marți, 5 mai 2009

Fundatia Gates finanteaza un trial despre folosirea efavirenz in doza mai mica

Fundatia Bill si Melinda Gates a donat Universitatii din New South Wales 12,4 milioane$ pentru a studia daca doze mai mici ale unora dintre cele mai folosite medicamente antiretrovirale sunt la fel de eficiente ca dozele prescrise in momentul de fata.

Programul de cercetare, condus de catre Profesorii Sean Emery si David Cooper, va incepe cu un studiu randomizat de 700 persoane care va compara doua doze de efavirenz – doza standard de 600mg o data pe zi si o doza mai mica de 400mg o data pe zi.

Exista dovezi de la studii anterioare, despre dezvoltarea medicamentelor, ca o parte dintre medicamentele antiretrovirale, incluzand efavirenz (Stocrin), AZT (zidovudina, Retrovir), 3TC (lamivudina, Epivir), atazanavir (Reyataz) si lopinavir/ritonavir (Kaletra) ar putea fi la fel de eficiente si la doze mai mici.

Dozele mai mici s-ar putea dovedi la fel de eficiente ca dozele prescrise, insa vor avea un risc mai mic de toxicitate si un cost mai scazut. Exista deja un precedent pentru adoptarea unei doze mai mici a unui medicament antiretroviral in scopul de a reduce toxicitatea: in 2006 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat ca doza de d4T (stavudina, Zerit) ar trebui redusa la 30mg de doua ori pe zi in scopul de a reduce riscul de toxicitate, dupa ce o meta-analiza a descoperit ca nu exista vreo diferenta intre eficacitatea dozei standard de 40mg si dozele mai mici.

Programul de cercetare va acorda prioritate medicamentelor la care reducerea dozei medicamentului ar putea duce la economii mai mari, insa unele dintre investigatii vor studia de asemenea si rata de toxicitate observata cu dozele mai mici, cum ar fi efectele secundare de la nivelul sistemului nervos central asociate cu efavirenz.

O analiza, facuta de Scoala de Sanatate Publica a Universitatii din Boston, comandata de Departamentul pentru Dezvoltare Internationala din Marea Britanie, a descoperit ca daca dozele tuturor medicamentelor antiretrovirale de prima linie ar putea fi reduse fara a compromite eficienta, economiile facute ar putea permite tratarea in plus a 113000 pana la 390000 pacienti din tarile slab dezvoltate la preturile din 2008.

Universitatea din New South Wales a declarat ca reducerile dozelor ar putea scadea costurile medicamentelor unui individ cu 25% pana la 50%, depinzand de gradul de reducere a dozei.

Primul studiu al programului de cercetare ENCORE (Evaluation of Novel Concepts in Optimisation of antiRetroviral Efficacy – Evaluarea Noilor Concepte din cadrul Optimizarii Eficientei antiRetroviralelor) va incepe prin recrutarea pacientilor din Europa, Asia, Australia, America Latina si America de Nord in a doua jumatate a anului 2009 si va urmari pacientii timp de 96 saptamani. Rezultatele studiului sunt asteptate in 2013.

ENCORE 2 si 3 va evalua profilul farmacocinetic al dozelor mai mici de 3TC si lopinavir/ritonavir la voluntari HIV-negativi, pentru a determina daca se poate trece la efectuarea unor trialuri despre optimizarea mai mare a dozelor la indivizii HIV-pozitivi.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu