vineri, 3 aprilie 2009

Oamenii de stiinta au filmat raspandirea HIV pentru prima oara

O inregistrare video inovativa a surprins transferul HIV de la o celula la altaPrin crearea unei clone moleculare a HIV infectios si prin inserarea unei gene speciale in interiorul codului sau genetic, oamenii de stiinta au reusit sa filmeze modalitatea prin care virusul se raspandeste direct de la o celula CD4 infectata la alta neinfectata, a raportat The Daily Telegraph. Cercetatorii spera ca inregistrarea video va conduce la noi progrese in cadrul descoperirii unui vaccin si a unui tratament curativ.

Conform articolului, inregistrarea video a aratat ca atunci cand o celula CD4 (celula T – limfocit T helper) infectata intra in contact cu una neinfectata, se formeaza o punte numita sinapsa virologica. Datorita faptului ca gena inserata folosita in studiu a facut ca HIV sa fie observat verde fluorescent in momentul expunerii la albastru deschis, oamenii de stiinta au reusit sa observe particulele virale care intrau in celulele sanatoase.

Cu toate ca cercetatorii descoperisera in 2004 ca HIV trece de la o celula la alta prin intermediul sinapselor virologice – in plus fata de migrarea libera intre celule – ei inca nu aflasera motivul pentru care procesul era asa de eficient. Acest video arata ca transferul de la o celula la alta ajuta virusul sa evite detectarea sa de catre sistemul imunitar prin cai pe care virusul care circula liber nu o poate face.

”Transferul direct de la o celula T la alta prin intermediul sinapsei virologice este o cale foarte eficienta a infectiei HIV, si poate fi modalitatea predominanta de diseminare”, a declarat Dr Benjamin Chen, coautor al studiului, assistant professor of medicine and infectious diseases la Mount Sinai School of Medicine din New York.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu