duminică, 5 aprilie 2009

Un studiu de ultima ora relateaza ca tratamentul HIV ar trebui inceput cat mai devreme posibil

Inceperea timpurie a tratamentului antiretroviral (ARV) – poate inainte ca valoarea CD4 sa scada sub 500 – reduce semnificativ riscul de deces, conform unui studiu publicat pe 1 aprilie in The New England Journal of Medicine.

Intrebarea legata de cand se incepe tratamentul ARV este un topic aprins in cercetarea HIV, existand cateva semne de neintelegeri intre experti. Cateva studii au indicat pana acum un risc ridicat de probleme cum ar fi bolile cardiace si cauze de deces nelegate de SIDA la persoanele care au amanat inceperea tratamentului pana in momentul in care valoarea lor CD4 a scazut la 350. Unii cercetatori considera ca asemenea descoperiri reprezinta dovezi suficiente ca tratamentul ar trebui oferit persoanelor cu HIV mai devreme, in timp ce altii considera ca deocamdata nu exista date suficiente pentru a justifica schimbarile semnificative ale recomandarilor tratamentului existente acum.

Pentru a determina potentialul beneficiu al initierii timpurii a tratamentului, Dr Mari Kitahata, MD, MPH, de la University of Washington’s Center for AIDS and STDs din Seattle, si colegii ei au examinat istoricele medicale ale pacientilor HIV-pozitivi inrolati in studiul North American AIDS Cohort Collaboration on Research and Design (NA-ACCORD). Date preliminare de la acest studiu au fost raportate pentru prima data in octombrie 2008 la reuniunea Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC) si Infectious Disease Society of America (IDSA) din Washington, DC.

In analiza publicata, echipa Dr Kitahata a examinat istoricele ale 9155 pacienti HIV-pozitivi care au fost urmariti intre 1996 si 2005 si care aveau valoarea CD4 peste 500. Dintre acestia, 2220 au inceput terapia ARV cu o valoarea CD4 peste 500, in timp ce 6935 au amanat inceperea tratamentului pana in momentul in care valoarea CD4 a scazut sub 500. In aceasta analiza, rata de deces a fost cu 94 la suta mai ridicata la aceia care au amanat inceperea tratamentului decat la aceia care au inceput tratamentul imediat, cu o valoare CD4 peste 500.

Varsta mai inaintata, un istoric de utilizare a drogurilor injectabile si coinfectia cu virusul hepatitei C (VHC) au fost toate asociate cu un risc mai ridicat de deces. Insa, chiar si atunci cand au fost luate in considerare si acestea, rata de deces tot a fost mai mare in randul persoanelor care au amanat inceperea terapiei ARV in concordanta cu recomandarile oficiale din acest moment.

Autorii au incurajat realizarea de noi studii pentru a verifica daca rezultatele gasite de ei ar trebui folosite pentru modificarea normelor de tratament oficiale in scopul recomandarii ca majoritatea persoanelor cu HIV sa inceapa tratamentul mai devreme.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu