luni, 13 aprilie 2009

Sarcomul lui Kaposi timpuriu poate fi tratat cu succes doar cu tratamentul HIV fara a fi nevoie de chimioterapie

Stadiile incipiente ale sarcomului lui Kaposi (SK), tumora maligna definitorie SIDA, pot fi tratate cu succes doar cu medicamente HIV fara a fi nevoie de a adauga chimioterapia, lucru prezentat de cercetatori la a cincisprezecea conferinta anuala a British HIV Association (BHIVA).

Investigatori de la Spitalul Chelsea and Westminster din Londra au realizat un studiu prospectiv pentru a determina consecinta SK asupra pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune din momentul introducerii terapiei antiretrovirale in 1996.

Un total de 254 pacienti ai spitalului HIV-pozitivi fusesera diagnosticati cu SK in aceasta perioada de douasprezece ani. Aproape toti (96%) erau barbati, iar durata medie de urmarire a fost patru ani (maximul, douasprezece ani).

Varsta medie la momentul diagnosticarii cu SK a fost 39 ani. Afectiunea maligna a fost descoperita in medie la patru ani distanta de la momentul diagnosticarii cu HIV. Doar aproximativ o cincime dintre indivizi luau terapie antiretrovirala la momentul diagnosticarii cu SK si doar 7% aveau o incarcatura virala nedetectabila.

Majoritatea pacientilor (69%) aveau SK putin avansat (T0), tumora fiind in principal raspandita doar la nivelul pielii.

La momentul diagnosticarii SK, numarul mediu al celulelor CD4 era 150 celule/mm3. Per total, rata de supravietuire la cinci ani pentru intreaga cohorta a fost 89%.

Tratamentul, pentru cei 163 pacienti naivi de antiretrovirale cu stadiul T0 al SK, a constat doar din tratament HIV.

Doar unul dintre acesti pacienti a decedat din cauza SK. Alti 37 (22%) au necesitat chimioterapie. A existat probabilitatea ca sistemul imunitar slabit sa fie motivul care a stat la baza necesitatii folosirii chimioterapiei din moment ce doua treimi dintre pacientii care au necesitat acest gen de tratament a facut acest lucru in decurs de un an de la initierea terapiei antiretrovirale.

Per total, rata de supravietuire la cinci ani pentru pacientii al caror tratament a constat doar din tratament HIV a fost 91%.

Tratamentul HIV de unul singur poate fi suficient pentru tratarea SK in stadiul T0, au concluzionat investigatorii.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, cu acordul Organizatiei NAM, articolul original de gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu