miercuri, 8 aprilie 2009

Verdict de vinovatie in primul proces de crima prin transmiterea sexuala a HIV

Un barbat Canadian despre care se credea ca a transmis voit HIV la sapte femei, doua dintre ele au decedat ulterior, a facut istorie devenind prima persoana care a fost vreodata condamnata pentru crima de gradul unu prin transmiterea sexuala a HIV. Cazul a reaprins dezbaterile despre criminalitate in Canada, tara care a cercetat mai multi indivizi HIV-pozitivi pentru expunerea sexuala sau transmiterea HIV decat orice alta tara din lume.

Procesul, care a durat sase luni, s-a incheiat sambata trecuta, cand un juriu format din noua barbati si trei femei l-a gasit pe Johnson Aziga, 52 ani, vinovat de doua capete de acuzare pentru crima de gradul unu, zece capete de acuzare pentru atac sexual grav si unul pentru incercare de atac sexual grav, dupa o deliberare care a durat trei zile.

Dl Aziga, care s-a nascut in Uganda, a venit in Canada ca refugiat in 1990 si a fost diagnosticat HIV-pozitiv in 1996. Dupa incheierea casatoriei in 1998, care durase zece ani, Dl Aziga si-a dat intalnire cu cateva femei pe care le-a cunoscut prin intermediul slujbei sale – analist de cercetare in cadrul guvernului din Ontario – sau pe care le-a cunoscut in baruri din Hamilton, o suburbie a orasului Toronto.

In octombrie 2002, o femeie nou diagnosticata l-a numit pe Dl Aziga ca fiind un partener sexual recent. Inca din 1998, legea canadiana cere indivizilor diagnosticati cu HIV sa isi dezvaluie statusul HIV la partenerii lor sexuali inainte de contactul sexual care ar putea avea risc de transmitere, iar Dl Aziga i se impusese sa practice sexul protejat. De asemenea i se ceruse, prin ordin, sa furnizeze o lista cu toti partenerii sexuali anteriori.

In martie 2003, o alta femeie nou diagnosticata de asemenea l-a numit pe Dl Aziga ca fiind partener sexual recent. Departamentul de Sanatate Publica din Hamilton i-a emis Dl Aziga un al doilea ordin de sanatate publica si a informat politia, care l-a pus pe Dl Aziga sub supraveghere. El a fost arestat in casa sa in august 2003 in timp ce practica sex neprotejat cu o femeie care ulterior a fost testata HIV-pozitiv si care s-a recomandat curtii ca fiind Dna C. Ea se intalnea cu Dl Aziga din februarie 2003, iar anul trecut a dat in judecata politia si Departamentul de Sanatate Publica din Hamilton pretinzand ca a fost folosita fara acordul ei ca “momeala”.

In urma unui apel facut prin intermediul presei de catre politie, pentru a gasi mai multe persoane afectate, si in urma decesului a doua femei in 2003 si 2004, care de asemenea l-au numit pe Dl Aziga ca fiind partener sexual anterior, Dl Aziga in cele din urma a fost acuzat cu doua capete de acuzare pentru crima de gradul unu si unsprezece capete de acuzare pentru atac sexual grav. Legea canadiana spune ca daca cineva moare in urma unui atac sexual grav, atunci atacul sexual grav se transforma in crima de gradul unu.

Dl Aziga, care a stat in inchisoare din momentul arestarii sale din august 2003, a trecut prin sase procese pentru a intarzia judecata sa, insa a inceput in cele din urma in octombrie 2008. Curtea a ascultat declaratiile celor 11 femei acuzatoare, sapte dintre ele considerau ca Dl Aziga le-a infectat cu HIV, incluzand declaratii inregistrate video si audio de la cele doua femei care decedasera. Amandoua au pretins ca Dl Aziga nu le-a dezvaluit statusul sau HIV inainte de a avea contact sexual neprotejat, si ca ele nu ar fi facut sex cu el daca le-ar fi dezvaluit acest lucru.

Una dintre femei, cunoscuta ca ‘S.B.’, a decedat in decembrie 2003 la varsta de 51 ani ca rezultat al unui limfom non-Hodgkin care fusese diagnosticat in 2001. Cu toate acestea, ea nu a fost testata pentru HIV pana in iulie 2002. Ea a pretins ca Dl Aziga a infectat-o cu HIV in vara anului 2000.

