joi, 30 aprilie 2009

O cercetare noua arata motivul pentru care anticorpii esueaza in a controla HIV

Anticorpii produsi de catre sistemul imunitar nu sunt eficienti impotriva HIV – si o cercetare de ultima ora explica partial de ce. Tintele proteice de pe suprafata HIV sunt prea putine si sunt departate una de alta pentru ca anticorpii sa le distinga, conform descoperirilor unor cercetatori de la California Institute of Technology, rezultatele studiului lor fiind raportate in The Proceedings of the National Academy of Sciences si relatate pe scurt de ScienceDaily.

Anticorpii sunt lanturi proteice mici in forma de Y, produsi de catre celulele B si care disting receptorii proteici aflati pe suprafata virusurilor si bacteriilor. Acesti anticorpi nu numai ca au abilitatea de a neutraliza invadatorii sau de a-i tintui pentru ca celulele sistemului imunitar sa ii elimine, insa ei ajuta si la prevenirea alipirii virusurilor si bacteriilor de celulele sanatoase din organism.

Anticorpii au forma de Y pentru un motiv, declara biologii moleculari: Acest lucru permite ca fiecare brat al Y-ului sa se lege de mai multe tinte proteice de pe suprafata microorganismelor cauzatoare de boli. Prin legarea cu doua brate, mai degraba decat unul, un singur anticorp este mult mai puternic.

Una dintre particularitatile infectiei HIV – si un mare obstacol pentru cercetarea vaccinului – este aceea ca anticorpii HIV nu functioneaza foarte bine in a controla virusul. Cercetarile trecute sugerasera ca receptorii tinta ai HIV sunt inveliti cu o substanta glucidica groasa pe care anticorpii nu o pot penetra. Cercetatori californieni au verificat o noua teorie, care spune ca anticorpii in forma de Y nu au raza de actiune necesara pentru a acoperi receptorii imprastiati pe suprafata HIV. In schimb, virusul scapa de a fi neutralizat si continua sa infecteze celulele CD4 din organism.

Pentru a verifica aceasta ipoteza, Joshua Klein, absolvent de medicina, profesorul sau Dr Pamela Bjorkman, PhD, si colegii lor, au impartit molecular doua tipuri de anticorpi HIV in forma de Y, numiti b12 si 4E10, si le-au apreciat potenta in a controla HIV comparativ cu anticorpii intregi. Echipa lui Klein a descoperit ca un anticorp 4E10 cu doua brate nu a fost mai eficient decat un anticorp 4E10 cu un singur brat, sugerand ca unul dintre bratele anticorpului nu bloca receptorii HIV asa cum ar trebui. Ei au mai descoperit ca, chiar daca anticorpul b12 cu doua brate a fost mai eficient decat versiunea cu un singur brat, era de departe mai putin potent decat anticorpii altor virusuri.

Un motiv posibil pentru acest lucru, au sugerat autorii, este acela ca in mod normal HIV are doar aproximativ 15 receptori tinta pe suprafata sa, iar acestia sunt imprastiati la distante mari unul de altul pentru a fi tintuiti de un singur anticorp in forma de Y. Ei au comparat HIV cu un virus gripal cu aceeasi dimensiune, care in mod normal are 450 receptori tinta aflati la distante mult mai mici unul de altul. Klein si colegii lui incurajaza efectuarea unor cercetari viitoare pentru a confirma descoperirile lor.

Castigatorul Premiului Nobel, virusologul David Baltimore, in momentul in care a fost intrebat despre acest studiu nou, a declarat: „Consider ca aceasta este o teza foarte importanta, deoarece schimba esenta discutiei despre motivul pentru care anticorpii HIV sunt asa de modesti”.

Articol tradus de catre Asociatia SENS POZITIV, sursa AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu