joi, 14 mai 2009

Aciclovir nu reduce riscul de transmitere a HIV in cuplurile serodiscordante

Tratamentul zilnic cu aciclovir nu reduce riscul de transmitere a HIV atunci cand este administrat indivizilor coinfectati cu HIV si virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2), au aratat rezultatele studiului Partners in Prevention HSV/HIV Transmission. Detaliile au fost prezentate pe data de 8 mai de Universitatea statului Washington, din Seattle, care a coordonat studiul.

Cercetarea a inclus putin peste 3400 cupluri heterosexuale serodiscordante din sapte tari Africane in cadrul carora un partener era coinfectat cu HIV si HSV-2, iar celalalt era HIV-negativ. Partenerii HIV-pozitivi au fost impartiti la intamplare sa ia fie aciclovir de doua ori pe zi ca tratament curativ pentru herpes, fie placebo.

Toti indivizii HIV-pozitivi aveau numarul de celule CD4 peste 350 celule/mm3 si niciunul nu lua tratament antiretroviral. Studiul a fost facut intre 2004 si 2008. Participantilor la studiul le-au fost oferite consiliere intensiva pentru un sex mai sigur, prezervative si tratament pentru infectiile cu transmitere sexuala. Indivizii HIV-pozitivi au beneficiat de ingrijiri medicale la nevoie, iar terapia antiretrovirala a fost inceputa in momentul in care numarul de celule CD4 al pacientului a scazut sub 200 celule/mm3.

Studiul a esuat in a arata ca aciclovir zilnic a redus riscul de transmitere a HIV. Au existat 41 noi infectari cu HIV in grupul cu aciclovir, comparativ cu 43 noi infectari cu HIV in grupul placebo, o diferenta nesemnificativa.

Tratamentul cu aciclovir chiar a dus, totusi, la realizarea unei reduceri cu 73% a frecventei bolilor ulcerative genitale. A mai fost asociat si cu o scadere de 0,25 log (aprox 40%) a incarcaturii virale HIV.

Aceasta scadere a incarcaturii virale a fost asociata cu o reducere modesta a riscului de progresie a infectiei HIV. Indivizii care au luat aciclovir erau cu 17% mai putin predispusi in a experimenta progresia infectiei HIV – o scadere a numarului lor de celule CD4 sub 200 celule/mm3.

In ciuda dezamagirii date de nerealizarea obiectivului principal al studiului, investigatorii au subliniat faptul ca el a oferit informatii importante de care vor beneficia cercetatorii in viitor.

”Am demonstrat ca interventiile trebuie sa duca la obtinerea unor reduceri mai mari ale nivelului HIV in scopul de a reduce transmiterea HIV”, a declarat investigatorul principal Dr Connie Celum de la Universitatea statului Washington, din Seattle.

”Descoperirile vor aduce beneficii atat in domeniul prevenirii HIV cat si in domeniul descoperirii unui vaccin in anii urmatori...acum intelegem mai bine relatia dintre nivelul HIV si transmiterea HIV. Acest lucru arata ca ‚marja’, pentru volumul reducerii nivelului HIV necesar in scopul de a reduce infectiozitatea si transmiterea HIV, este situata mai sus decat anticipam noi. Acest lucru este relevant pentru celelalte interventii”, a spus Celum, „cum ar fi medicamentele antiretrovirale pentru tratarea HIV, tratamentele coinfectiilor cum ar fi malaria si pentru vaccinul HIV terapeutic. Aceste deslusiri reprezinta o contributie majora in cadrul cercetarii HIV si vor ajuta la ghidarea cautarilor noastre pentru gasirea unor metode noi de prevenire a HIV si a unor strategii de tratament noi”.

Rezultatele detaliate ale cercetarii, care a fost condusa de Universitatea statului Washington, din Seattle si suportata de Fundatia Bill si Melinda Gates, vor fi prezentate la conferinta Societatii Internationale a SIDA din Cape Town in iulie.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu