marți, 5 mai 2009

Activarea vechilor gene pentru prevenirea HIV

Cercetatorii pot fi mai bine indrumati in a dezvolta o crema sau un gel care ar putea ajuta la prevenirea transmiterii HIV, multumita rezultatelor unui studiu publicat pe 28 aprilie in PloS Biology. Crema ar functiona prin reactivarea unei gene umane inactiva care distruge virusii.

Celulele sistemului imunitar al tuturor animalelor, inclusiv al oamenilor, pot produce proteine numite defensine. Defensinele lupta cu bacteriile si virusii prin alipirea de receptorii aflati pe suprafata microorganismelor si apoi prin crearea unei porti, sau a unei gauri, lucru ce permite substantelor chimice distrugatoare de germeni sa intre in particulele infectioase. Maimutele au un tip de defensine numit retrociclina care distruge in mod eficient versiunea HIV de la maimute, numit virusul imunodeficientei simiane (SIV), inainte ca el sa poata infecta o celula. Oamenii au si ei o gena capabila sa produca retrociclina, insa undeva pe parcursul evolutiei noastre am dezvoltat o a doua gena – numita gena „codon stop” sau „nonsens” – care inhiba activitatea genei retrociclina.

O echipa de cercetatori, condusa de catre Dr Nitya Venkataraman, PhD, si Dr Alexander Cole, PhD, de la University of Central Florida (UCF) din Orlando, s-au decis sa determine daca retrociclina umana este eficienta impotriva HIV si, daca acest lucru este posibil, daca gena codon stop poate fi inhibata terapeutic.

Prima oara ei au avut succes in a inhiba gena codon stop de la nivelul celulelor imunitare selectionate, lucru ce le-a permis sa produca retrociclina umana. Apoi ei au testat retrociclina umana impotriva HIV si au descoperit ca ea a blocat in mod eficient virusul din a infecta noi celule.

Apoi, Venkataraman and Cole au verificat daca exista posibilitatea de a inhiba gena codon stop la o scara mai larga. Ei si-au indreptat atentia asupra aminoglicozidelor, o familie de antibiotice cunoscute ca opresc productia genetica de proteine. Nu numai ca antibioticele chiar au blocat gena codon stop, lucru ce a permis celulelor sa produca retrociclina, insa celulele de asemenea au produs retrociclina in cantitati suficiente pentru a suprima HIV.

Intr-un comunicat dat de UCF, Cole a declarat ca el spera ca ar putea fi posibil sa se transforme antibioticele intr-un microbicid capabil sa blocheze infectarea cu HIV. „Va fi nevoie de mult mai multa munca pentru a demonstra siguranta si eficienta acestei abordari. Vom avea nevoie cu siguranta de trialuri pe oameni”, a declarat el, „insa aceste descoperiri reprezinta un pas promitator in aceasta directie”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu