miercuri, 1 aprilie 2009

Tulburari neurocognitive, aderenta scazuta la adultii varstnici HIV-pozitivi

Tulburarile neurocognitive – probleme cu gandirea, memoria si coordonarea – pot duce la, si pot fi cauzate de, aderenta scazuta la adultii varstnici HIV-pozitivi, conform unui studiu publicat in editia din aprilie a The American Journal of Geriatric Psychiatry.

Mai multe studii au descoperit ca, in medie, adultii varstnici HIV-pozitivi sunt mai putin predispusi in a omite dozele medicatiei lor antiretrovirala (ARV) decat adultii care sunt mai tineri. Un numar crescator de studii, insa, au gasit rate inalte de tulburari neurocognitive la persoanele varstnice cu HIV. Pentru a determina daca problemele neurocognitive ar putea afecta aderenta la terapia ARV, Dr Mark Ettenhofer, PhD, de la Department of Psychiatry and Behavioral Sciences din cadrul Universitatii Californiei din Los Angeles, si colegii lui au efectuat teste neurologice si au evaluat aderenta la 431 adulti HIV-pozitivi din regiunea Los Angeles-ului.

Functia neurocognitiva a fost evaluata prin masurarea vitezei de prelucrare a informatiei a participantilor, abilitatii lor de a invata si memora, capacitatii lor de vorbire si coordonarii lor fizice. Aderenta la tratament a fost masurata prin folosirea unor microcipuri incorporate pilulelor.

Asa cum au aratat si studiile precedente, Ettenhofer si colegii lui au descoperit ca participantii care aveau peste 50 ani aveau o aderenta la tratament mai buna, in medie, fata de participantii cu varsta sub 50 ani. Ei au mai descoperit, insa, ca o functie neurocognitiva mai redusa a fost puternic asociata cu o aderenta scazuta la adultii varstnici, dar nu si la adultii tineri. Adultii varstnici de asemenea aveau valoarea CD4 mai scazuta si mai multi erau utilizatori de droguri.

Autorii au declarat ca furnizorii de servicii medicale si persoanele cu HIV care au peste 50 ani trebuie sa aiba in vedere problemele neurocognitive, sa evalueze cu grija aderenta si sa o mentina la o valoare corespunzatoare. Ei au indicat ca desi problemele cognitive ar putea scadea aderenta, si reversul ar putea fi intalnit: aderenta scazuta ar putea exacerba sau conduce la probleme neurocognitive.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu