pentru potentialul altor tipuri de medicamente antiretrovirale, cum ar fi inhibitorii de CCR5 si inhibitorii de integraza, pentru a bloca infectarea cu HIV.

La grupul de lucru de luna trecuta cercetatori de la Universitatea Carolinei de Nord au prezentat date despre primul pas al procesului de cercetare, care reprezinta o evaluare a cat de bine raltegravir se concentreaza in tractul genital feminin. Cu cat concentratiile unui medicament din tractul genital feminin sunt mai mari, cu atat el devine mai atractiv pentru utilizarea in profilaxia pre-expunere, deoarece tractul genital este unul dintre primele locuri unde protejarea impotriva infectiei trebuie sa se realizeze.

O concentratie mare in tractul genital feminin de asemenea indica faptul ca un medicament poate sa limiteze transmiterea ulterioara a HIV, la femeile care iau medicamentul pentru sanatatea lor proprie.

Amanda Jones si colegii ei de la Universitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill au investigat profilul farmacocinetic al dozelor multiple sau singulare de raltegravir la sapte femei sanatoase adulte HIV-negative.

Ei au masurat concentratia medicamentului din sange si lichidul cervicovaginal la opt puncte de reper de-a lungul a 12 ore care au urmat o singura doza, si au repetat acest proces in timpul zilelor trei pana la sase de administrare, dupa ce a fost obtinuta o stare farmacocinetica stabila. Dupa sapte zile de administrare a fost masurat timpul necesar pentru ca nivelul de medicament sa ajunga la jumatate din nivelul starii stabile (timpul de injumatatire final). Aceasta masuratoare arata pentru cat timp medicamentul poate sa exercite un efect protector, si potentialul sau din acest punct pentru administrarea intermitenta mai degraba decat cea zilnica.

Masuratorile au aratat ca:

• Nivelul raltegravir a atins mai greu varful in lichidul cervicovaginal decat in sange (12 ore vs 6 ore) si ca a existat o variabilitate mai mare intre indivizi referitor la nivelul raltegravir cervicovaginal comparativ cu cel sanguin.
• A ezistat o varietate mare a rapoartelor concentratie cervicovaginala/sanguina, de la 0,23 la 2,26, producand un raport mediu dupa o singura doza de 0,64. Dupa ce starea stabila a fost obtinuta raportul s-a imbunatatit la 0,93, (93%) insa distanta a ramas larga: de la 0,06 la 10,5 (medie 0,41 la 1,69).
• Timpul de injumatatire in lichidul cervicovaginal a fost 17 ore, iar la doua zile dupa ultima doza concentratia cervicovaginala era la un nivel echivalent cu cele gasite in sange la 12 ore dupa ultima doza (pentru tratamentul HIV, raltegravir este administrat de doua ori pe zi).

In comparatie, pentru tenofovir, raportul dintre concentratiile din lichidul cervicovaginal si sange este 110%, si pentru FTC in jurul a 375%. Tenofovir de asemenea are un timp de injumatatire mai mare, experimente recente pe maimute au sugerat ca administrarea cu trei zile inainte de expunerea la HIV poate proteja impotriva infectarii.

Desi studiile actuale testeaza administrarea zilnica a PrEP, multi experti considera ca viitorul pe termen lung al PrEP va necesita administrarea intermitenta, din moment ce reflecta realitatile vietilor sexuale ale persoanelor. Medicamente ce permit administrarea intermitenta sunt de asemenea mai ingaduitoare cu aderenta scazuta chiar daca ele sunt prescrise pentru folosirea zilnica.

In mod uimitor, alte date prezentate la grupul de lucru de catre Jay Grobler de la Merck au sugerat ca o a doua generatie de inhibitori de integraza studiati in prezent de companie ar putea avea un potential mai mare decat raltegravir ca agenti pentru PrEP intermitenta, fiind supusi la studii farmacocinetice umane.

MK-2048, component de generatia a doua, blocheaza integrarea HIV pentru o perioada de patru ori mai mare decat raltegravir. Din cauza modalitatii prin care inhibitorii de integraza dezvoltati de Merck opresc infectarea cu HIV, nivelurile medicamentului din sange si lichidul cervicovaginal pot sa nu fie singurii parametrii relevanti pentru a lua in considerare eficienta lor ca medicamente pentru profilaxia pre-expunere.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu