duminică, 24 mai 2009

Incarcatura virala medie din comunitate prezice incidenta HIV la utilizatorii de droguri

Un studiu din Vancouver a descoperit o stransa legatura intre incarcatura virala medie la membrii HIV-pozitivi ai unui grup de utilizatori de droguri injectabile si rata de infectari cu HIV viitoare la membrii HIV-negativi ai aceleiasi comunitati, indiferent de comportamentul la risc. Studiul comandat de Centrul de Excelenta in domeniul HIV/SIDA, din regiunea British Columbia, publicat in British Medical Journal, a descoperit ca media ‚incarcaturii virale a comunitatii’ a reprezentat un prezicator mai de incredere al ratei de infectare cu HIV de-alungul a sase luni ulterioare decat orice factor social sau comportamental cum ar fi etnia, rata de impartire a acelor, sexul neprotejat, lipsa locuintei, sau numarul de injectari active cu heroina sau cocaina. Insa asocierea s-a mentinut doar in zilele pre-HAART, atunci cand incarcatura virala a comunitatii era mare.

Studiul intareste ideea ca scaderea incarcaturii virale medie in randul persoanelor HIV-pozitive prin punerea a cat mai multor persoane pe medicamente antiretrovirale (ARV) va reprezenta o unealta puternica pentru prevenirea HIV. Anul trecut, un model matematic facut de aceeasi echipa (Lima si colegii) a prezis ca daca ar fi posibil sa se puna toate persoanele HIV-pozitive pe ARV-uri in primul an de la infectare, rata de noi infectari va scadea cu 70%.

Ar putea parea evident ca reducand incarcatura virala medie ar putea reduce infectarile, insa este mai greu de dovedit, deoarece schimbarile comportamentale, socioeconomice si demografice de la nivelul populatiei studiata ar putea de asemenea afecta profund ratele de transmitere a HIV. De asemenea sunt greu de masurat variabile precum incarcatura virala si contactarile HIV care se schimba in timp intr-o populatie de persoane mobila.

Deoarece exista doar un laborator de testare HIV si doar o clinica de distribuire a ARV-urilor in zona, echipa canadiana a reusit sa depaseasca aceste bariere si sa observe incarcatura virala si ratele de contactare a HIV intr-un grup de peste 2000 utilizatori de droguri injectabile, dintre care 30% deja erau HIV-pozitivi, din cartierul Downtown Eastside al Vancouverului, o zona care de mult timp intampina problema utilizarii drogurilor injectabile si problema HIV.

Cercetatorii au inceput studiul in ianuarie 1996 si in cele din urma au recrutat 2051 persoane, 622 deja avand HIV si 1429 fiind initial HIV-negative. Varsta medie la recrutare a fost 36 ani. In grupul celor cu HIV erau mai multe femei (40% din grupul HIV-pozitiv versus 32% din grupul HIV-negativ) si mai multi non-albi (43% versus 37%). Cercetatorii estimeaza ca 30% din intreaga populatie de utilizatori de droguri injectabile a cartierului a luat parte la acest studiu si ca participantii HIV-pozitivi aveau o medie de 20 testari ale incarcaturii virale.

Cercetatorii au masurat incarcaturile virale la grupul HIV-pozitiv si au testat persoanele din grupul negativ pentru HIV la fiecare sase luni. Participantii au fost incurajati sa recruteze alti utilizatori de droguri injectabile si au fost platiti cu 20 CA$ pentru fiecare test facut.

In grupul HIV-pozitiv, incarcatura virala medie a scazut in mod continuu intre ianuarie 1996 si jumatatea anului 1998: la inceputul lui 1996 a fost aproximativ 55000, la jumatatea lui 1997 17000 si la jumatatea lui 1998 8000. Dupa aceasta ea a scazut mai lent pana la sub 1000 la jumatatea lui 2000 si a ramas sub 5000 de atunci. Procentul de persoane care s-au aflat pe terapie combinata tripla (HAART) a crescut de la 3,6% in 1996 la 69% in 2007.

In grupul HIV-negativ, 155 din cele 1429 persoane au contactat HIV in timpul studiului. Densitatea incidentei (rata medie la care persoanele au contactat HIV) a fost putin sub 2,5% pe an. Dupa o interpretare initiala de 1,5% pe an la jumatatea lui 1996 ea a crescut la valoarea extrem de mare de 11,7% pe an la inceputul lui 1997, insa dupa aceea a scazut brusc. Rate intre 4,5% si 3,8% pe an au fost masurate in mod intermitent pana la jumatatea lui 2000, insa dupa aceea incidenta nu a mai atins niciodata valoarea de 2% pe an pana la ultima masuratoare de la inceputul lui 2007, cand a fost 2,3%.

Datele brute au indicat ca incarcatura virala de la participantii HIV-pozitivi a fost strans corelata cu incidenta HIV existenta la sase luni distanta la participantii HIV-negativi. A fost calculat ca pentru fiecare crestere de zece ori a incarcaturii virale a comunitatii probabilitatea de infectare cu HIV a fost multiplicata de 3,57 ori.

Deoarece si alti factori ar putea afecta de asemenea incidenta HIV, cercetatorii au ajustat apoi aceste date brute prin luarea in calcul a schimbarilor altor aspecte comportamentale si demografice la nivelul cohortei HIV-negativa, asa cum au fost stranse din chestionarele facute la fiecare sase luni. Cativa alti factori au fost gasiti ca influenteaza incidenta HIV. Fiind de etnie alba a redus probabilitatea de contactare a HIV cu o treime, fiind fara casa a crescut-o cu 40%, iar injectarea cocainei (insa nu a heroinei) a multiplicat incidenta HIV cu 2,5 – al doilea cel mai important factor.

O data ce toate aceste lucruri au fost luate in calcul, incarcatura virala HIV in randul populatiei pozitive a ramas cel mai puternic prezicator al incidentei HIV in grupul negativ. In acest model ajustat, fiecare crestere de zece ori a incarcaturii virale comunitare a multiplicat incidenta HIV cu 3,32.

O analiza ad hoc a datelor a aratat ca asocierea a fost statistic importanta doar in era pre-HAART cand incarcatura virala medie era mare. Dupa ianuarie 1998, o data ce incarcatura virala a comunitatii a scazut sub 20000, fiecare crestere de zece ori a incarcaturii virale a crescut incidenta HIV cu 70%, insa acest lucru nu mai este semnificativ si ar fi putut fi o descoperire intamplatoare. Acest lucru limiteaza importanta descoperirilor studiului deoarece el a fost in stare sa confirme o legatura intre incarcatura virala comunitara si infectare doar in vremurile timpurii atunci cand incarcaturile virale erau mari.

Cu toate acestea, acest studiu intareste dovada bazata pe ideea ‚tratamentului ca prevenire’. Echipa de cercetare, care este condusa de presedintele Societatii Internationale a SIDA Julio Montaner, a convins toamna trecuta guvernul provincial al British Columbia sa adopte o asemenea politica, iar folosirea ARV-urilor pentru prevenirea HIV a fost identificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o prioritate primordiala de cercetare.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu