miercuri, 6 mai 2009

ONG german sprijina tratamentul ca prevenire

Deutsche AIDS-Hilfe, cea mai mare organizatie din sectorul voluntariatului HIV din Germania a emis o scrisoare de pozitie despre rolul tratamentului in prevenirea HIV, care in linii mari imita si sustine declaratia Elvetiana de anul trecut, folosita ca punct de reper, in care se relateaza ca o persoana care ia tratament HIV eficient are un risc limitat de a transmite infectia.

In timp ce elvetienii au mentionat in termeni definitivi ca persoanele aflate pe terapie combinata eficienta si fara infectii cu transmitere sexuala (ITS) nu pot transmite HIV pe cale sexuala, scrisoarea germana descrie transmiterea in aceste circumstante ca „improbabila”, si sugereaza ca aceasta abordare este la fel de eficienta ca folosirea prezervativelor.

Mai mult, germanii scot in evidenta importanta nu numai a infectiilor cu transmitere sexuala, dar si a altor probleme medicale care pot deterioara stratul mucoasa, crescand astfel riscul de transmitere a HIV.

Declaratia din ianuarie 2008, data de cei mai importanti medici elvetieni din domeniul HIV, a sustinut ca persoanele HIV-pozitive care iau terapie antiretrovirala cu o incarcatura virala nedetectabila in sange si care nu au infectii cu transmitere sexuala nu pot transmite HIV la partenerii lor sexuali.

Conform Deutsche AIDS-Hilfe, daca urmatoarele conditii sunt indeplinite, transmiterea sexuala a HIV este improbabila:

• Incarcatura virala a partenerului HIV-pozitiv a fost nedetectabila pentru cel putin sase luni.
• Exista o aderenta buna la tratamentul antiretroviral.
• Nu exista deteriorare a stratului mucoasa.

Ei spun ca in aceste circumstante, riscul de transmitere a HIV este neglijabil scazut, si este comparabil cu riscul de transmitere dat de folosirea prezervativului. Daca un individ combina folosirea prezervativului cu controlarea incarcaturii virale, atunci riscul de transmitere este descris ca fiind aproape de zero.

La fel cum a facut-o si Comisia Federala Elvetiana pentru HIV/SIDA, Deutsche AIDS-Hilfe considera ca aceasta informatie va fi relevanta pentru a stabiliza o relatie pe termen lung in care unul dintre parteneri are HIV. Dupa ce un cuplu a luat o decizie unanima in urma unei reuniuni de informare, se recomanda monitorizarea incarcaturii virale o data la trei luni si verificari regulate pentru infectiile cu transmitere sexuala.

Infectiile cu transmitere sexuala maresc riscul de transmitere a HIV, fie prin cresterea incarcaturii virale la partenerul pozitiv, fie prin faptul ca inflamatia si leziunile deterioareaza stratul mucoasa facand ca HIV sa patrunda mai usor in circulatia sanguina. Insa Deutsche AIDS-Hilfe atrage atentia nu numai asupra infectiilor cu transmitere sexuala ca sifilisul si herpesul, dar si a altor cauze ale deteriorarii suprafetei mucoasei de la nivelul vaginului, penisului, anusului si intestinelor. Deterioararea poate fi de asemenea cauzata de afectiuni care duc la inflamarea mucoasei intestinelor cum sunt colita ulcerativa si boala Crohn, sau de fistule (legaturi anormale, de exemplu intre vagin si vezica urinara).

Scrisoarea mentioneaza si cazurile in care HIV a fost detectat in sperma desi era nedetectabil in sangele aceleiasi persoane, si de asemenea a scos in evidenta cazul barbatului german, care a fost raportat in august anul trecut, care a transmis HIV partenerului sau regulat desi incarcatura lui virala era nedetectabila de ceva timp si niciunul dintre barbati nu avea vreo infectie cu transmitere sexuala.

Cu toate acestea Deutsche AIDS-Hilfe sustin o abordare ‚realistica’ a prevenirii HIV care recunoaste ca indivizii nu doresc neaparat sa elimine complet toate riscurile, ci sa reduca riscurile prin eliminarea unora dintre dorintele sexuale. Ei subliniaza ca indivizii vor lua singuri deciziile in concordanta cu prioritatile lor.

Mai mult de atat, cu toate ca ei recunosc, ca exista putine dovezi disponibile despre efectul incarcaturii virale asupra infectarilor dintre barbatii gay, ei sugereaza ca asemenea dovezi sunt putin probabil sa apara in viitorul apropiat. Ei sustin ca este logic sa presupunem ca barbatii gay aflati pe tratament eficient de asemenea experimenteaza si reduceri considerabile ale capacitatii lor de a infecta.

Scrisoarea rezuma diferitele avantaje si dezavantaje ale folosirii prezervativului si ale ‚metodei incarcaturii virale’. Inainte de a fi folosite, prezervativele necesita includerea unei discutii mai mici decat metoda incarcaturii virale, si protejaza de asemenea si impotriva altor infectii cu transmitere sexuala si a sarcinei nedorite. Pe de alta parte, ele sunt mai putin eficiente atunci cand sunt folosite incorect, sau cand sunt folosite inconstant.

Abordarea incarcaturii virale se spune ca are avantajul de a oferi protectie chiar si in cazul practicilor sexuale cum ar fi sexul oral, care in mod normal este considerat ca avand ‚un risc scazut’ in de-ajuns ca prezervativul sa nu fie folosit. Mai mult, in acest fel se poate obtine sarcina. Dezavantajele acestei abordari sunt reprezentate de: lipsa protectiei impotriva altor infectii cu transmitere sexuala, complexitatea conditiei pentru folosirea ei si posibilitatea unei cresteri neanuntate a incarcaturii virale ca rezultat al esecului terapeutic.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu