luni, 13 aprilie 2009

O durata mai scurta a tratamentului hepatitei C poate fi posibila pentru unele persoane

Persoanele cu HIV si virusul hepatitei C (VHC) care obtin niveluri nedetectabile ale VHC dupa doar patru saptamani de tratament VHC pot fi in stare sa elimine VHC dupa doar 24 saptamani de tratament, conform unui studiu care va fi publicat pe 15 aprilie in Clinical Infectious Diseases.

Studiile au demonstrat in mod constant ca un raspuns rapid la tratamentul VHC la persoanele care sunt infectate doar cu VHC prezice puternic daca o persoana va avea ceea ce este cunoscut ca un raspuns virologic sustinut (RVS). Un RVS apare in momentul in care nivelul VHC al unei persoane ramane nedetectabil pentru cel putin sase luni dupa incheierea tratamentului VHC. Cercetatorii au inceput sa decida cat timp o persoana cu VHC trebuie sa ramana pe tratament, pe baza raspunsului timpuriu al ei/lui la tratament.

A fost mai putin clar, insa, daca un raspuns timpuriu rapid va prezice la fel de bine si la persoanele coinfectate cu HIV si VHC. VHC de obicei necesita un tratament pentru cel putin 12 luni la persoanele care traiesc cu ambele virusuri.

Dr Eva Van den Eynde, MD, si colegii ei de la Autonomous University din Barcelona, Spania, a testat valoarea predictiva a unui raspuns rapid la tratamentul VHC la 60 pacienti coinfectati din clinica lor. Douazeci si patru dintre pacienti erau infectati cu VHC genotipul 3, cel mai usor de tratat, in timp ce 36 erau infectati cu genotipurile 1 si 4, cel mai greu de tratat. Durata tratamentului VHC a fost ghidata de nivelul VHC al pacientilor la saptamanile 4 si 12. Persoanele care aveau nivelul VHC nedetectabil la saptamana 4 au fost tratate 24 saptamani. Persoanele care erau detectabile la saptamana 4 insa nedetectabile la saptamana 12 au fost tratate 48 saptamani, iar persoanele care erau detectabile atat la saptamana 4 cat si la saptamana 12 au fost tratate 60 saptamani.

Aproximativ o treime dintre pacienti erau nedetectabili la saptamana 4, astfel ca au fost tratati doar timp de 24 saptamani. Majoritatea dintre ei erau infectati cu VHC genotip 3. Desi numarul total de pacienti cu genotipul 1 sau 4 in acest grup a fost mic, toti dintre ei au avut un RVS dupa 24 saptamani de tratament. Dintre cei cu genotip 3, 85 la suta au avut un RVS.

Ratele de RVS au fost semnificativ mai mici la persoanele care aveau niveluri VHC detectabile la saptamana 4 insa niveluri VHC nedetectabile la saptamana 12 – si care au fost astfel tratate timp de 48 saptamani. In ciuda faptului ca aveau niveluri VHC nedetectabile la saptamana 12 si la incheierea perioadei de tratament de 48 saptamani, aproape jumatate dintre pacientii cu genotip 1 sau 4 au esuat in a avea un RVS.

Per total, ratele RVS la toate grupurile erau mai mari la persoanele cu nivelul VHC mai scazut inainte de inceperea terapiei si, nesurpinzator, la cei infectati cu VHC genotipul 3. Autorii au sustinut insa ca folosirea nivelului VHC din saptamana 4 pentru ghidarea duratei tratamentului poate fi posibila la persoanele coinfectate cu HIV si VHC, indiferent de genotipul VHC.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa documentare AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu