joi, 21 mai 2009

Punctul de vedere al Frantei despre ‚tratamentul ca prevenire’

Ideea folosirii tratamentului HIV ca o modalitate de prevenire implica o schimbare a modalitatii prin care este privit tratamentul HIV, lucru spus intr-o declaratie emisa luna trecuta de French National AIDS Council (Consiliul National al SIDA din Franta). Declaratia indeamna la realizarea unor campanii despre beneficiile testarii si tratamentului HIV, insa avertizeaza asupra testarii obligatorie.

Punctul de vedere, despre ‚Oportunitatea folosirii tratamentului ca o unealta inovativa pentru lupta impotriva epidemiei data de infectia HIV’, prima oara detaliaza modelele matematice si studiile care indica, ca punerea mai multor persoane pe antiretrovirale ar putea reduce considerabil transmiterea HIV.

Un asemenea model a fost modelul matematic al British Columbia prezentat anul trecut, care a demonstrat ca obtinerea unei incarcaturi virale nedetectabila la mai mult de 50% din populatia HIV-pozitiva ar trebui sa duca la o usoara scadere a incidentei HIV. Autorii declaratiei franceze au subliniat ca, chiar si in conditiile bune ale Frantei, in care 72% dintre persoanele cu HIV sunt diagnosticate, 85% dintre acestia sunt pe tratament, si aproximativ 74% sunt nedetectabili, doar 46% din populatia totala HIV-pozitiva are incarcatura virala nedetectabila (procentul din Marea Britanie, pentru motive similare, ar fi undeva la 43%). Vor fi necesare rate mai mari de testare si diagnosticare, inceperea mai timpurie a tratamentului, si rate de succes al tratamentului mai mari pentru ca tratamentul sa aduca o contributie cu adevarat semnificativa la prevenire.

Recomandari
Prin urmare declaratia recomanda:

• Organizarea de campanii, atat de departamentele de sanatate publica cat si de organizatiile de voluntari, pentru a creste mai mult constientizarea asupra beneficiilor date de testarea HIV si tratamentul timpuriu.
• Normalizarea screeningului HIV regulat in randul persoanelor aflate la risc.
• Renuntarea la mesajele negative, nebazate pe date concrete, despre toxicitatea si povara pastilelor date de antiretrovirale.
• Sfatuirea medicilor sa ofere tratament fara a tine cont de criteriul CD4 la pacientii HIV care au dificultati in a mentine contactele sexuale protejate.

Precautii si ingrijorari
Scrisoarea respinge in linii mari ideea ca raspandirea stirilor care spun ca nedectabilitatea virala reduce transmiterea HIV ar putea duce la dezinhibare comportamentala, si in mod paradoxal ar creste ratele de transmitere, prin indicarea ca studiile au aratat ca persoanele care isi cunosteau statusul si luau tratament, in general se supuneau la mai putine riscuri de transmitere sexuala decat persoanele care nu o faceau.

Ea respinge in mod evident Declaratia Elvetiana din ianuarie 2008, care spunea ca in anumite conditii definite, persoanele HIV-pozitive cu o incarcatura virala nedetectabila „nu” transmit HIV. Declaratia franceza spune: „Rezultatele studiilor nu vor...identifica pragul specific al incarcaturii virale din sange sub care riscul de transmitere ar putea fi nul”. Ea recomanda ca mesajele ar trebui sa furnizeze informatii despre reducerea riscului de transmitere sexual oferita de tratamente, „in acelasi timp indicand ca un risc rezidual ar putea ramane”.

Ea aduce in vedere ingrijorarea ca acolo unde inainte era posibil sa se imparta prevenirea HIV ca o activitate impartasita atat de persoanele seropozitive cat si de cele seronegative in aceeasi masura, folosirea antiretroviralelor ca singura metoda de prevenire va implica faptul ca partenerul HIV-pozitiv „va purta in intregime responsabilitatea de a il proteja pe celalalt”.

Declaratia avertizeaza asupra oricarui element de constrangere care va fi introdus in testarea si tratamentul HIV, atentionand ca „ar putea fi tentant sa fie luat in considerare screeningul sistematic obligatoriu al populatiei, iar persoanele identificate ca fiind HIV-pozitive sa fie obligate sa ia tratament prin decizii legale mai mult sau mai putin insistente”. In schimb recomanda ca screeningul ar trebui sa fie facut mai sistematic.

De asemenea ea indeamna la continuarea promovarii prezervativelor pe motiv ca ele raman „metode de nadejde care permit tuturor, fara a cunoaste statusul serologic al partenerilor lor, sa mentina controlul in protejarea lor si a celorlalti in timpul contactelor sexuale”. Ea adauga ca „introducerea tratamentului, aflarea ca el trebuie sa fie luat o viata intreaga...nu reprezinta o decizie minora si ar putea sa nu fie acceptata”.

Mesaje pozitive
Cu toate acestea tonul declaratiei este in primul rand optimist, cu un nou mesaj plin de sperante despre tratamentul HIV. In particular, ea spune ca, comunicatele de sanatate publica „trebuie sa opreasca strategiile care pana acum s-au axat in mod implicit pe dezavantajele tratamentului...si sa ofere argumente pentru a convinge populatia generala neinfectata sa se protejeze”.

Ea spune ca „reducand riscul de transmitere prin intermediul tratamentului reprezinta un motiv intemeiat pentru persoanele seropozitive sa ramana increzatoare. Ar trebui sa le permita...sa isi foloseasca sexualitatea lor intr-un mod mai radiant si mai linistitor”.

In privinta persoanelor HIV-negative, ea mentioneaza ca tratamentul ca forma de prevenire impune „o noua forma de responsabilitate...asupra tuturor persoanelor active sexual sa isi cunoasca statusul lor serologic prin intermediul testarii periodice si sa recurga la tratament in cazul...diagnosticarii”.

Ea incheie cu speranta ca tratamentul ca prevenire sa poata ajuta la reducerea stigmatizarii impotriva HIV. In ciuda dezaprobarii activitatilor care supun persoanele la risc, si in ciuda radacinilor adanci ale stigmatizarii HIV, ea spune ca „raspandirea publica a...observatiei ca riscul de transmitere este redus la persoanele tratate ar putea ajuta la ‚normalizarea’ ideii ca persoanele infectate nu reprezinta un pericol atunci cand isi accepta statusul si urmeaza tratamentul”. Tratamentul ca prevenire, spune ea, ar putea reprezenta o modalitate de a „reda demnitatea persoanelor care traiesc cu HIV”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Declaratia a fost publicata pe 9 aprilie, varianta completa in limba engleza poate fi vizualizata aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu