luni, 4 mai 2009

Gripa porcina si HIV: indrumare emisa de autoritatile de sanatate publica din SUA

Autoritatile de sanatate publica din Statele Unite au emis recomandari cu privire la gripa porcina si persoanele cu HIV.

Pe 30 aprilie a.c., Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (Centrul de control si prevenire a bolilor) din SUA a publicat informatiile cunoscute pana in acest moment despre simptomele gripei porcine, impreuna cu recomandari in ceea ce priveste tratarea si prevenirea ei.

Datorita faptului ca exista putine date despre gripa porcina, unele dintre recomandari se bazeaza pe lucrurile cunoscute despre focarele sezoniere de gripa la persoanele cu HIV.

Istoric
Primele cazuri de gripa porcina (influenza A H1N1) la oameni au fost identificate pentru prima oara in aprilie 2009. Multe lucruri sunt inca neclare despre epidemiologia infectiei si despre conduita sa clinica.

Nu exista momentan suficiente informatii pentru a spune care dintre grupurile de pacienti vor fi supuse unui risc mai ridicat de complicatii cauzate de gripa porcina. Insa, se stie ca persoanele cu HIV, in special cele cu un numar scazut de celule CD4, au un risc crescut de infectii ale tractului respirator inferior cauzate atat de bacterii cat si de virusi, sau infectii pulmonare recurente, ca o consecinta a gripei porcine.

Unele studii, care au examinat impactul focarelor anuale de gripa asupra persoanelor cu HIV, au descoperit ca ratele de spitalizare sunt crescute, ca simptomele de gripa dureaza mai mult, si ca mortalitatea este mai ridicata.

Cu toate ca informatiile oferite de aceste studii sunt putine, CDC atentioneaza ca este „posibil” ca indivizii cu HIV, in special pacientii cu un numar scazut de celule CD4, ar putea sa aiba un „risc mai ridicat de complicatii ale gripei cu origine porcina”.

Simptome
Este asteptat ca simptomele gripei porcine la pacientii cu HIV sa fie asemanatoare celor de gripa normala:

• Tuse
• Durere in gat
• Guturai si stranut
• Febra
• Durere de cap
• Durere musculara

Insa, la unii pacientii cu HIV, in special la cei cu un numar scazut de celule CD4, infectia ar putea progresa mai rapid, si ar putea fi complicata de infectii bacteriene secundare, cum ar fi pneumonia de exemplu.

Indivizii HIV-pozitivi la care se suspecteaza infectia cu gripa porcina ar trebui sa beneficieze de teste de laborator corespunzatoare pentru diagnosticarea infectiei.

Este recomandat ca „persoanele cu infectie HIV ar trebui sa ramana vigilente pentru semnele si simptomele de gripa”. Pacientilor care dezvolta simptome, sau care intra in contact cu indivizi care reprezinta cazuri confirmate, probabile, sau suspectate de infectie, le este recomandat sa consulte medicul lor „pentru evaluare si pentru posibilitatea initierii unui tratament anti-gripa sau profilaxie”.

Tratament si profilaxie
Virusii implicati in focarele actuale de gripa porcina sunt sensibili la tratamentul cu medicamentele antivirale din clasa inhibitorilor de neuraminidaza. Medicamentele din aceasta clasa includ zanamivir si oseltamivir (Tamiflu). [Conform spuselor Ministrului Sanatatii, Romania are in acest moment rezerve de aceste medicamente in cantitati suficiente pentru a trata circa 2% din populatia tarii, iar acestea se pot mari in functie de necesitati].

Pacientilor HIV-pozitivi cu infectie confirmata, posibila sau supectata data de gripa porcina le este recomandat sa primeasca tratament empiric cu asemenea medicamente.

Mai mult, indivizii HIV-pozitivi care au avut contact strans cu indivizi care au gripa porcina confirmata sau posibila ar trebui sa primeasca tratament profilactic cu oricare dintre aceste medicamente. Recomandarile pentru utilizarea profilactica a medicamentelor antivirale la pacientii cu HIV sunt aceleasi ca cele pentru celelalte grupuri cu un risc ridicat de gripa.

Tratamentul cu medicamente antivirale ar trebui inceput de indata ce simptomele de gripa porcina apar. Se crede ca beneficiile acestui tratament sunt mult mai mari daca este utilizat in decurs de 48 ore de la aparitia simptomelor. De asemenea, studiile care au inclus pacientii spitalizati din cauza gripei sezoniere sugereaza ca inceperea tratamentului dupa ce simptomele au fost prezente pentru mai mult de 48 ore ar putea sa nu aiba beneficii.

Durata recomandata a tratamentului pentru pacientii cu simptome este cinci zile. Terapia profilactica ar trebui luata timp de zece zile dupa ultima expunere suspectata.

Schemele terapeutice cu zanamivir si oseltamivir pentru persoanele cu HIV sunt identice cu cele pentru indivizii HIV-negativi. Insa, este recomandat ca pacientii trebuie sa fie monitorizati in de-aproape pentru a observa daca este necesara o durata mai lunga a terapiei.

Recomandarile privind tratamentul si profilaxia ar putea, insa, sa fie schimbate pe masura ce vor fi disponibile mai multe informatii clinice.

Nu sunt raportate efecte secundare ale tratamentului cu zanamivir si oseltamivir; aceste medicamente nu interactioneaza cu antiretroviralele.

Prevenire
Momentan nu exista vreun vaccin impotriva formei umane de gripa porcina care cauzeaza infectii in momentul de fata.

Astfel ca prevenirea se bazeaza pe proceduri de control al infectiei de rutina pentru gripa obisnuita. Acestea includ:

• Utilizarea unui servetel pentru acoperirea nasului si a gurii in momentul in care se tuseste sau se stranuta. Acesta ar trebui apoi aruncat.
• Spalarea frecventa a mainilor.
• Evitarea iesirii din casa in caz de imbolnavire, exceptand deplasarea la medic.
• Contact minim cu membrii familiei care ar putea avea gripa porcina.

Evitarea contactelor sociale nenecesare si a locurilor aglomerate reprezinta de asemenea o metoda de control al infectarii.

Mastile faciale corespunzatoare pot reduce riscul de gripa, insa CDC subliniaza faptul ca ca ele ar trebui folosite impreuna cu alte metode de prevenire. Trebuie folosite doar tipurile de masti care corespund standardului European FFP3 si al echivalentului din SUA, N95, iar acest lucru trebuie indicat in mod clar pe pachet.

Indrumarile referitoare la modalitatea de a evita infectarea cu gripa porcina vor fi actualizate „pe masura ce mai multe informatii devin disponibile, incluzand informatii referitoare la riscul de aparitie a complicatiilor legate de gripa cu origine porcina in randul adultilor si adolescentilor infectati cu HIV”.

Alte masuri pentru a evita imbolnavirea
Recomandarile CDC scot in evidenta importanta terapiei antiretrovirale si a tratamentului profilactic pentru alte infectii, pentru buna mentinere a starii de sanatate la persoanele cu HIV. Indrumarile lor subliniaza importanta aderentei corespunzatoare la un asemenea tratament.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu