luni, 11 mai 2009

HIV si TB la Palatul Parlamentului


Intr-o saptamana, in Romania mor mai multe persoane de tuberculoza decat numarul tuturor persoanelor care au murit de gripa porcina in lume, de la aparitia epidemiei pana acum. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), epidemia de gripa porcina a afectat in aproximativ doua saptamani, pana la 6 mai 2009, 1.893 persoane din 23 de tari, ducand la decesul a 31 persoane.
Mai mult, in fiecare ORA, numai in Regiunea Europeana a OMS sunt diagnosticate cu tuberculoza 49 de persoane, iar sapte mor din aceasta cauza. 1.893 de persoane se imbolnavesc de tuberculoza in Europa in mai putin de doua zile. 23 de persoane mor de tuberculoza in aproximativ trei ore. Daca vorbim de Romania, zilnic se inregistreaza aproximativ 70 cazuri de TBC si 4-5 persoane mor din aceasta cauza.
Miercuri, la Palatul Parlamentului, a fost abordata aceasta problema in cadrul conferintei "Pledoarie pentru implicare", ocazie cu care a fost lansat "Ghidul pentru parlamentari privind implicarea in raspunsul national la HIV/SIDA si tuberculoza". Inspirat din practicile curente la nivel international, acest ghid arata deputatilor cum se pot implica in stoparea celor doua pandemii. "Inteleg ca, in momentul de fata, scaderea finantarilor internationale conduce la posibilitatea unor dificultati majore in managementul programelor de prevenire ale SIDA si tuberculozei. Nimeni nu poate neglija importanta si gravitatea acestei probleme. De aceea, astept de la dumneavoastra propuneri concrete prin care, impreuna, sa putem trece peste aceste dificultati care reprezinta o problema de securitate nationala. Astept ca la incheierea acestor lucrari sa imi transmiteti o lista concreta cu sugestii pe care le aveti in vedere si care intra in competenta Camerei Deputatilor", a afirmat Roberta Anastas, presedintele Camerei Deputatilor. Evenimentul a fost organizat de Fundatia Romanian Angel Appeal, sub Inaltul Patronaj al doamnei Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.


Alte articole despre acest eveniment:2 comentarii:

 1. M-a ingrosit noua problema aparuta in prezent - gripa porcina, turberculoza, etc
  Sunt intr-adevar probleme legate de educatie in primul rand la noi la romani
  Eu cred ca mare parte din cauzele acestor boli este lipsa de educatie, informare si a celro 7 ani de acasa - ma refr la faptul ca este multa mizerie oriunde te-ai uita in jur. Sistemul de curatenie si reciclare a unor deseuri lasa de dorit. In plus nu sunt luate masuri corespunzatoare, cadrul legal nu este bine pus la punct. Consider ca daca s-ar aplica unele sanctiuni drastice celor in masura.... s-ar schimba situatia general...

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna seara!

  Din pacate aveti in totalitate dreptate. Intr-adevar in cazul in care unii gresesc ar trebui pedepsiti. In caz de lipsa de educatie nu se pot face lucruri cu forta. In afara masurilor generale de igiena, in cazul TB-ului, masuri de prevenire nu prea sunt, insa exista un tratament anti-TB foarte eficient si care inlatura infectia, dar daca oameni nu merg la medic atunci cand trebuie si mai ales, daca nu isi iau tratamentul cum trebuie nu scapa de bacterie si se ajunge la complicatii... Problema principala la noi este ca nu avem o educatie sanitara si mai ales ca nu respectam in totalitate ceea ce ne recomanda medicul

  RăspundețiȘtergere