A doua fosta partenera sexuala a Dl Aziga care a decedat, cunoscuta ca ‘H.C.’, a avut o relatie cu Dl Aziga timp de un an din octombrie 2001. Ea a fost diagnosticata HIV-pozitiva in noiembrie 2002, a inceput terapia antiretrovirala un an mai tarziu, insa in aprilie 2004 a fost diagnosticata cu limfom Burkitt si a decedat in mai 2004.

Cativa experti chemati sa depuna marturie au declarat ca, cu toate ca o progresie asa de rapida este rar intalnita, ea este posibila.

Cu toate ca echipa de aparare a Dl Aziga a ridicat semne de intrebare despre provenienta HIV la aceste femei si a aratat ca ele avusesera contacte sexuale si cu alte persoane din aceeasi retea sexuala care le-ar fi putut transmite o tulpina similara a subtipului A, juriul a dat crezare marturiei Dr Paul Sandstrom, director al Public Health Agency of Canada's national HIV and retrovirology laboratories, care a ajuns la concluzia ca doar Dl Aziga le-ar fi putut infecta pe cele sapte acuzatoare care erau HIV-pozitive.

Marturia facuta de Dr Julian Gojer, un psihiatru juridic angajat de echipa de aparare a Dl Aziga pentru a evalua statusul mental al Dl Aziga si a oferi explicatii pentru comportamentul sau, a parut sa esueze pe parcursul examinarii facuta de acuzare. Cu toate ca Dr Gojer a descoperit ca experientele traumatice ale Dl Aziga ca tanar in Uganda si Kenia ar fi putut duce la dereglari cognitive care ar fi putut fi exacerbate de infectia HIV, el de asemenea a admis ca Dl Aziga inca era capabil de a stii ca era gresit sa practice sex neprotejat fara dezvaluirea statusului sau HIV.

La sfarsitul intrevederii tinuta miercurea trecuta, judecatorul Thomas Lofchik, de la Curtea Superioara de Justitie, a spus juriului ca doar daca ei au gasit ca urmatoarele noua elemente au fost intrunite, si gasite adevarate, fara vreun dubiu rezonabil, atunci vor putea sa il gaseasca pe Dl Aziga vinovat de crima:

• 1. Ca Dl Aziga a practicat sex penetrativ, neprotejat cu ambele femei decedate.
• 2. Ca el stia ca e HIV-pozitiv la momentul in care a practicat sex cu fiecare femeie.
• 3. Ca inainte de a avea relatii sexuale, Dl Aziga era constient ca i se ceruse prin lege sa informeze toate partenerele sexuale viitoare in legatura cu statusul HIV.
• 4. Ca el nu a dezvaluit statusul sau HIV celor doua femei.
• 5. Ca femeile nu au acceptat sa aiba relatii sexuale neprotejate in urma dezvaluirii lui.
• 6. Ca ambele femei au fost infectate cu tulpina de virus a Dl Aziga.
• 7. Ca Dl Aziga a cauzat decesul femeilor prin infectarea lor cu HIV in timpul actului sexual.
• 8. Ca Dl Aziga a dorit sa cauzeze moartea femeilor sau a dorit sa le cauzeze stricaciuni corporale despre care stia ca o sa le cauzeze decesul, si ca a fost indiferent daca decesul aparea sau nu.
• 9. Ca atacul sexual grav, infectarea cu HIV, si decesul celor doua femei faceau parte din aceeasi secventa continua de evenimente care au format o singura actiune.

Juriul l-a gasit pe Dl Aziga vinovat de ambele acuzatii de crima si zece din cele unsprezece acuzatii de atac sexual grav, in primul rand datorita faptului ca legea canadiana spune ca actul sexual fara dezvaluirea in prealabil a statusului HIV reprezinta frauda. Dl Aziga va fi incarcerat pe 7 mai. O condamnare pentru crima de gradul unu duce automat la inchisoare pe viata fara sansa de eliberare conditionata timp de 25 ani; fiecare condamnare pentru atac sexual grav poate insemna inchisoare pentru maximum 14 ani. Dl Aziga deja a sfatuit avocatul sau sa ceara ajutor legal pentru inaintarea unui apel.

Cu toate ca procesul de acuzare a crimei duble al Dl Aziga este unic, aproape 90 persoane HIV-pozitive au fost cercetate, si aproape 70 condamnate, de expunere sau transmitere criminala a HIV in Canada din 1989. Unii dintre cei mai proeminenti clinicieni HIV ai Canadei, inclusiv Dr Mark Wainberg si Profesorul Julio Montaner, si-au dezvaluit opiniile despre asemenea condamnari, mai ales in cadrul unor intruniri despre sanatatea publica.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu