joi, 28 mai 2009

Interleukina 21 legata de controlarea infectiilor cronice ca HIV

O proteina semnalizatoare imunitara numita interleukina 21 (IL-21) joaca un rol critic in controlarea pe termen lung a infectiilor virale cronice cum ar fi infectia HIV, conform unui studiu publicat online in Science si preluat de ScienceDaily.

Daca celulele CD4 sunt directorii raspunsului imunitar al organismului, atunci celulele CD8 „ucigase” fac treaba murdara de identificare si distrugere a agentilor patogeni. Cercetatorii au stiut cu certitudine ca celulele CD4 si CD8 pot comunica una cu cealalta, insa pana acum, ei nu stiau cu siguranta care dintre proteinele chimice erau necesare pentru ca aceasta comunicare sa aiba loc.

Pentru a determina rolul jucat de IL-21, Dr Heidi Elsaesser, PhD, de la Universitatea Californiei din Los Angeles, a creat soareci ale caror celule imunitare nu reusesc sa produca receptori pentru IL-21. Apoi ei au infectat soarecii special creati si soareci normali cu una dintre cele doua tulpini de virus. Primul virus cauzeaza doar o infectare pe termen scurt, iar cel de-al doilea cauzeaza o infectie cronica pe termen lung. Ambele tipuri de soareci au reusit sa controleze infectia pe termen scurt, insa soarecii fara receptorii IL-21 nu au reusit sa creeze destule celule CD8 pentru a controla infectia cronica.

”Dupa ce sistemul imunitar pierde celulele T CD8, el nu mai reuseste sa distruga virusul”, a declarat coautorul studiului Dr David Brooks, PhD. „Acest lucru ne spune ca IL-21 reprezinta un jucator important in lupta organismului impotriva infectiei cronice”. Aceste descoperiri ar putea ajuta cercetatorii sa inteleaga cum si de ce sistemul imunitar in ultima instanta esueaza in a controla HIV la majoritatea persoanelor.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu