marți, 26 mai 2009

Problemele sexuale des intalnite la barbatii gay HIV-pozitivi

Putin sub jumatate dintre barbatii gay cu HIV au probleme sexuale multiple, investigatori australieni raporteaza in editia din mai a Journal of Sexual Medicine. Barbatii gay HIV-pozitivi au relatat semnificativ de mai multe ori dificultatile sexuale decat barbatii gay HIV-negativi, cauzele diferind in functie de statusul HIV al barbatilor.

Exprimarea sexuala poate afecta starea de bine fizica, mentala si sociala. Exista, insa, putine informatii despre disfunctiile sexuale la barbatii gay. Cele cateva studii care au fost realizate la aceasta populatie sugereaza ca problemele sexuale la barbatii gay pot avea cauze multiple. Acestea includ factori sociali, cum ar fi varsta si statusul de angajat; factori ce tin de sanatatea fizica, legati de infectia HIV si alte boli cronice; probleme psihologice, cum ar fi depresia si homofobia interiorizata; si factori comportamentali, incluzand drogurile recreationale si consumul de alcool.

Mai mult, studiile existente s-au axat doar pe doua masuratori ale disfunctiei sexuale: problemele erectile si problemele cu ejacularea. Studiile anterioare nici nu au examinat explicit asocierea dintre functia sexuala scazuta la barbatii gay HIV-pozitivi si sanatatea mentala. Mai mult, cercetarile existente nu au examinat daca problemele sexuale experimentate de barbatii gay HIV-pozitivi sunt diferite de cele intampinate de barbatii gay HIV-negativi.

Investigatori din Australia au realizat astfel un studiu care a inclus 542 barbati gay care au fost recrutati din clinici care au un mare numar de pacienti HIV-pozitivi. Un total de 217 barbati (40%) inclusi in studiu erau HIV-pozitivi.

Barbatii au fost intrebati daca au avut vreuna dintre sapte probleme sexuale care sa dureze cel putin patru saptamani in ultimele douasprezece luni.

Barbatii HIV-pozitivi au fost mult mai predispusi decat barbatii HIV-negativi in a fi experimentat fiecare dintre aceste forme de disfunctie sexuala: probleme de erectie (52% vs 39%); dificultati de ejaculare (31% vs 22%); ejaculare precoce (21% vs 17%); pierderea libidoului (60% vs 40%); lipsa placerii data de sex (32% vs 26%); frica asupra performantei sexuale (47% vs 42%); si durere in timpul sexului (8% vs 7%).

Barbatii HIV-pozitivi nu numai ca erau semnificativ mai predispusi decat barbatii HIV-negativi in a raporta o singura problema sexuala (81% vs 67%, p<0,001), dar ei erau de asemenea mai predispusi in a fi intampinat mai multe probleme (48% vs 35%, p=0,002).

In continuare investigatorii au examinat cauzele problemelor sexuale multiple pentru barbatii HIV-pozitivi si cei HIV-negativi.

Atat pentru barbatii HIV-pozitivi cat si pentru cei HIV-negativi, depresia accentuata a fost asociata semnificativ cu problemele sexuale (barbatii HIV-pozitivi, p<0,05; barbatii HIV-negativi, p<0,001).

Insa, alti factori au diferit in functie de statusul HIV al barbatilor. Pentru barbatii HIV-pozitivi, tratamentul cu antideprimante (p<0,05), strategiile de agatare proaste (p<0,003) si contactul sexual anal neprotejat cu un partener de ocazie in ultimele sase luni (p<0,001) au fost cu toate semnificative. Pentru barbatii HIV-negativi factorii semnificativi au fost sanatatea generala proasta (p<0,05) si lipsa suportului social (p<0,01).

”Ratele de probleme sexuale autorelatate sunt mari in randul barbatilor gay din Australia”, au scris investigatorii. Ei au adaugat: „Barbatii gay cu HIV sunt mult mai predispusi in a experimenta probleme sexuale decat cei fara HIV. Cu exceptia depresiei accentuata, factorii asociati cu problemele sexuale multiple au diferit intre cele doua grupuri”.

Investigatorii cer sa se acorde atentie descoperirilor lor, pentru ca disfunctia sexuala la barbatii HIV-pozitivi este asociata cu practicarea sexului anal neprotejat cu parteneri de ocazie. Ei au incheiat: „aceasta trebuie sa reprezinte o problema prioritara pentru educatia viitoare de prevenire a HIV”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu