vineri, 29 mai 2009

Nu luati Ginkgo biloba cu efavirenz

Remediul naturist Ginkgo biloba nu trebuie luat cu medicamentul anti-HIV efavirenz, atentioneaza investigatorii olandezi in editia din 1 iunie a AIDS. Ei au raportat cazul unui individ a carui incarcatura virala a devenit detectabila cu dezvoltarea de rezistenta la medicamente deoarece Ginkgo biloba a interactionat cu efavirenz.

Efavirenz (Stocrin, de asemenea si in pastila combinata Atripla) este unul dintre sprijinele de nadejde ale tratamentului HIV de prima linie. Are un efect anti-HIV puternic, este usor de luat, are un timp de injumatatire indelungat, si in general da doar efecte secundare usoare.

Organismul metabolizeaza efavirenz folosind calea P450 din ficat. Alte medicamente, remedii naturiste si droguri recreationale sunt de asemenea procesate folosind acest mecanism, insemnand ca ele pot interactiona cu efavirenz.

O asemenea interactiune a aparut la un pacient HIV-pozitiv de 47 ani din Amsterdam, conducand la esec virusologic al tratamentului sau.

Pacientul era complet aderent la terapia sa antiretrovirala si a spus ca nu a pierdut vreo doza niciodata. Tratamentul sau era format din efavirenz (Stocrin) combinat cu FTC (emtricitabina, Emtriva) si tenofovir (Viread). Pacientul a inceput terapia cu aceasta combinatie (schema terapeutica) in 2005.

La sfarsitul lui 2007, el a experimentat esecul virusologic cu aparitia mutatiilor datorate rezistentei K103N si M184V.

Pentru a incerca sa identifice cauza acestui esec terapeutic, medicii lui l-au intrebat daca a mai folosit si alte medicamente sau droguri. A fost clar ca singurul produs pe care l-a mai luat pacientul a fost Ginkgo biloba.

Folosind mostre de sange depozitate in timpul celor doi ani de tratament cu efavirenz, investigatorii au verificat concentratiile medicamentului in sangele pacientului.

Concentratiile de efavirenz in sangele sau au scazut de la un varf de 1,26mg/l (aflat intre valorile terapeutice ale medicamentului) la sfarsitul lui 2006 atunci cand incarcatura virala a pacientului era nedetectabila, la o valoare neterapeutica de 0,48mg/l in februarie 2008. De data asta incarcatura virala a pacientului a fost 1780 copii/ml.

Ginkgo biloba este un remediu naturist larg folosit despre care se crede ca are efecte benefice asupra concentrarii, memoriei, dementei si depresiei. A se retine ca efavirenz poate cauza efecte secundare cum ar fi scaderea concentratiei si depresia. Compozitia chimica a Ginkgo biloba ne indica, ca, la fel ca efavirenz, el este metabolizat folosind calea P450. Este deja cunoscut ca Ginkgo biloba interactioneaza cu alte medicamente procesate de catre organism in acest fel, cum ar fi warfarina, aspirina si ibuprofenul.

”Am ajuns la concluzia”, au scris investigatorii, „ca un consum de Ginkgo biloba poate scadea nivelul efavirenz din plasma umana, putand duce la esec virusologic, astfel ca folosirea lui ar trebui descurajata”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu