duminică, 17 mai 2009

Nicio schimbare in virulenta HIV intr-o cohorta din Franta

Investigatorii francezi nu au descoperit vreo dovada a faptului ca HIV devine mai virulent. Intr-un studiu publicat in editia online a AIDS, ei au raportat ca trei indicatori de prognostic importanti: numarul de celule CD4, incarcatura virala si nivelul HIV DNA, au ramas neschimbati la pacientii infectati recent cu HIV intre 1996 si 2007. „Nu am observat vreo tendinta in timp de schimbare a valorilor ale trei prezicatori majori ai progresiei infectiei HIV-1...masurati in timpul infectiei HIV-1 primara”, au comentat investigatorii.

Virulenta agentilor infectiosi se schimba deseori de-a lungul cursului unei epidemii. Exista un mare numar de subtipuri HIV si virusul se transforma constant. Acest lucru sugereaza ca este teoretic posibil ca el sa evolueze in a deveni mai virulent.

O cercetare anterioara, care a investigat virulenta HIV de-a lungul timpului, a oferit rezultate conflictuale. Desi alte cercetari nu gasisera o astfel de dovada, un studiu american publicat de curand a descoperit ca numarul de celule CD4 al indivizilor infectati recent cu HIV a scazut semnificativ fata de stadiile timpurii ale epidemiei.

Multe dintre cercetarile anterioare despre virulenta HIV au fost limitate deoarece nu au controlat existenta factorilor cofondatori potentiali cum ar fi fumatul, simptomele infectiei HIV primara sau etnia.

Investigatori de la cohorta franceza ANRS PRIMO despre seroconversiile HIV au intreprins astfel o analiza a numarului de celule CD4, incarcaturii virale si a nivelului HIV DNA la indivizii infectati recent cu HIV intre 1996 si 2007. Studiul lor a inclus 903 pacienti, iar analiza lor a fost facuta sa ia in considerare caracteristicile pacientului.

Pacientii au fost diagnosticati cu HIV, in medie, la 47 zile dupa infectare. Varsta medie a fost 35 ani si 94% au fost infectati via sex. Majoritatea (84%) erau barbati gay, iar tulpina predominanta de HIV a fost subtipul B. Insa, de-a lungul perioadei studiului proportia de pacienti diagnosticati cu subtipuri non-B a crescut si a existat de asemenea o crestere mica a proportiei de pacienti africani.

Numarul mediu de celule CD4 a fost 519 celule/mm3, incarcatura virala medie fiind 125.000 copii/ml si nivelul mediu al HIV DNA 3,33 log10 copii/106.

Primul set de analize statistice ale investigatorilor au aratat ca atat numarul de celule CD4 cat si incarcatura virala la diagnosticare nu s-au schimbat semnificativ de-a lungul perioadei de analiza. A existat, insa, o crestere semnificativa a nivelului HIV DNA (p=0,01). Acest lucru a disparut in momentul in care investigatorii au introdus anul calendaristic in modelul lor, toti cei trei indicatori de prognostic ramanand la acelasi nivel pe parcursul perioadei dintre 1996 si 2007.

Analizele ulterioare au aratat ca anumite caracteristici ale pacientului pot afecta toti cei trei indicatori de prognostic. De exemplu, femeile aveau un numar de celule CD4 mai mare si incarcaturi virale si niveluri HIV DNA mai mici decat barbatii. Numarul de celule CD4 era cu 100 celule/mm3 mai mare la fumatori decat la nefumatori. Pacientii nascuti in Africa aveau numarul de celule CD4 mai mic decat indivizii nascuti in alte regiuni (p<0,01), iar numarul de celule CD4 era mai mare si incarcatura virala mai mica la pacientii cu HIV subtipul B decat la pacientii cu subtipuri non-B (p<0,01). Investigatorii au mai descoperit ca lungimea si severitatea starii de rau asociata cu infectia HIV primara a avut un efect daunator asupra indicatorilor de prognostic.

”Am descoperit ca numarul initial de celule CD4, HIV RNA (incarcatura virala) si nivelul HIV DNA au ramas stabile de-a lungul a 12 ani consecutivi...sugerand ca virulenta HIV-1 a ramas la acelasi nivel”, au relatat investigatorii.

Ei au adaugat: „dupa cunostintele noastre acesta este primul studiu despre tendintele calendaristice la trei indicatori de prognostic importanti ai progresiei infectiei HIV-1 masurati in momentul infectiei primare. Mai mult, contrar majoritatii studiilor anterioare, analizele au fost ajustate pentru cei mai cunoscuti factori cofondatori”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu